Σε «καλό δρόμο» βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι ελληνικές αρχές.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Η κ. Λαγκάρντ, σε σημερινή ομιλία της στο Brookings Institution της Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερωτήσεις, υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι ο «σημαντικός τομέας ανησυχίας» για την παγκόσμια οικονομία και ότι ο κόσμος εξακολουθεί να ταλανίζεται από «άνιση ανάκαμψη» και να χωρίζεται σε οικονομία τριών ταχυτήτων: σ’ αυτές που τα πηγαίνουν καλά, σε άλλες που διορθώνονται και σε εκείνες που έχουν να διανύσουν ακόμη πολύ δρόμο.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι αν και το ΔΝΤ δεν σχεδιάζει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για ανάπτυξη κατά 3,3% αυτό το έτος, «οι καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη παραμένουν ξεκάθαροι όσο ποτέ».
Επίσης, είπε ότι σε πολλές χώρες οι βελτιώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν μεταφραστεί σε βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία. Οι τρεις κατηγορίες οικονομιών, όπως επεσήμανε, αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις, αλλά μοιράζονται την ανάγκη να συγκροτήσουν πολιτικές που θα επιδιορθώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και θα αποτρέψουν την επανεμφάνισή της.
Η κ. Λαγκάρντ παρουσίασε μια γενική εικόνα των σημερινών δεδομένων της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών βλέπουμε σημάδια επιβράδυνσης σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, όπως της Κίνας, ενώ, σημείωσε, οι επενδυτικές προοπτικές φαίνονται «λιγότερο φωτεινές» σε βασικές αγορές, όπως της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής.
Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη ότι η εμμονή της εύκολης νομισματικής πολιτικής αύξησε τη ροή κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές, κυρίως στην Ασία και τη Λατινική Αμερική. Αυτές οι ροές, συμπλήρωσε, μπορεί να είναι επωφελείς σε μια οικονομία, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους.
Όσον αφορά την ομάδα χωρών της πρώτης ταχύτητας, υποστήριξε ότι με τις σωστές πολιτικές, οι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Για τη δεύτερη ομάδα ταχύτητας -συμπεριέλαβε τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία-, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παρατήρησε ότι «η αμερικανική οικονομία δεν πηγαίνει όσο καλά θα έπρεπε, λόγω κυρίως των δημοσιονομικών πληγών που προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της».
Για την ομάδα της τρίτης ταχύτητας διευκρίνισε ότι πρόκειται για χώρες που έχουν ακόμα κάποια απόσταση να διανύσουν προς την ανάκαμψη. Αυτή η ομάδα, πρόσθεσε, περιλαμβάνει την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, παρόλο που η Ιαπωνία, όπως σημείωσε, εμφανίζεται κάπως ισχυρότερη σήμερα απ’ ό, τι πριν από λίγους μήνες.
Για την Ευρωζώνη, η κα Λαγκάρντ επεσήμανε ότι πρώτα πρέπει να εξεταστεί η λίστα των επιτευγμάτων και αναφέρθηκε στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στα βήματα προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, καθώς και στη συμφωνία για την ανακούφιση του βάρους του χρέους της Ελλάδας.
Ωστόσο, υπογράμμισε, η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι κολλημένη σε χαμηλή ταχύτητα και αναμένουμε, εκτίμησε, αρνητική ανάπτυξη -0,3%, για το σύνολο του έτους. Συνολικά, η περιφέρεια λειτουργεί σε «μηδενική ταχύτητα», διαπίστωσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση για την αναγκαιότητα «πραγματικής τραπεζικής ένωσης», ώστε να ενισχύσει τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης.
Ακόμα, υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης και η «συνεπής και σταθερή πορεία» της προσαρμογής.
Τέλος, για την Κύπρο επανέλαβε ότι δεν αποτελεί μοντέλο για άλλες περιπτώσεις και πως ειδικές συνθήκες στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα επέβαλαν τη συγκεκριμένη λύση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λαγκάρντ: Αν μειώσουμε το ΦΠΑ στην εστίαση θα χαλαρώσετε! Βίντεο
Λαγκάρντ: Οχι σε μείωση φόρων, ναι σε απολύσεις στο δημόσιο
Με καθαίρεση από το ΔΝΤ απειλείται η Λαγκάρντ
Στο ειδικό δικαστήριο η Λαγκάρντ για το σκάνδαλο Ταπί