Οικονομία

“Λίφτινγκ” σε ιαματικές πηγές της χώρας – Ποιες μπαίνουν στον σχεδιασμό του υπ. Τουρισμού

Οι ιαματικές πηγές αποτελούν το επόμενο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Τουρισμού, στο πλαίσιο του οποίου, δύο ακόμη πηγές – σε Ικαρία και Χαλκιδική – αναγνωρίστηκαν αυτές τις ημέρες ως ιαματικές.

Την ίδια στιγμή, μετά από καθυστερήσεις ετών, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, που εδώ και χρόνια παραμένουν ανεκμετάλλευτες, με εμφανή για τις περισσότερες, τα σημάδια εγκατάλειψης. Στόχος αποτελεί η τοποθέτηση της Ελλάδας, στο διεθνή χάρτη του ιαματικού τουρισμού.

Ψηλά στην λίστα, βρίσκονται οι ιαματικές πηγές σε Κύθνο και Θερμοπύλες, ενώ συνολικά σε διαγωνιστική διαδικασία θα βγουν επτά projects, καθώς σε διαγωνιστική διαδικασία θα βγουν επίσης, οι πηγές στο Πλατύστομο, τα Λουτρά Υπάτης, η Λουτρόπολη και το κάμπινγκ των Καμμένων Βούρλων, καθώς και το Υδροθεραπευτήριο στην Αιδηψό.

Από την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, μπορούν να εισρεύσουν ικανοποιητικά έσοδα στα κρατικά ταμεία, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, το 2025 ο ιαματικός τουρισμός θα αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού διαθέτει ένα τεράστιο φυσικό πλούτο. Ήδη έχουν εντοπιστεί 750 ιαματικές πηγές σε ολόκληρη τη χώρα, από τις οποίες οι 150 θεωρούνται επισκέψιμες.

Οι μνηστήρες

Για τα Λουτρά του Όθωνα, όπως είναι γνωστή από την ιστορία, η ιαματική πηγή της Κύθνου, το ενδιαφέρον προέρχεται από τη Γαλλία. Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται και για τις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις του πρώην Ξενία, που επίσης βρίσκονται στην έκταση. Πρόκειται, για ένα διατηρητέο-μνημειακό συγκρότημα, το πρώτο στη σύγχρονη ιστορία και το μοναδικό στην περιοχή των Κυκλάδων. Τα κτίρια του Υδροθεραπευτηρίου είχαν μελετηθεί και ανεγερθεί από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα με σχεδιασμό των αρχιτεκτόνων Hansen, Laurent και Ζiller και με προσωπικό ενδιαφέρον της βασίλισσας Αμαλίας. Ωστόσο, για τον πιο προχωρημένο αυτόν διαγωνισμό, που αφορά τα Λουτρά και το Ξενία Κύθνου, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει βελτιωμένη προσφορά από τον επενδυτή

Παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό Λουτρά της Κύθνου σε απόσταση 100 μ. από την θάλασσα.

Στη Φθιώτιδα

Για την ιαματική πηγή στις Θερμοπύλες, που αποτελεί το δεύτερο πιο «ώριμο» διαγωνισμό, το επενδυτικό ενδιαφέρον έρχεται από την Τσεχία. Η αξιοποίησή της θα σημάνει τη έναρξη για τη δημιουργία ενός cluster θερμαλιστικού τουρισμού στη Φθιώτιδα, καθώς μετά τις Θερμοπύλες, σειρά έχουν οι ιαματικές πηγές των Καμμένων Βούρλων. Στις Θερμοπύλες, υπάρχει μία αναγνωρισμένη και φημισμένη από την αρχαιότητα ιαματική πηγή, ένα υδροθεραπευτήριο και δύο ξενοδοχειακές μονάδες. Το ακίνητο βρίσκεται πλησίον του οικισμού και εντός του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών που αποτελεί εμβληματικό ιστορικό τόπο αναφοράς, λόγω της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.Χ.

