Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Μαίνεται η «μάχη των 30 ευρώ» για την τιμή του φυσικού αερίου

Μαίνεται η «μάχη των 30 ευρώ» για την τιμή του φυσικού αερίου
Φωτογραφία-iStock

Πτωτικά κινείται τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρά το δριμύ ψύχος που έπληξε τελευταία μεγάλες περιοχές στα βόρεια και τα κεντρικά αυξάνοντας τη ζήτηση.

Ο επαρκής εφοδιασμός με LNG, καθώς και οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου στάθηκαν ικανές όχι μόνο να κρατήσουν την τιμή από το να αυξηθεί, αλλά και να τη ρίξουν εν τέλει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις τις τελευταίες ημέρες απειλήθηκε το ψυχολογικό φράγμα των 30 ευρώ / MWh στην περίπτωση του συμβολαίου αναφοράς TTF.

Και τις τρεις φορές η τιμή υποχώρησε κοντά στα 30,2 ευρώ δίχως όμως να πέσει παρακάτω, καθώς οι αγοραστές έσπευσαν να εξασφαλίσουν ποσότητες.

Απομένει να φανεί αν το TTF θα χάσει τα 30 ευρώ μόλις τελειώσει η κακοκαιρία, καθώς η ζήτηση θα μειωθεί και οι συνθήκες θα ομαλοποιηθούν ξανά, εν μέσω ενός κατά τα άλλα ζεστού χειμώνα για την Γηραιά Ήπειρο.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης, ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ένα στόχο ώστε οι αποθήκες αερίου να τελειώσουν τη χειμερινή περίοδο στο 45%, ενώ σήμερα βρίσκονται στο 82,5%. Ήδη από πέρυσι η Ευρώπη είχε καταφέρει να μειώσει δραστικά τη ζήτησή της στα πλαίσια των προσπαθειών απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Ως εκ τούτου, από τη μια, η αγορά γνωρίζει ότι οι προοπτικές για το υπόλοιπο του φετινού έτους δείχνουν υπερπροσφορά, όμως ανησυχεί ταυτόχρονα για την πιθανότητα νέων έκτακτων γεγονότων σαν αυτά που είδαμε την τελευταία διετία με εκρήξεις σε αγωγούς, γεωπολιτικές εντάσεις και αντιδικίες.

Η παραπάνω διαπίστωση οδήγησε προς το παρόν σε μια αβέβαιη ισορροπία για την τιμή του TTF στα 30 ευρώ που είναι αρκετά ψηλότερα από τα 5-15 ευρώ της περιόδου 2015-2019.

Οι απανταχού καταναλωτές ελπίζουν ότι σύντομα θα έρθει μια νέα γερή πτώση για να στηρίξει ξανά την κατανάλωση. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα θετικό για την ευρωπαϊκή βιομηχανία που αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία αρκετών μονάδων της ως αποτέλεσμα του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις