Site icon NewsIT
22:04 | 12.09.19

Lazard: Ο αιώνιος σύμβουλος των ελληνικών κυβερνήσεων

Lazard: Ο αιώνιος σύμβουλος των ελληνικών κυβερνήσεων
Θανάσης Παπαδής

Η Lazard είναι μία παλιά γνώριμος. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι θα είναι σύμβουλος της χώρας για θέματα χρέους και θα βοηθήσει με το αζημίωτο βέβαια να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμολογία από τους ξένους οίκους τα επόμενα δύο χρόνια.

Η εν λόγω γαλλική εταιρία δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα, αντίθετα έχει πλούσιο παρελθόν. Στην τρέχουσα δεκαετία έχει αποτελέσει σύμβουλο ελληνικών. Αρχικά την έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου και εν συνεχεία μετά από μία ανάπαυλα λίγων χρόνων χρησιμοποιήθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τότε πρωθυπουργός και τότε υπουργός Οικονομικών Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Βαρουφάκης επέλεξαν την γαλλική εταιρία συμβούλων προκειμένου να διαπραγματευτούν με τους δανειστές το «μαύρο» 2015.

Η αρχή έγινε την περίοδο που το Grexit ήταν πολύ κοντά. Συμβούλεψε τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του και αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος μάλλον η δουλειά της ήταν εξαιρετική. Η ομάδα της Lazard, με επικεφαλής τον τραπεζίτη Matthieu Pigasse, ήταν εκείνη που συμβούλεψε προ ετών την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, όταν το Grexit έμοιαζε πολύ πιθανό.

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ANEΛ την προσέλαβε τον Φεβρουάριο του 2015 για να βοηθήσει και πάλι στη διαχείριση του χρέους, αναλαμβάνοντας την υποστήριξη της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές για τα θέματα χρέους και της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Οι χρεοκοπημένοι επιλέγουν Lazard

Όταν μια χώρα χρεοκοπεί, παίρνει τηλέφωνο τη Lazard, έχει αναφέρει στο παρελθόν χαρακτηριστικά το Bloomberg. Αν και η Lazard είναι γνωστή για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, η εταιρεία έχει βρει προσοδοφόρα εργασία συμβουλεύοντας τις κυβερνήσεις, εννοείται με το αζημίωτο. Αυτός ο ρόλος είναι σύμφωνος με τη μεγάλη −και όχι πάντα επιτυχή− ιστορία της ως κορυφαίου συμβούλου σε κυβερνήσεις που ξεμένουν από ρευστότητα, όπως την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Ιράκ, την Ακτή Ελεφαντοστού: όλες έχουν καλέσει για βοήθεια τη Lazard.

Το ίδιο είχε κάνει και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, στη δεκαετία του 1970, όταν βρισκόταν κοντά στη χρεοκοπία. Η Lazard έτσι βγάζει χρήματα για να χρηματοδοτεί τις βασικές business της, να συμβουλεύει δηλαδή τις επιχειρήσεις και να διαχειρίζεται τα χρήματα των πελατών της.

Παλιός γνώριμος της Ελλάδας

Η Lazard μπήκε στα ελληνικά πράγματα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες αναλαμβάνοντας σταδιακά δουλειές του Δημοσίου. Μία από τις μεγαλύτερες αφορούσε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Η Lazard και η Εθνική (NBGI) ανέλαβαν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την κρατική εταιρεία. Επίσης, ήταν στην ομάδα συμβούλων της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την πώληση στοιχείων ενεργητικού του πτητικού έργου και της Τεχνικής Βάσης της Ολυμπιακής στη MIG.

Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας αργότερα διόρισε τη Lazard ως ανεξάρτητο εκτιμητή για τις προτάσεις της ThyssenKrupp για τον μελλοντικό βασικό μέτοχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Επίσης, έχει εμπλακεί και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ως σύμβουλος του ΤΧΣ.

Το 2012, η Lazard παρείχε υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων (PSI), οπότε και είχε διενεργήσει τη χρηματοοικονομική έρευνα των ομολόγων, αλλά και μέρος του νομικού ελέγχου.

Σημαντική ήταν η συμβολή της και στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το διάστημα 2011-2012.

Έκτοτε η παρουσία της είχε ατονήσει, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοίνωνε «την ανάθεση στην εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης». Τελευταία δουλειά της Lazard στην Ελλάδα ήταν οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσέφερε για την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version