Οικονομία

Μας ”κρατάνε” στη ζωή δίνοντας τώρα την 5η δόση

Καταιγιστικό ρυθμό παίρνουν οι εξελίξεις και το ΔΝΤ, σε συνενόηση με την Ε.Ε, δηλώνει έτοιμο να καταβάλει εσπευσμένα το ποσό που του αναλογεί για την 5η δόση για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα.

 

”Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: Αν υπάρξει ισχυρή δέσμευση από τους ευρωπαίους να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα καταβάλει τα χρήματα. Και μπορώ να σας πω ότι θα υπάρξει τέτοια δέσμευση” τόνισε στο Reuters αξιωματούχος από την ευρωζώνη.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο ΔΝΤ εκτιμούν πως η 5η δόση εξαρτάται από σχέδιο που είναι σχεδόν έτοιμο και με αυτό θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες της χώρας εως και το 2012.
Την πληροφορία πως η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση στις αρχές Ιουλίου επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg:”βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το ΔΝΤ. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την επιθεώρηση στις επόμενες ημέρες, μέχρι την Κυριακή, και μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις για τις δόσεις αντίστοιχα των δύο οργανισμών, οπότε η επόμενη δόση να καταβληθεί στις αρχές Ιουλίου”.

Ο ίδιος δείχνει αισιόδοξος ότι ”θα μπορέσουμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε σενάριο χρεοκοπίας”.
 

Λίγο νωρίτερα ο ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής του ΔΝΤ Μιν Ζου εξέφραζε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα.
 
”Οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά το τελευταίο 24ωρο” ήταν η ακριβής δήλωση του υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ.
 
Πάντα σύμφωνα με το Reuters η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ μπορεί να καθυστερήσει έως τις 11 Ιουλίου, λόγω των διαφορετικών απόψεων που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά με τον τρόπο συμμετοχής σε αυτό των ιδιωτών επενδυτών.
 
”Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο έως τις 11 Ιουλίου, όταν θα συνεδριάσει για τελευταία φορά το Eurogroup πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας κ. Ιβάν Μίκλος.
 
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν στο Ρόιτερ ότι η διαφωνία για τον τρόπο εμπλοκής των ιδιωτών δυσκολεύουν την πρόοδο όσον αφορά τη νέα χρηματοδότηση.
 
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται εν τω μεταξύ, αναφέρει το πρακτορείο, στο πιο επείγον θέμα της αποδέσμευσης της επόμενης δόσης του δανείου, προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της Ελλάδας τον Ιούλιο.
 
”Θα πρόκειται πιθανόν για μία προσέγγιση σε δύο στάδια. Πρώτα θα ασχοληθούμε με την επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας και μετά, έως τις 11 Ιουλίου, με το νέο τριετές πακέτο βοήθειας, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι ιδιώτες” δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι κανείς δεν επιθυμεί μία στάση πληρωμών της Ελλάδας.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η Γερμανία έχει αρχίσει να “μαλακώνει” τη στάση της όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, καθώς δεν επιμένει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο που θα γίνει αυτή δυνατή.
Δεν υπάρχει θέμα μετάθεση της απόφασης για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, διευκρίνισαν παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση του Βερολίνου επιδιώκει να μετατεθεί η σχετική απόφαση για το Σεπτέμβριο.

“Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει μετάθεση” εξήγησε πηγή του υπ. Οικονομικών.
Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει τώρα μία συμφωνία στο βασικό πλαίσιο και τους βασικούς άξονες ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας τον Ιούλιο.
Διευκρίνισε σχετικά ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να έχουμε το τελικό ντοκουμέντο μέχρι το τέλος της εβδομάδας”, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά.

Εκείνο που επιδιώκεται στο επικείμενο συμβούλιο των υπ. Οικονομικών στις 19 Ιουνίου είναι η επί της αρχής συμφωνία στο βασικό πλαίσιο.
Η συμφωνία στο βασικό πλαίσιο θα αρκεί για την εκταμίευση της δόσης.
Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επικαιροποιημένα στοιχεία για το ύψος της χρηματοδότησης και οι τρόποι κάλυψής της, μεταξύ άλλων και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όχι πλήρως εξειδικευμένη αλλά ως βασικό άξονα.

Στο βασικό πλαίσιο θα περιλαμβάνονται επίσης και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα και “αυτό είναι ένα θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου και της ελληνικής αντιπολίτευσης” επισήμανε η ίδια πηγή.
“Αυτά όλα πρέπει να γίνουν, δεν έχουμε φτάσει μέχρι εκεί, αλλά προχωράμε” είπε χαρακτηριστικά.
 

Στην εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, σημειώνεται ότι ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης χρέους της Ελλάδας στον τραπεζικό τομέα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
 
”Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει ένα αποτέλεσμα ντόμινο” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο κατά την παρουσίαση της έκθεσης, προσθέτοντας: ”Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εναντίον κάθε μορφής χρεοκοπίας με ”κούρεμα” και εναντίον κάθε μορφής συμμετοχής ιδιωτών που μπορεί να οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός ή σε γεγονός αξιολόγησης”.
 
Ο κ. Κονστάντσιο επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι υπέρ της εθελοντικής αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους από ιδιώτες.
”Δεν είμαστε εναντίον κάθε μορφής ανάμειξης των ιδιωτών” είπε προσθέτοντας: ”Κάποιου είδους πρωτοβουλία, κατά τα πρότυπα της πρωτοβουλίας της Βιέννης, θα μπορούσε να είναι νοητή. Δεν εναπόκειται σε εμάς να προτείνουμε λύσεις”.
 
Διαβάστε επίσης :

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα