Επιχειρήσεις

Λιμένας Λαυρίου: Σχέδια για κρουαζιέρα, τουρισμό – σκάφη αναψυχής και ακτοπλοΐα  

Όπως και πρόσφατα είχαμε αναδείξει, το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε διαγωνισμό για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού, 50% συν μία μετοχή, του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου (ΟΛΑ), αλλάζοντας μερικώς το μοντέλο που είχε εφαρμόσει σε άλλες σχετικές διαδικασίες  για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου αλλά και τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (πώληση 67%).

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ πιστεύοντας στις υπεραξίες που μπορούν να προκύψουν από την αξιοποίηση του Λιμένος Λαυρίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετέπειτα πώλησης επιπλέον μετοχικού ποσοστού περίπου 17%. 

Όμως, το ζητούμενο είναι τα «ατού» του ΟΛΑ τα οποία δύνανται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ομίλων από την κρουαζιέρα (π.χ. MSC Cruises), τον ακτοπλοϊκό ή και ευρύτερα επιχειρηματικό κόσμο (Γκριμάλντι κ.α.) τον τουρισμό και την αξιοποίηση μαρίνων ή την ναυτιλία – εφοπλισμό.

Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση, ο Λιμένας Λαυρίου προσφέρει μια σειρά εμπορικών δραστηριοτήτων, από κρουαζιέρες και πορθμεία μέχρι διακίνηση φορτίου χύδην και εμπορευματοκιβωτίων, συμπληρωματικά με δραστηριότητες Ro/Ro, που προσφέρουν απευθείας συνδέσεις με Κύπρο και Ισραήλ. 

Στο Λιμάνι του Λαυρίου λειτουργεί μαρίνα γιοτ με εκτιμώμενη χωρητικότητα 160 θέσεων (σήμερα) και επιπλέον 195 θέσεις ελλιμενισμού (με μελλοντική επέκταση). Το λιμάνι θεωρείται «εθνικής σημασίας» και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. 

Το βασικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ είναι, λόγω της εγγύτητάς του με το αεροδρόμιο των Σπάτων, αλλά και με δημοφιλείς προορισμούς (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη, Σμύρνη, Αλικαρνασσός κ.λπ.), να αποτελέσει κυρίως home port κρουαζιέρας.

Επίσης, η έλευση του τρένου στο Λαύριο θα σημάνει και την απευθείας σύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο, το κέντρο της Αθήνας, αλλά και τον Πειραιά. Επιπρόσθετα, η περιοχή του λιμένα είναι αξιοποιήσιμη και για εστίαση, εμπορικά καταστήματα κ.α.

Προς το παρόν, πλοία από πέντε εταιρείες ferry συνδέουν το λιμάνι με Κέα, Κύθνος στο Νότιο Αιγαίο, Άγιο Ευστράτιο, Ψαρά, Λήμνο και Καβάλα στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς και με τη Σύρο και από εκεί σε διάφορα νησιά στις Κυκλάδες.

Οι κύριες δραστηριότητες του ΟΛΑ συνίστανται στην παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού σε εμπορικά πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού, γενικού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων, σε πλοία ακτοπλοΐας (Ε/Γ και Ο/Γ-Ε/Γ), κρουαζιερόπλοια καθώς και σε τουριστικά σκάφη, αλιευτικά σκάφη και σκάφη αναψυχής.

Ακόμη, συνίστανται στην παροχή υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης, αποθήκευσης και διέλευσης χύδην ξηρού και γενικού φορτίου, εμπορευματοκιβωτίων, και τροχοφόρου φορτίου, στην παροχή υπηρεσιών σε επιβάτες κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας, και στην παραχώρηση χώρων για την άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εναπόθεσης και αποθήκευσης ανεμογεννητριών.

Επίσης, ο ΟΛΑ έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των λιμενίσκων Λεγρενών και Βρομοπουσίου, οι οποίοι σήμερα χρησιμοποιούνται για ναυταθλητικό σκοπό.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Interlife: Στο 3,387% το ποσοστό της Cyproman Services
Η Cyproman Services διέθεσε 331.217 κοινές ονομαστικές μετοχές μετά δικαιωμάτων ψήφου ανερχόμενες σε ποσοστό 1,784 % επί του συνόλου του δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης
Interlife: Στο 3,387% το ποσοστό της Cyproman Services