Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Le Monde: Τεστ υψηλής σημασίας για την κυβέρνηση Τσίπρα η έξοδος στις αγορές

Le Monde: Τεστ υψηλής σημασίας για την κυβέρνηση Τσίπρα η έξοδος στις αγορές

Με τις φράσεις «μια απόλυτη επιτυχία», «μια πλήρης επιτυχία», «στέρεες βάσεις», που απεικονίζουν τον ενθουσιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde» αναφέρεται στη χθεσινή έκδοση του ελληνικού ομολόγου. «Η Ελλάδα επέτυχε την επιστροφή της στις αγορές» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. Μετά από πολλές μέρες προετοιμασίας, η χώρα εξέδωσε πενταετή ομόλογα για 3 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο 4,625%.

«Είναι ένα καλό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες και τα δράματα που έχει περάσει η Αθήνα. Ήταν επίσης ένας μείζων στόχος της κυβέρνησης» υπογραμμίζει ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Ερικ Ντορ ( Eric Dor).

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό από τους αναγνώστες, το γιατί θεωρείται σημαντική η επιτυχία του ομολόγου, το δημοσίευμα κάνει μια σύντομη αναδρομή στις δυσκολίες που έχει περάσει η Ελλάδα, από το 2010, οπότε και αποκλείσθηκε από τις αγορές. Σημειώνει ότι το τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας λήγει τον Αύγουστο του 2018, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές.

Γι’ αυτό και η έκδοση της 25ης Ιουλίου ήταν ένα τεστ υψηλής σημασίας για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Το επιτόκιο 4,625% είναι κατώτερο αυτού των δύο εκδόσεων το 2014, πράγμα που αποτελεί ακόμα ένα θετικό στοιχείο για τον πρωθυπουργό. Αντίθετα προκάλεσε μια ζήτηση 6,5 δισ. από τους επενδυτές, που είναι μικρότερη από αυτήν το 2014 που έφθασε τα 20 δισ., σημειώνει η «Le Monde».

«Ο Α. Τσίπρας είχε ανάγκη αυτήν την επιτυχία για να πείσει τον λαό ότι ύστερα από τα χρόνια λιτότητας και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, τα πράγματα γίνονται εκ νέου κανονικά για την Ελλάδα» σχολιάζει ο Έλληνας οικονομολόγος Γιάννης Κουτσομύτης.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα» είναι το μήνυμα που προσπαθούν να στείλουν, με έναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό τις τελευταίες μέρες, οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές» σημειώνει η Μοντ, κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στην επίσκεψη του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Στο «τεράστιο ελληνικό χρέος» αναφέρεται στη συνέχεια το δημοσίευμα, και στον αρνητικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει μελλοντικά εάν δεν γίνει βιώσιμο.

«Μετά τη χθεσινή επιτυχία, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να κάνει δύο νέες εξόδους στις αγορές πριν από το μεγάλο βήμα τον Αύγουστο του 2018. Πέρα από αυτήν την ημερομηνία όμως, θα προστρέξουν άραγε οι επενδυτές να δανείσουν την Αθήνα και μάλιστα με λογικά επιτόκια; Τίποτα δεν είναι σίγουρο» λέει η Μοντ.

Ο δε οικονομολόγος της Saxo Bank Κρίστοφερ Ντέμπικ (Dembik)εκτιμά ότι «με δεδομένες τις ανάγκες της Ελλάδας για 19 δις το 2019, είναι ελάχιστα πιθανό ( να προστρέξουν οι επενδυτές), εκτός εάν αποφασίσουν οι πιστωτές να ελαφρύνουν το τεράστιο χρέος του ελληνικού χρέους που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ»

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε