Site icon NewsIT
17:39 | 07.12.23

Μάξιμος Σενετάκης: Το νόημα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι οι πράσινες τεχνολογίες

Μάξιμος Σενετάκης: Το νόημα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι οι πράσινες τεχνολογίες

Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης "Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα - Επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών και άλλες επείγουσες διατάξεις", Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

Συζητήθηκε η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για την παραγωγή τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Σενετάκη στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για τη βιομηχανία, σήμερα (7.12.2023).

Όπως αναφέρει ο κ. Σενετάκης την πρώτη μέρα της συνεδρίασης συζητήθηκε και η απαγόρευση προϊόντων από τρίτες χώρες που παράγονται με καταναγκαστική εργασία.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης λέει:

«Μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα στο πρώτο μου συμβούλιο υπουργών της ΕΕ! Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για τη βιομηχανία, την εσωτερική αγορά, την έρευνα και το διάστημα, διαρκεί δυο μέρες. Την πρώτη μέρα συζητήσαμε δυο βασικά θέματα: Την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για την παραγωγή τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών και την απαγόρευση προϊόντων από τρίτες χώρες που παράγονται με καταναγκαστική εργασία.».

Περιγράφοντας τα δύο βασικά θέματα συζήτησης συνεχίζει: «Για το πρώτο, το νόημα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι να καταφέρει να χρησιμοποιεί, αλλά και να παράγει πράσινες τεχνολογίες. Διότι μέχρι στιγμής, η Ευρώπη εισάγει πράσινες τεχνολογίες από τρίτες χώρες και εξαρτάται ποικιλοτρόπως απ’ αυτές. Μια στρατηγική αυτονομίας και ανταγωνιστικότητας μακροπρόθεσμα θα ήταν να αλλάξουμε αυτή την συνθήκη. Για το δεύτερο, που άπτεται του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπήρξε προβληματισμός στην Έκθεση Προόδου της ισπανικής προεδρίας. Η Ελλάδα προέβη σε δυο βασικές προτάσεις για την βελτίωση της πρότασης κανονισμού. Η πρώτη αφορά στο ενδεδειγμένο επίπεδο διεξαγωγής ερευνών και λήψης απόφασης για την απαγόρευση προϊόντων που παράγονται με καταναγκαστική εργασία σε τρίτες χώρες. Και η δεύτερη στην ανάγκη συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, να αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο των προβλεπόμενων διοικητικών ενεργειών, με τη συνδρομή των κρατών μελών.»

Τέλος δηλώνει: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρέσβη μας στην ΜΑ/ΕΕ Ευθύμιο Κωστόπουλο, και τον ακόλουθο βιομηχανίας, Γιάννη Πλεμμένο, για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία μας».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version