Καμμένα Βούρλα

Η μέθοδος για την αξιοποίηση του ακινήτου της Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων βρίσκεται αυτές τις ημέρες υπό συζήτηση, καθώς η παρουσίαση της μελέτης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), αναμένεται εντός τριμήνου. Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου είναι 468.125 τ.μ. και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Γαλήνη και άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Το πάρκο Καμμένων Βούρλων, εκτείνεται σε 474 στρέμματα, διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις, τρία ξενοδοχεία, δύο κέντρα υδροθεραπείας και βοηθητικούς χώρους, καθώς και κάμπινγκ 789 στρεμμάτων, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί. Έτσι, υπό συζήτηση είναι και η αξιοποίηση του κάμπινγκ των Καμμένων Βούρλων για το οποίο προετοιμάζεται το pre-marketing. Πρόκειται για το παραθαλάσσιο ακίνητο, με συνολική έκταση άνω των 1.000 στρεμμάτων εκ των οποίων εκμεταλλεύσιμα είναι τα 850 στρέμματα και περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις κάμπινγκ του ΕΟΤ.

Ιαματική Πηγή Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων

Ιαματική Πηγή και κάμπινγκ Κονιαβίτη. Βρίσκεται δυτικά του οικισμού των Καμμένων Βούρλων, αποτελώντας ένα από τα πλέον φημισμένα θερμαλιστικά κέντρα από την δεκαετία του 1930.

Δεύτερη φάση

Σε δεύτερη φάση θα αξιοποιηθούν και οι υπόλοιπες ιαματικές πηγές που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Η μία από αυτές αποτελεί την ιαματική πηγή Αιδηψού, που βρίσκεται σε ένα παραθαλάσσιο ακίνητο με απεριόριστη θέα στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο και στα παράλια της Φθιώτιδας. Εντός της έκτασης έχει αναπτυχθεί το παλαιό υδροθεραπευτήριο Άγιοι Ανάρυροι, το οποίο έχει ανεγερθεί πριν το 1950, νέο συγκρότημα Υδροθεραπείας που κατασκευάστηκε το 1985, εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή και δεξαμενές συλλογής ιαματικού νερού. Το Υδροθεραπευτήριο τροφοδοτείται με ιαματικό φυσικό πόρο από τρεις αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές (Κομπόγιαννη, Λέττα Βασιλάκου και Θερμοποτάμου) και δύο ιαματικές πηγές (Άρτεμις & Γ1) οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναγνώρισης. Η ευρύτερη περιοχή των Λουτρών Αιδηψού, φημισμένη από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές της, αποτελούσε από τις αρχές του 20ου αιώνα δημοφιλή τόπο θεραπείας και παραθερισμού διεθνούς εμβέλειας.

Ιαματική πηγή Αιδηψού

Μία ακόμα ιαματική πηγή βρίσκεται στην περιοχή Λουτρά Πλατυστόμου, γνωστής από την αρχαιότητα για το ιαματικό δυναμικό της, σε απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον στους νότιους πρόποδες του όρους Όθρυς. Στο ακίνητο, που διαθέτει το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, λειτουργούσε μέχρι το 2007 το ανακαινισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Thermae Platystomou Resort & Spa με δύο μονάδες των 4 και 3 αστέρων, αντίστοιχα και υποδομές θερμαλισμού και ευεξίας. Εντός της έκτασης του ακινήτου υπάρχουν 5 Ιαματικές Πηγές για τις οποίες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αναγνώρισης τους.

Ιαματική πηγή και ξενοδοχείο στα Λουτρά Πλατυστόμου

Τέλος σε ακίνητο που βρίσκεται στην Υπάτη, υπάρχει μια αναγνωρισμένη Ιαματική Πηγή, γνωστή για τις ιαματικές της ιδιότητες από τον 4ο αιώνα π.Χ. και εφάμιλλη των Ιαματικών Λουτρών στην πόλεις Royat της Γαλλίας και Neuhelm της Γερμανίας, με κριτήριο την φυσικοχημική σύνθεση και τις ιδιότητες του νερού. Στο ακίνητο λειτουργεί υδροθεραπευτήριο σε καλή κατάσταση με περίπου 100 λουτήρες σε χρήση και εξωτερική πισίνα. Εντός της έκτασης υπάρχουν 3 ξενοδοχειακές μονάδες και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις η ανακαίνιση και επαναλειτουργία των οποίων σε συνδυασμό με αναπτύξεις σε νέους τομείς θα καταστήσει το συγκρότημα ελκυστικό πόλο θερμαλισμού και ιατρικού τουρισμού.

Ιαματική Πηγή στην Υπάτη

 

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα