Πέμπτη, 10 Οκτ.
22oC Αθήνα

Μας τα ‘παν κι άλλοι: Αποχώρηση μέλους από την ευρωζώνη μέσα στο 2012

Αυτό το πιστεύουν Βρετανοί οικονομολόγοι. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάλι το αποκλείει. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος μας κοροϊδεύει; Δε θα το μάθουμε ποτέ!

Η ύφεση θα επιστρέψει και η ευρωζώνη σύντομα δε θα είναι όπως ακριβώς την ξέρουμε. Είτε θα διασπαστεί είτε θα αποχωρήσει κάποιο κράτος-μέλος. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν 34 Βρετανοί κι άλλοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, σύμβουλοι της Τράπεζας της Αγγλίας, που πήραν μέρος σε ειδική δημοσκόπηση του BBC για την κρίση.

Ο ένας στους πέντε πιστεύει ότι μέσα στο 2012 η ευρωζώνη θα πάψει να είναι 17μελής, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 30-40% είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη και δηλώνει ότι η νομισματική ένωση θα διαλυθεί.

Από τους 27 που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, οι 25 εμφανίζονται σίγουροι ότι το 2012 θα είναι χρονιά επιστροφής της ύφεσης για την Ευρώπη.

Αντίθετη άποψη έχει ένας από τους ανθρώπους που έχει πρωταγωνιστήσει στο γαϊτανάκι κοροϊδίας των πολιτών σε σχέση με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη: ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκείνος πιστεύει ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και «προς το παρόν» η διάσπαση αποκλείεται. «Πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ, που θα έχουμε θέσει τον κίνδυνο της μετάδοσης υπό έλεγχο και θα έχουμε σταθεροποιήσει την ευρωζώνη» είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Όσο για το αν αποκλείεται το ενδεχόμενο της διάλυσης της ευρωζώνης, η απάντηση είναι το λιγότερο διφορούμενη: «Με όσα γνωρίζω προς το παρόν… ναι».

Επίσης, απέκλεισε και το ενδεχόμενο πιστωτικής κρίσης. Επανέλαβε ότι η διαδικασία εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012 και πως θα τεθεί σε ισχύ τα μέσα του χρόνου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε