Site icon NewsIT
09:39 | 20.06.19

«Λεφτά για δάνεια υπάρχουν αλλά δεν έρχεται κανείς να τα πάρει» λένε οι τραπεζίτες

«Λεφτά για δάνεια υπάρχουν αλλά δεν έρχεται κανείς να τα πάρει» λένε οι τραπεζίτες
Θανάσης Παπαδής

Η ζήτηση για δάνεια είναι ιδιαίτερα χαμηλή και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι τράπεζες δεν προχωρούν σε ιδιαίτερα μεγάλη χρηματοδότηση. Όπως επεσήμαναν οι τραπεζίτες στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, λείπουν τα επιχειρηματικά εκείνα σχέδια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για τις τράπεζες να τα χρηματοδοτήσουν.

Αν και δεν ειπώθηκε επισήμως κάτι τέτοιο, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει εισέλθει σε μία δύσκολη περίοδο, που είτε δεν υπάρχουν νέες ιδέες, είτε οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν σηκώσει λευκή πετσέτα, αναμένοντας τον «λευκό ιππότη» από το εξωτερικό για να σώσει τους ίδιους και τις επιχειρήσεις.

[read4more]

Σημείωσαν ότι “εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, αλλά μόνοι μας δεν μπορούμε”. Επιστρέφουν μάλιστα το μπαλάκι στους επιχειρηματίες ζητώντας τους πλάνα και ιδέες για τις χρηματοδοτήσουν. Μάλιστα ο Φ. Καραβίας τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε ότι μας ζητηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι υγιές και θα προσφέρει στην οικονομία και την κοινωνία».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Όπως τόνισαν, σχεδόν το 1/3 που έχει απομείνει χωρίς να είναι υπερχρεωμένες, περίπου 200.000 μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή για ανάπτυξη. Σημειώθηκε ότι εφόσον αυτές μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με μικρά ποσά τότε από την πλευρά τους μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Και ειδικότερα: από ένα εργαζόμενο να προσλάβουν η κάθε μία, σημαίνει αυτομάτως 200.000 νέες θέσεις εργασίας, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για 200.000 οικογένειες, αυξημένα έσοδα για τα Ταμεία και βέβαια για τον κρατικό κορβανά.

Επικριτικοί ήταν κάποιοι τραπεζίτες για τον τρόπο που ακολουθεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη. Όπως σημείωσαν η κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει την κατανάλωση για να έρθει η ανάπτυξη και όχι να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα. Έτσι επιλέχθηκε η μείωση του ΦΠΑ που είναι ουδέτερο μέγεθος για την επιχείρηση, αφού εκπίπτει αντί να μειωθούν φόροι και εισφορές που αυξάνουν το κόστος.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version