Αίμα στο χρηματιστήριο. Το brexit κόστισε σε δύο ημέρες 6,7 δισ. ευρώ στους κατόχους μετοχών. Τόση είναι η αξία των μετοχών που έγινε καπνός την Παρασκευή και τη Δευτέρα.
Οι συνολικές απώλειες του γενικού δείκτη ανέρχονται σε 15,92% με τις τράπεζες να υφίστανται τρομακτικές απώλειες που ανέρχονται σε 35,54% δηλαδή απώλεσαν, πάνω από το ένα τρίτο της χρηματιστηριακής τους αξίας.
Οι αιτίες της σημερινής πτώσης΄, που ήταν 2,89% για το γενικό δείκτη και 8,34% για τις τράπεζες αποδίδονται στην ανασφάλεια που προκαλεί το Brexit, στο ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Βρετανίας με τους επενδυτές να θεωρούν πως οι πιο ύποπτες για έξοδο την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, ενώ κάποιοι προσθέτουν στον κατάλογο τη Γαλλία και την Αυστρία.
Ο δεύτερος λόγος είναι τα margin, τα οποία έσπασαν και πυροδότησαν νέες πωλήσεις, ενώ το κλίμα επιβάρυναν και δηλώσεις Γκρίνσπαν για Grexit.
Συγκεκριμένα ο πρώην διοικητής της FED δήλωσε ότι “Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση προαναγγέλλει την απαρχή μιας περιόδου που θα είναι χειρότερη και από τις σκοτεινές ημέρες του Οκτωβρίου του 1987. Δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στις 19 Οκτωβρίου του 1987, όταν ο Dow Jones σημείωσε πτώση ρεκόρ 23%. Τότε νόμιζα πως αυτός ήταν ο πάτος όλων των δυνητικών προβλημάτων. Tο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα οδηγήσει ‘σχεδόν σίγουρα’ σε προσπάθεια αναβίωσης της ζητήματος της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. ‘Eνα άμεσο πρόβλημα είναι το ευρώ και η Ευρωζώνη, που έχουν αποτύχει. Το ευρώ έχει σοβαρό πρόβλημα γιατί το Νότιο Κομμάτι της Ευρωζώνης χρηματοδοτείται από το Βόρειο Κομμάτι και την ΕΚΤ. Η Ελλάδα είναι σε πολύ δύσκολη θέση και δεν πρόκειται να συνεχίσει για πολύ καιρό στο Ευρώ ανεξάρτητα από το τι γίνεται τώρα”.
Το κλίμα επιβάρυναν επίσης οι προβλέψεις της Goldman Sachs για ύφεση 2,85% στη Βρετανία και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 1,25% από 1,50% προηγουμένως.