Μία ανάσα από την οριστική λύση για την στήριξη των συνεπών δανειοληπτών που έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια, βρίσκονται τράπεζες και κυβέρνηση και αναμένεται το «πράσινο φως» από τον SSM προκειμένου να μπει σε εφαρμογή.
Το τελικό σχέδιο πάντως στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην πρόταση των τραπεζών και η αντίδραση της κυβέρνησης, είναι στην λογική «πήγαμε μέχρι εκεί που ήταν εφικτό, στηρίζοντας έναν σημαντικό αριθμό ευάλωτων πολιτών, χωρίς να επιβαρύνουμε με ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως περίμεναν κάτι περισσότερο, ειδικά σε ότι αφορά την περίμετρο των μέτρων, αλλά όπως αποδείχθηκε στην πορεία ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί εφόσον δεν θα υπήρχε κρατική στήριξη, αφού οι εποπτικές αρχές δεν υπήρχε περίπτωση να έδιναν ένα την έγκρισή τους για ένα σχέδιο που θα αφορούσε πολύ περισσότερους και είχε μεγάλο κόστος.
Από την άλλη πλευρά στην κυβέρνηση δεν θέλουν να εμπλακούν στην παρούσα συγκυρία ένα ακόμη πακέτο στήριξης, αφού κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα μάλλον αρνητικό μήνυμα στις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης και θα έθετε εν αμφιβόλω την προσπάθεια για την απόκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες, αφού επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, το μέτρο στήριξης θα αφορά περίπου 30.000 δανειολήπτες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σήμερα ή το αργότερο αύριο θα υπάρξει ενημέρωση από τις τράπεζες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως ήταν φυσικό η πρόταση των τραπεζών έγινε δεκτή… με κρύα καρδιά από την κυβέρνηση και ειδικά από το υπουργείο Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφού δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα, επιθυμία του υπουργείου ήταν η περίμετρος να καλύψει 50.000 δανειολήπτες όπως είχε συμβεί με το πρόγραμμα Γέφυρα.
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή για την συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, τόνισε μεταξύ των άλλων, «δύο ώρες μπινελικωνόμασταν. Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όριά τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη. Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000.
Ήταν και αυτή κακή συζήτηση, διότι συνεχίζω να πιέζω ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί».
Η νέα συνάντηση των δύο πλευρών έχει τοποθετηθεί για τις αρχές του επόμενου έτους με την ατζέντα να επικεντρώνεται σε επιτόκια καταθέσεων και προμήθειες, κ.α.. Πάντως το πρόγραμμα στήριξης αναμένεται να μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2023.
Οι βασικές παράμετροι της πρότασης των τραπεζών είναι ότι 30.000 δανειολήπτες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα επιδοτηθούν από τις τράπεζες για το 50% της πρόσθετης επιβάρυνσης που έχουν οι δόσεις τους από την αύξηση των επιτοκίων.
Οι βασικές παράμετροι, όπως τουλάχιστον έχουν διαρρεύσει είναι:
- Το νέο πρόγραμμα θα λειτουργεί υπό την εποπτεία και ευθύνη της Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Θα επιδοτεί τους δανειολήπτες με ποσό που θα καλύπτει το 50% της επιβάρυνσης που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων, ενώ η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται από την πολιτεία και όχι από τις τράπεζες.
- Ημερομηνία αναφοράς του προγράμματος είναι η 1.7.2022 και οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με το 50% της αύξησης της δόσης που σημειώνεται από την ημερομηνία αναφοράς.
- Η διάρκεια του προγράμματος έχει ορισθεί σε 12 μήνες μετά την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί εντός τριμήνου από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος στήριξης.
- Εκτιμάται ότι η περίμετρος των δικαιούχων θα φθάσει τους 30.000. Ο δανειολήπτης, εκτός από την κάλυψη των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, θα πρέπει να είναι ενήμερος, δηλαδή να μην έχει εμφανίσει καθυστέρηση στις δόσεις άνω των 90 ημερών από τις αρχές του 2022 ή κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης. Αν υπάρξει καθυστέρηση άνω των 30 ημερών κατά τη διάρκειας εφαρμογής του προγράμματος επιδότησης, ο δανειολήπτης θα τίθεται εκτός προγράμματος και η επιδότηση θα διακόπτεται.