Αυτό επισήμανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό για μία ακόμη φορά την αντίθεση του Ταμείου στους… ευσεβείς πόθους του Σόιμπλε (σ.σ. πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τουλάχιστον 10 (!) χρόνια).
Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι λογικά (reasonable).
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το μέτωπο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ο θεσμός μπορεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να βελτιωθεί το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, ωστόσο συμπλήρωσε πως το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να προστατευθεί καθώς αποτελεί μηχανή ανάπτυξης.
Η Λαγκάρντ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον ότι το Ταμείο βλέπει την ανάγκη να μειωθούν οι κρατικές ενισχύσεις και άλλοι τρόποι στρέβλωσης του εμπορίου και του ανταγωνισμού, ωστόσο επέμεινε στο ότι χρειάζεται να αποφευχθούν «μέτρα προστατευτισμού».
«Από τις διάφορες επαφές που είχα με την κυβέρνηση (σ.σ. των ΗΠΑ) μέχρι στιγμής, έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα κάνουμε πρόοδο, ότι θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να υποστηρίξουμε και για να βελτιώσουμε πράγματι το σύστημα που έχουμε», ανέφερε ακόμη η Λαγκάρντ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