Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

Λεφτά υπάρχουν για παροχές, αλλά όχι για να εξοφλήσει το κράτος τις υποχρεώσεις του

Λεφτά υπάρχουν για παροχές, αλλά όχι για να εξοφλήσει το κράτος τις υποχρεώσεις του

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη παραμένουν σταθερά υψηλά με την κυβέρνηση να μην καταβάλλει καμία ουσιαστική προσπάθεια, μετά την έξοδο από το μνημόνιο να τα μειώσει ή και να τα εξαφανίσει, όπως είχε δεσμευθεί στους δανειστές.

Οι πολέμιοι της κυβερνητική πολιτικής λένε πως ενώ λεφτά υπάρχουν για κοινωνικό μέρισμα και πάσης φύσεως παροχές, δεν υπάρχουν προκειμένου να εξοφλήσει το κράτος όλους εκείνους στους οποίους χρωστάει, είτε από επιστροφές φόρου, είτε τους προμηθευτές του δημοσίου.
Η κατάσταση μάλιστα τείνει να χειροτερεύσει παρά το αντίθετο που όλοι ευελπιστούσαν. Τα χρέη του δημοσίου προς του ιδιώτες τον Οκτώβριο αυξήθηκαν, έστω και οριακά κάτι που σημαίνει ότι το κράτος τραβάει λεφτά από την αγορά σε μία περίοδο που τόσο ανάγκη τα έχουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για δημιουργία νέας γενιάς χρεών.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος εισέπραξε τον Ιούνιο ένα δισ. προκειμένου να εξοφλήσει οφειλές, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα τα χρέη παραμένουν στο ίδιο σημείο, λίγο πάνω από τα 2 δις.
Η κυβέρνηση απαλλαγμένη από την πίεση της επίτευξης ποσοτικά μετρήσιμων στόχων και προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, έχει χαλαρώσει την πίεση προς τον μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών εις βάρος των προμηθευτών του δημοσίου και της ρευστότητας στην αγορά.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου κατά τον μήνα Οκτώβριο διαμορφώθηκαν συνολικά στα 1,994 δις. ευρώ, από 1,913 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο- ενώ οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα ανήλθαν στα 627 εκατ. ευρώ,. μειωμένες σε σχέση με τα 699 εκατ. ευρώ του Σεπτεμβρίου. Συνολικά, το άθροισμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και επιστροφών φόρου σε εκκρεμότητα έφτασε στα 2,621 δις. ευρώ από 2,612 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Υποτίθεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα είχαν μηδενιστεί τον Αύγουστο με την λήξη του 3ου μνημονίου. Μετά έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο μέχρι το τέλος του 2018 και τώρα προκύπτει ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες μέσα στο 2019 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις