Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν πιο συγκεκριμένα στη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, κάτι που είναι «απαραίτητο», τόνισε σήμερα από το Μπάρι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ελπίζουμε πραγματικά οι Ευρωπαίοι να φανούν πολύ πιο συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά τους όρους της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που είναι απαραίτητο», δήλωσε η Λαγκάρντ κατά την άφιξή της σε ένα συμπόσιο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7).
Το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τη δέσμευση των Ευρωπαίων στη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Χθες Πέμπτη το Ταμείο διέψευσε ότι έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αναμένει ακόμη τη δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση του χρέους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μια «αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», είχε δηλώσει χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείο Ουίλιαμ Μάρεϊ.
Προς το παρόν τα πράγματα «δεν είναι αρκετά ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα συνεχίσουν να προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της G7 στο Μπάρι και ότι αναμένει λύση.
«Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης -τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Βάση παραμένουν οι συμφωνίες του Εurogroup του Μαΐου 2016» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Είχα συζητήσεις για την Ελλάδα ήδη το βράδυ, οι οποίες όμως ήταν ανεπίσημες όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις» διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε.
Στο Μπάρι, η λεγόμενη ομάδα της Ουάσινγκτον, στην οποία ανήκουν οι μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης και οι θεσμοί των δανειστών, πρόκειται να συζητήσουν εμπιστευτικά για την πιθανότητα περαιτέρω ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Όλα αυτά την ώρα που στην ατζέντα των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα ανακοινώθηκε πως περιλαμβάνεται και η Κριστίν Λαγκάρντ. Οι επαφές του Πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ είναι συχνές και θεωρείται ως τη συνάντηση θα έχει διαμορφωθεί, μετά και τις επαφές στο Μπάρι μια συγκεκριμένη εικόνα για τον οδικό χάρτη που αφορά στο ελληνικό χρέος.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει παράλληλα κρίσιμες επαφές με την κινεζική πλευρά στο ζήτημα της εξόδου της χώρας στις αγορές τον ερχόμενο Ιούλιο.
Το εγχείρημα αν και θεωρείται δύσκολο μπορεί να αποτελέσει την αρχή της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα μέσω δανεισμού απευθείας από τις αγορές. Η συμμετοχή της Κίνας στο εγχείρημα αυτό μπορεί να δώσει στην ελληνική πλευρά το επιθυμητό αποτέλεσμα για ένα επιτόκιο δανεισμού κοντά στο 3,5%.
Σε όλα αυτά “κουμπώνει” και η μυστική συνάντηση του Πόουλ Τόμσεν με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ειδήσεις” η συνάντηση έγινε μια μέρα πριν την έναρξη της συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ειδήσεις” δρομολογείται λύση του ζητήματος ως τις 15 Ιουνίου. Σημαντικές αποφάσεις θα παρθούν τόσο στη σύνοδο των G7, όσο όμως και στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, ωστόσο οριστικές αποφάσεις μάλλον δεν πρόκειται να ληφθούν ως τα μέσα του Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ΔΝΤ ρίχνει ξανά στο τραπέζι την πρόταση για παράταση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων κατά 40 έτη.