Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Η παγκόσμια οικονομία των 3 ταχυτήτων
Η διεθνής οικονομία των τριών ταχυτήτων είναι αντιμέτωπη με κινδύνους: από νομισματική κρίση σε αναδυόμενες αγορές ή αφόρητα χρέη στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Αυτή είναι η προειδοποίηση από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Κατά την διάρκεια ομιλίας της ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, η κα Lagarde είπε ότι ο κόσμος είναι μοιρασμένος σε τρεις ομάδες: κάποιες χώρες που τα πηγαίνουν καλά, κάποιες που επιδιορθώνονται και κάποιες που παραμένουν προβληματικές.
Η ομιλία της καταδεικνύει μια νέα φάση της παγκόσμιας οικονομίας, στην οποία οι ασύμμετροι ρυθμοί ανάπτυξης στον πλανήτη, δημιουργούν νέες χρηματοοικονομικές ανισορροπίες που θα φυτέψουν τον σπόρο της μελλοντικής κρίσης.
«Δεν περιμένουμε να είναι η παγκόσμια ανάπτυξη πολύ υψηλότερη φέτος σε σχέση με πέρσι. Αντιμετωπίζουμε νέους κινδύνους, καθώς και παλιούς κινδύνους», δήλωσε η κα Lagarde στο κοινό της στην Νέα Υόρκη. «Σε πάρα πολλές χώρες, οι βελτιώσεις στις αγορές δεν μεταφράζονται σε βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία».
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες βελτιώνονταν γρήγορα, είπε, αλλά τα χαμηλά επιτόκια στις προηγμένες οικονομίες τις υποχρέωσαν να φορτώσουν χρέη και ανοίγματα στην αγορά συναλλάγματος που θα προκαλέσουν προβλήματα.
«Στα τελευταία 5 χρόνια, ο δανεισμός σε ξένο συνάλλαγμα από εταιρίες αναδυόμενων αγορών έχει αυξηθεί κατά περίπου 50%» είπε η κα Lagarde. “Την τελευταία χρονιά, τα τραπεζικά δάνεια έχουν αυξηθεί 13%στην Λατινική Αμερική και 11%στην Ασία”.
Σχολίασε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αντιδράσουν αυξάνοντας την τραπεζική τους εποπτεία, περιορίζοντας τα δάνεια σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς, επιβάλλοντας κεφαλαιακές απαιτήσεις που συνάδουν με τον οικονομικό κύκλο και παρακολουθώντας τα ανοίγματά τους στις αγορές συναλλάγματος.
Η κα Lagarde ενέκρινε την ποσοτική χαλάρωση κεντρικών τραπεζών όπως η Federal Reserve των ΗΠΑ και η Bank of Japan, αλλά τόνισε ότι οι εύπορες οικονομιες οφείλουν να χρησιμοποιήσουν την δημοσιονομικη πολιτική πιο επιθετικά, ώστε να υπάρχουν λιγότερες πιέσεις για να μείνουν χαμηλά τα επιτόκια.
Στις χώρες που βρίσκονται σε φάση επιδιόρθωσης περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η Ελβετία, σχολίασε. Αλλά προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μειώνουν το έλλειμμά τους πολύ γρήγορα βραχυπρόθεσμα, πλήττοντας την ανάπτυξη, αλλά καταπολεμώντας πολύ αργά το μακροχρόνιο έλλειμμα.
Επέκρινε τις αυτόματες περικοπές που υποχρεώνουν τις ΗΠΑ να κόψουν 85 δισ. δολ. από τις δημόσιες δαπάνες φέτος. «Διακινδυνεύουν να πεταχτεί απαραίτητη ανάπτυξη, ειδικά σε μια εποχή που πάρα πολύς κόσμος δεν έχει δουλειά», υπογράμμισε.
Στις χώρες που πρέπει να δουλέψουν ακόμη σκληρά, περιλαμβάνονται η ευρωζώνη και η Ιαπωνία, είπε η κα Lagarde. Στην ευρωζώνη, το βασικό πρόβλημα είναι το τραπεζικό σύστημα. Επιμένοντας στην επιβολή από το ΔΝΤ της αναδιοργάνωσης των κυπριακών τραπεζών, είπε «η προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει στην εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος με την ανακεφαλαιοποίηση, την αναδιοργάνωση ή, όπου είναι απαραίτητο, το κλείσιμο τραπεζών».
Διαβάστε επίσης:
Πηγή Deutsche Welle