Με “θερμά” λόγια για την Ελλάδα μίλησε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Και δεν απέκλεισε να αγοράσει τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελληνικά ομόλογα.
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και αυξάνονται οι πιθανότητες ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τελικά τα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματός της αγορών στοιχείων ενεργητικού, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που εφαρμόζουμε για όλες αυτές τις αγορές, είμαι αρκετά πεπεισμένη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επίσης επιλέξιμα», είπε η Λαγκάρντ.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι σήμερα επιλέξιμα για αγορά, καθώς δεν έχουν την επενδυτική διαβάθμιση που αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια της ΕΚΤ.
Λαγκάρντ: Αισιοδοξία για την ευρωζώνη
Αναφερόμενη στην οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, η οποία παραμένει χαμηλή, η Κριστίν Λαγκάρτν είπε πως υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησής της, παρά το γεγονός ότι η έξαρση του κοροναϊού προκαλεί ανησυχία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ΕΚΤ διατηρεί επί πολλά χρόνια εξαιρετικά χαλαρές πολιτικές για να ενισχύσει την ανάπτυξη και η Λαγκάρντ τόνισε ότι η στήριξη αυτή εξακολουθεί να είναι αναγκαία για να προστατεύσει τη νομισματική ένωση από παγκόσμιους μετωπικούς ανέμους.
«Αν και παραμένουν μεγάλες οι αβεβαιότητες σχετικά με το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, αυτές που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μειώνονται», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «Άλλοι κίνδυνοι, ωστόσο, παραμένουν ή – όπως η αβεβαιότητα σχετικά με την επίπτωση του κοροναϊού – αποτελούν μία νέα πηγή ανησυχίας», πρόσθεσε.
Όπως είπε, η εγχώρια οικονομία παραμένει ανθεκτική, με την κατανάλωση να συνεχίζει να αυξάνεται, την ανεργία σε χαμηλό επίπεδο 12 ετών και την απασχόληση σε υψηλά επίπεδα – ρεκόρ.
«Υπάρχουν πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης. Οι πρόδρομοι δείκτες δίνουν μία ελαφρά μεγαλύτερη αισιοδοξία», σημείωσε. Ωστόσο, ο πληθωρισμός, που είναι ο βασικός στόχος της ΕΚΤ, παραμένει αδύναμος και η χαμηλή ανάπτυξη συγκρατεί τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων. Τα πολύ χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν πιο ριψοκίνδυνο δανεισμό και έχουν προκαλέσει μία έκρηξη στην αγορά ακινήτων σε σημαντικές αγορές, κάτι που απαιτεί αυξημένη εγρήγορση από την ΕΚΤ, πρόσθεσε η Λαγκάρντ.