''Ένα από τα μεγαλύτερα «κύματα» των τελευταίων 30 ετών για την απόκτηση χρυσού στην φυσική μορφή βιώνει η Ασία, καθώς οι αγοραστές αξιοποιούν την πρόσφατη μεγάλη πτώση των τιμών για να εξασφαλίσουν κοσμήματα και ράβδους'' γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Μανιακοί αγοραστές χρυσού στην Ασία
”Ένα από τα μεγαλύτερα «κύματα» των τελευταίων 30 ετών για την απόκτηση χρυσού στην φυσική μορφή βιώνει η Ασία, καθώς οι αγοραστές αξιοποιούν την πρόσφατη μεγάλη πτώση των τιμών για να εξασφαλίσουν κοσμήματα και ράβδους.
Οι φρενήρεις αγορές χρυσού έχουν αφήσει πολλές τράπεζες του Χονγκ Κονγκ, πολλά κοσμηματοπωλεία και ακόμη και το χρηματιστήριο χρυσού, χωρίς αρκετό πολύτιμο μέταλλο ώστε να ικανοποιήσουν την ζήτηση.
Στην Σαγκάη οι όγκοι συναλλαγών στο χρηματιστήριο χρυσού –που θεωρούνται βαρόμετρο για την ζήτηση- ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα, ενώ τεράστιες ουρές σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλα κοσμηματοπωλεία του Πεκίνου.
Η εκτίναξη των αγορών στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες ασιατικές χώρες, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βαριές πωλήσεις που επικράτησαν την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη, όταν οι χρηματιστηριακοί επενδυτές «ξεφορτώθηκαν» δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα που σχετίζονται με το κίτρινο μέταλλο.
Ο Haywood Cheung, πρόεδρος της Hong Kong Gold & Silver Exchange Society, δήλωσε ότι το χρηματιστήριο έχει «ξεμείνει» σχεδόν εντελώς σε αποθέματα. «Σε όγκους συναλλαγών, έχουμε να δούμε τέτοια μανία για χρυσό πάνω από 20 χρόνια,» σχολίασε στους Financial Times, προσδιορίζονται ότι στο χρηματιστήριο έχουν απομείνει πλέον μόνο περίπου 20 ράβδοι του 1 κιλού και 100 ράβδοι των πέντε ταέλ (ένα ταέλ ισοδυναμεί με 50 γρ.) «Τα αρχαιότερα μέλη μας, που βρίσκονται στον κλάδο πάνω από 50 χρονια, δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο πράγμα.»
Η Chow Tai Fook, η εταιρία με έδρα στο Χονγκ Κονγκ που είναι η μεγαλύτερη κοσμηματοποιία στον κόσμο βάση κεφαλαιοποίησης, ανακοίνωσε από την περασμένη εβδομάδα ότι τα καταστήματα κοσμημάτων στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές για τους Κινέζους επισκέπτες έχουν εξαντληθεί.
Οι όγκοι συναλλαγών στο χρηματιστήριο χρυσού της Σαγκάης ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα, στους 43 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το προηγούμενο ρεκόρ εκδηλώθηκε στις 19 Απριλίου και ήταν 30,4 τόνοι.
Οι traders παρατηρούν ότι η ζήτηση δεν είναι τόσο έντονη στην Ινδία, τον μεγαλύτερο «καταναλωτή» χρυσού στον κόσμο. Φαίνεται ότι οι ντόπιοι αγοραστές περιμένουν να πέσει το πολύτιμο μέταλλο κάτω από την κρίσιμη ντόπια τιμή των 25.000 ρουπίων ανά 10 κιλά, για να μπουν μαζικά στην αγορά. Σήμερα οι τιμές στην ινδική αγορά κυμαίνονται γύρω από τις 26.500 ρουπίες”.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή Euro2day