Site icon NewsIT
18:44 | 09.07.13

Λαγκάρντ: “Χρειάζονται ακόμα πολλές φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα”

Λαγκάρντ: “Χρειάζονται ακόμα πολλές φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα”
Newsit Newsroom

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο της Ελλάδας, εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι είναι εντυπωσιασμένη από τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα μας για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας μπορεί και να είναι πλεονασματικός στα τέλη του τρέχοντος έτους, μολονότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

«Εντυπωσιάζομαι όταν βλέπω την Ελλάδα από τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας. Είναι εξαιρετικά πιθανό στα τέλη του 2013 η Ελλάδα να διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που αποτελεί ένα καταπληκτικό επίτευγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας:
«Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, την αναμόρφωση των εφοριών, τη συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τη διαχείριση του δημόσιου τομέα. Όλα αυτά βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και υπάρχει πρόοδος που πρέπει να συνεχισθεί. Υπάρχουν ωστόσο σαφή επιτεύγματα».

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να επιτελέσει ακόμη ορισμένα βήματα για να βελτιώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση, τονίζοντας: «Σήμερα διαθέτουμε έναν κατάλογο δράσεων που έχουν αναληφθεί. Υπάρχουν ορισμένες ακόμη προαπαιτούμενες δράσεις πριν υποβάλουμε το πρόγραμμα στο διοικητικό συμβούλιο στα τέλη Ιουλίου. Και τότε θα δούμε. Όπως είπα το ένα βήμα μετά το άλλο».

Ο Tύπος για το Eurogroup

Στο μεταξύ, η «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει μικρά περιθώρια να μην συμμορφωθεί με τα αιτήματα των διεθνών πιστωτών της, καθώς τρία χρόνια μετά την κρίση χρέους, που απείλησε να θέσει τη χώρα εκτός ευρώ, αυτή παραμένει εξαρτημένη από τα δύο πακέτα δανειακής βοήθειας, ύψους περίπου 300 δισ. δολάρια. Εκτενής αναφορά γίνεται, επίσης, στις «οργισμένες διαδηλώσεις» περίπου 5.000 Ελλήνων εργαζομένων κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο του δήμαρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, οι διαμαρτυρίες φούντωσαν στην Ελλάδα, μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, και αναζωπύρωσαν τα ερωτήματα, αφενός ως προς την ικανότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να φέρει εις πέρας τις αιτούμενες αλλαγές και περικοπές, αφετέρου ως προς το μέλλον της κυβέρνησης Σαμαρά. Συγκεκριμένα, τονίζεται, αποδεικνύεται ολοένα και πιο δύσκολο για τον Έλληνα πρωθυπουργό να εξισορροπήσει τα αιτήματα των δανειστών της χώρας με την οργή και την εξάντληση των Ελλήνων πολιτών, καθώς και να γεφυρώσει τις βαθύνουσες διαφορές που προκαλεί εντός της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού το κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις εξελίξεις για το θέμα του κλεισίματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αναφέρεται ότι το επεισόδιο με την ΕΡΤ υπογραμμίζει το πόσο δύσκολο είναι για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να μειώσει το διογκωμένο δημόσιο τομέα της, καθώς η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων προστατεύονται από το Σύνταγμα. Αλλά ακόμη και όσοι δεν προστατεύονται είναι ίσως τελικά δύσκολο να απολυθούν, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, τονίζει ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αναφέρθηκαν χθες σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το κολοσσιαίο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να παρεμποδίσουν την αποδέσμευση περαιτέρω χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η δυσαρέσκεια για την εφαρμογή του ελληνικού δανειακού προγράμματος από την κυβέρνηση Σαμαρά είχε κατά το παρελθόν ως αποτέλεσμα μακρές καθυστερήσεις των δανειακών δόσεων προς την Αθήνα, καθώς οι διεθνείς πιστωτές προσπαθούσαν να πιέσουν την κυβέρνηση για σκληρές -από πολιτική άποψη- μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, οι εν λόγω καθυστερήσεις είχαν μια ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία, δυσχεραίνοντας τη ρευστότητα σε τράπεζες και επιχειρήσεις.

«Αυτή τη φορά, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών φαίνεται ότι διακατέχονται από μια πιο συγχωρητική διάθεση, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται -σε μεγάλο βαθμό- εντός πορείας και ορισμένοι εκ των δριμύτερων επικριτών της Ελλάδας μοιάζουν να ανησυχούν για μια ενδεχόμενη νέα αναστάτωση που θα προκαλούσε το κλείσιμο της δανειακής στρόφιγγας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4.200 σε κινητικότητα μέχρι τέλος Ιουλίου – Αιχμές Μητσοτάκη κατά Μανιτάκη: Δε βρήκα ούτε ένα όνομα για την κινητικότητα

”Τα άκουσε για τα καλά ο Στουρνάρας στο Eurogroup”

Μέσω… διαθεσιμότητας θα πάρουμε τα πρώτα 4 δισ. ευρώ της «τσεκουρεμένης» δόσης – Eurogroup: Εμείς κάναμε ό,τι είχε συμφωνηθεί, σειρά σας τώρα!

Το Εurogroup αποφάσισε “τεμαχισμένες” δόσεις – 2,5 δισ τον Ιούλιο και αυστηρή επιτήρηση για την υπόλοιπη δόση

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version