Οικονομία

Λιαργκόβας – Τσακαλώτος… round two! Μαίνεται ο πόλεμος!

Με νέα ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας δίνει συνέχεια στην κόντρα του με την κυβέρνηση.

Σε σκληρή αντιπαράθεση εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Γραφείου της Βουλής για την Παρακολούθηση του Προϋπολογισμού. Αφορμή η βιωσιμότητα του χρέους και οι διαπιστώσεις που διατυπώθηκαν στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου. Με συνεχείς ανακοινώσεις, Παναγιώτης Λιαργκόβας και Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν… θάβουν το τσεκούρι του πολέμου!

Με την δυσάρεστη «έκπληξη» που διατύπωσε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, παίρνοντας έτσι θέση υπέρ του υπουργείου Οικονομικών, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους εξέδωσε την δική του απάντηση σε ότι του καταλογίζουν.

Επίθεση ο Τσακαλώτος, απάντηση ο Λιαργκόβας

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους αναφέρει:

“Μόνιμη μέριμνα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), εδώ και πέντε περίπου χρόνια, είναι η διατύπωση εμπεριστατωμένων εκτιμήσεων και προβλέψεων σχετικά με τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας με τη μεγαλύτερη δυνατή επιστημονική ακρίβεια.

[read4more]

Ως εκ τούτου το ΓΠΚΒ διευκρινίζει τα εξής:

1) Τα στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση αποτελούν μελλοντικές εκτιμήσεις των χρηματοδοτικών αναγκών για την αποπληρωμή των τόκων της περιόδου 2020-2026 και στηρίχθηκαν σε επίσημα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το 2014.

2) Στις προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, που όμως δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του.

3) Αποδεχόμαστε την κριτική που ασκήθηκε στις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσής μας αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το ΓΠΚΒ: εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή.

Εν κατακλείδι, καθώς ο χρόνος λήξης του Προγράμματος Προσαρμογής (Μνημόνιο) πλησιάζει και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με θέμα την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, και καθώς το ζήτημα του χρέους είναι εθνικό, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συναίνεσης και σύμπραξης όλων των δυνάμεων, πολιτικών και τεχνοκρατικών, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα μας. Αυτή είναι και η ουσία της θέσης του ΓΠΚΒ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική τριμηνιαία έκθεση”.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα