Το αποτέλεσμα είναι να έχει ξεσπάσει μάχη μεταξύ διαφόρων χωρών για την προσέλκυση των Ρώσων, οι οποίοι σημειωτέον είναι από τους τουρίστες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα (προσεγγίζουν τους Αμερικανούς), που αναζητούν νέους προορισμούς για τις διακοπές.
Εκτός από την Ισπανία και την Πορτογαλία στην Ευρώπη, αντίπαλοι της Ελλάδας είναι και ασιατικές χώρες, ιδίως για τους κατοίκων των περιοχών της ρωσικής άπω ανατολής. Πάντως, όλα ξεκίνησαν όταν οι Ρώσοι έχασαν την Τουρκία και την Αίγυπτο, τους δύο βασικούς τουριστικούς προορισμούς, που το 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Υπηρεσίας Τουρισμού, επισκέφθηκαν 4 και 2,2 εκατ. άτομα αντίστοιχα (το 42% του συνόλου των Ρώσων τουριστών).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το «κλείσιμο» και των δύο αυτών πολύ δημοφιλών προορισμών, ανάγκασε τις τουριστικές εταιρίες να αναζητήσουν άμεσα εναλλακτικά μέρη και για την ώρα από τις βασικές υποψήφιες, είναι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Αλλά σοβαρή υποψηφιότητα θέτει και η Ελλάδα, η οποία πρότεινε στη ρωσική πλευρά τουριστικά πακέτα, έτσι ώστε οι ρώσοι πολίτες να μπορούσαν να περάσουν με ασφάλεια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Εξωτερικών αναζητά τρόπους ώστε να διευκολυνθούν οι Ρώσοι στην έκδοση βίζας (είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια) ενισχύοντας με προσωπικό τα προξενεία, αλλά και δημιουργώντας νέα κέντρα έκδοσης σε μεγάλες πόλεις.