- 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς! Σε λίγες ώρες η... πολυαναμενόμενη πρεμιέρα για την λοταρία αποδείξεων! - Μέσω Taxis θα ανακοινωθούν οι νικητές αλλά όχι με... ονοματεπώνυμα - Διαβάστε το πώς και το... γιατί - Στην κλήρωση με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα συμμετάσχουν όλοι όσοι πλήρωσαν τον Οκτώβριο με "πλαστικό" χρήμα - Εννέα εκατομμύρια ευρώ σε 9.000 τυχερούς θα δώσει η λοταρία του Δεκεμβρίου! - Πού θα μπουν τα χρήματα, τι γίνεται αν δεν έχετε λογαριασμό, τι προβλέπεται αν δεν... εμφανιστεί νικητής! Όλες οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα - Αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα που θα σας... φτιάξει τις γιορτές
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται -εκτός απροόπτου- την Πέμπτη, 30.11.2017, η πρεμιέρα για την λοταρία αποδείξεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην κλήρωση με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα μοιραστεί το ποσό των 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς!
Οι νικητές θα ανακοινωθούν μέσω taxis με ΑΦΜ και όχι με ονοματεπώνυμο. Στην εν λόγω λοταρία θα συμμετάσχουν όσοι τον Οκτώβριο έκαναν χρήση πλαστικού χρήματος ή ebanking ακόμη και για μικροποσά.
Λοταρία στα… ουράνια τον Δεκέμβριο!
Για τον Δεκέμβριο, αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς θα συμβεί, γνωρίζουμε το ποσό που θα διατεθεί. Αυτό θα φτάσει τα εννέα εκατομμύρια ευρώ και το πιθανότερο σενάριο είναι πως αυτό θα δοθεί σε 9.000 τυχερούς. Εξετάζονται πάντως και άλλα σενάρια, όπως να υπάρξουν κάποια ακόμη μεγαλύτερα δώρα, κυρίως χρηματικά.
Όλα αυτά υπό μία αίρεση: Ότι οι τράπεζες θα προλάβουν και θα αποστείλουν όλα τα σχετικά στοιχεία των συναλλαγών που έκαναν οι φορολογούμενοι. Συγκεκριμένα αυτά που έγιναν μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, αλλά και webanking.
Πως όμως θα λειτουργήσει το σύστημα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις;
Οι φορολογούμενοι που θα κερδίζουν, θα λαμβάνουν ειδοποιητήριο μήνυμα. Θα είναι προσωποποιημένο και θα φτάνει στον λογαριασμό τους στο Taxis.
Τα 1.000 ευρώ θα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος στο Taxis.
Τι γίνεται όμως αν οι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό; Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν ένα περιθώριο 3 μηνών μετά την αποστολή του μηνύματος. Μέχρι τότε θα πρέπει να δηλώσουν κάποιον λογαριασμό, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης στο Taxis.
Αν δεν δηλωθεί λογαριασμός μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, τότε σειρά παίρνουν οι επόμενοι δικαιούχοι. Δηλαδή οι κάτοχοι του 1ου, 2ου, κ.ά. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.
Αν το χρηματικό έπαθλο δεν αποδοθεί σε κανένα, τότε παραμένει ως αδιάθετο στον εξής λογαριασμό του Δημοσίου: 200 «Ελληνικό Δημόσιο-Συγκέντρωση Εισπράξεων-Πληρωμών».
Λοταρία αποδείξεων η… ακτινογραφία
Η χρήση της κάρτας καθώς και η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω μεταφορών ποσών στον επαγγελματικό λογαριασμό του εμπόρου ή του καταστήματος είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στις κληρώσεις.
Η διαδικασία όπως έχει σχεδιαστεί αρχικά έχει ως εξής:
1. Κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή (αγορές με πλαστικό χρήμα ή e-banking) θα εξασφαλίζει για τον φορολογούμενο έναν αριθμό ηλεκτρονικών λαχνών. Δηλαδή συγκεκριμένους κωδικούς λαχνών. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει να δώσει μεγαλύτερα κίνητρα για τη χρήση των καρτών για την πληρωμή μικροποσών. Διότι, όπως σημειώνουν στο ΥΠΟΙΚ, για τα μεγαλύτερα ποσά η χρήση ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής είναι πολύ διαδεδομένη (π.χ. αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών).
[read4more]
Έτσι, βάσει μιας κλίμακας θα δίνεται ένας συγκεκριμένος αριθμός λαχνών με βάση την αξία κάθε συναλλαγής.
Για παράδειγμα: Αν ένας φορολογούμενος αγοράσει από ένα κατάστημα με κάρτα προϊόντα αξίας έως 10 ευρώ θα λαμβάνει 10 λαχνούς.
Αν αγοράσει προϊόντα αξίας 20 ευρώ θα λαμβάνει 15. Και όσο αυξάνει η αξία της συναλλαγής τόσο θα μειώνεται αναλογικά ο αριθμός των ηλεκτρονικών λαχνών που θα του πιστώνεται.
2. Τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όλα τα στοιχεία με τις ηλεκτρονικές πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι κατά τον προηγούμενο μήνα. Στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιείται η ηλεκτρονική κλήρωση.
3. Κάθε μήνα θα μοιράζεται στους φορολογούμενους το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ποσό το οποίο θα καρπώνονται 1.000 τυχεροί. Έτσι, κάθε τυχερός θα κερδίζει από 1.000 ευρώ.
4. Το ποσό αυτό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Επίσης δεν θα συμψηφίζεται και με οφειλές του προς την εφορία.
12 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο!
5. Κάθε χρόνο έχει προβλεφθεί ότι οι φορολογούμενοι θα κερδίζουν μέσω της φορολοταρίας συνολικά το ποσό των 12 εκατ. ευρώ.
Ειδικά για φέτος που το ποσό έχει δεσμευτεί αλλά έχουμε φθάσει στον Οκτώβριο και μένουν αδιάθετα περί τα 9 εκατ. ευρώ, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του έτους περισσότερες κληρώσεις. Κι αυτό προκειμένου να διατεθεί στους φορολογούμενους όλο το ποσό που περισσεύει.
6. Με δεδομένο ότι η πρώτη κλήρωση θα γίνει με βάση τα στοιχεία των συναλλαγών του Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο την κάρτα τους.
7. Στη φορολοταρία με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα συμμετέχουν όλοι οι φορολογούμενοι. Ανεξάρτητα από την πηγή του εισοδήματός τους. Και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πως θα υπολογίζονται το πόσοι λαχνοί έχει καθένας;
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συγκεντρώνει τις τελευταίες ημέρες τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Τα στοιχεία δίνονται από τις τράπεζες κωδικοποιημένα ανά ΑΦΜ των πελατών τους και αφορούν τις συναλλαγές με κάρτα για την περίοδο από την 1η έως και την 31η Οκτωβρίου οι οποίες έχουν καταγραφεί στους επαγγελματικούς λογαριασμούς που δήλωσαν οι επιχειρήσεις με συσκευές ηλεκτρονικών χρεώσεων POS.
Με βάση αυτά τα στοιχεία η ΔΗΛΕΔ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στον υπολογισμό των λαχνών που δικαιούνται κάθε φορολογούμενος με βάση την παρακάτω κλίμακα αξίας συναλλαγών με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα:
– για συνολικό άθροισμα αξίας συναλλαγών μέχρι 100 ευρώ τον μήνα, ένας λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
– για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 2 ευρώ.
– για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 3 ευρώ.
– για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters