Site icon NewsIT
12:42 | 21.10.22

Λεωνίδας Χριστόπουλος: Κάλεσμα για επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα της Ελλάδας από τον Καναδά

Λεωνίδας Χριστόπουλος: Κάλεσμα για επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα της Ελλάδας από τον Καναδά
Newsit Newsroom

Στο Τορόντο του Καναδά «ταξίδεψε» το ελληνικό success story του ψηφιακού μετασχηματισμού, που έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο την τελευταία τριετία.

Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Τορόντο ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, έκανε κάλεσμα για καναδικές επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα της Ελλάδας, επισημαίνοντας τη σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας που έχει επιτευχθεί αλλά και το εξαιρετικά σύγχρονο και φιλικό ρυθμιστικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την τελευταία τριετία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λ. Χριστόπουλος, τόνισε τα οφέλη από την ψηφιοποίηση του Κράτους μέσω του gov.gr και του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών, τα οποία σύμφωνα με τον ΣΕΒ θα αγγίξουν το 1,5 δις σε βάθος πενταετίας καθώς θα αυξάνονται τόσο οι ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρέχονται όσο και οι ψηφιακές συναλλαγές που πλέον βρίσκονται «στα 700 περίπου εκατομμύρια από τα 9 εκατομμύρια, που ήταν το 2018. «Μόνο μεταξύ 2020 και 2022 το όφελος έχει αγγίξει τα 268 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης του χρόνου μετακίνησης των πολιτών και απασχόλησης των υπαλλήλων, ενώ 1,2 εκατ. είναι η εξοικονόμηση από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 800.000 ευρώ ο περιορισμός της δαπάνης για τα έντυπα έγγραφα», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς και στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε θεσμικό επίπεδο. Αυτά, όπως ανέφερε, «μετασχηματίζουν το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το οποίο έχει γίνει πιο ευνοϊκότερο για το επιχειρείν στον τεχνολογικό τομέα». «Τόσο η βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος με τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με το νόμο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όσο και η καθιέρωση της Εθνικής Πολιτικής Διοικητικών Διαδικασιών με τρεις βασικούς πυλώνες το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών – Μίτος, το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) και το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, συνδιαμορφώνουν συνθήκες διαφάνειας και ασφάλειας στις συναλλασσόμενες, με το Δημόσιο, επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγχρόνως, σημείωσε ότι παρεμβάσεις όπως « ο νόμος για την ψηφιακή διακυβέρνηση με τη θεσμοθέτηση του cloud first policy, την ενσωμάτωση της νέας Οδηγίας για τα ανοικτά δεδομένα, αλλά και τη δημιουργία του Ταμείου Φαιστός, καθώς και ο νόμος για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το IoT, που σύμφωνα με τον ΣΕΒ έχουν ανεβάσει την Ελλάδα τρεις θέσεις στην κατάταξη στο ρυθμιστικό περιβάλλον, έχουν οδηγήσει σε μια έκρηξη ξένων επενδύσεων στον τεχνολογικό τομέα, καθώς και σε μια ουσιαστική υποστήριξη του οικοσυστήματος των start-ups».

Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε, επίσης, ότι σύμφωνα με τους δείκτες του ΟΟΣΑ την τελευταία τριετία «η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση έχει αυξηθεί και το κυριότερο- για πρώτη φορά- έχει παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

«Τρία χρόνια μετά, η Ελλάδα χτίζει μια νέα αυτοπεποίθηση βασισμένη στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να πρωτοπορήσει στη νέα παγκόσμια ψηφιακή εποχή και να στηρίξει την άνθιση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τον σχεδιασμό του Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το οικονομικό κέντρο του Καναδά, απευθύνοντας βάσει των στοιχείων που παρουσίασε κάλεσμα για επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα στην Ελλάδα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version