Τα “μαύρα σύννεφα” πάνω από την ελληνική οικονομία πυκνώνουν και πλέον έχουμε και την πρώτη επίσημη παραδοχή ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Αυτή ήρθε χθες δια στόματος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα που άλλαξε επί τα χείρω την εκτίμησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο βασικό σενάριο. Αυτή από 5,8% που ήταν αναθεωρήθηκε στο 7,5%, ενώ το δυσμενές σενάριο παρέμεινε το ίδιο σε ύφεση 9,4%.
Να σημειωθεί πάντως ότι το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί ακόμη σταθερή την πρόβλεψή του για ύφεση στο 7,8%, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αυτή θα αλλάξει προς το χειρότερο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 5 Οκτωβρίου.
Δεν θέλουν με τίποτα ένα νέο lockdown
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η αγορά απεύχεται σαν «ο διάβολος το λιβάνι» ένα νέο γενικευμένο lockdown θεωρώντας ότι για πολλές επιχειρήσεις που είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κυρίως από τον κλάδο της εστίασης και του υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν θα αντέξουν τελικά.
click4more: Κορονοϊός: Κρίνονται τις επόμενες δύο μέρες τα νέα μέτρα! Σκέψη για lockdown λίγων εβδομάδων
Βέβαια χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι δεν θα ήθελε ένα νέο lockdown, αλλά σημείωσε με έμφαση ότι η οικονομία το αντέχει και η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομίας Άδωνης Γεωργιάδης που εξέφρασε την ευχή να μην χρειαστεί ένα δεύτερο lockdown, καθώς όπως είπε η οικονομία «πολύ δύσκολα θα το άντεχε», χαρακτηρίζοντάς το ενδεχόμενο καραντίνας, ύστατη επιλογή.
Την διάσταση απόψεων στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεν άφησε ασχολίαστο η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε μάλιστα «ας συντονιστούν έστω και τώρα στην κυβέρνηση για να στηρίξουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις».
Νέα γενιά κόκκινων δανείων
Οι κακές ειδήσεις από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν περιορίστηκαν στο μέτωπο της εκτιμώμενης ύφεσης. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η πανδημία θα προσθέσει μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων», τα οποία θα κυμανθούν από 8 έως 10 δις.
Στην ουσία ο διοικητής της ΤτΕ βλέπει ότι η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει τοπικά η μεγαλύτερα lockdown όσο και αν αποτελούν πάντα το ύστατο μέσο και ότι όλα αυτά συντηρούν ένα κλίμα αβεβαιότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επάνοδο της οικονομίας στην κανονικότητα.
Χαστούκι από τον τουρισμό
Όπως εξήγησε χθες ο Γ. Στουρνάρας, κρίσιμος παράγοντας στην αναθεώρηση προς τα κάτω του βασικού σεναρίου ήταν η φετινή πορεία του τουρισμού. Τον Ιούλιο, έναν από τους ο δεύτερος πιο ισχυρός μήνας του χρόνο για τον τουρισμό στην Ελλάδα, ήρθαν μόλις 828.000 ξένοι τουρίστες, ενώ τον ίδιο μήνα το 2019 είχαν έρθει 5,67 εκατ.
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, πτώση 85,4% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι. Σαν αποτέλεσμα, το ταξιδιωτικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε μόλις 516 εκατ. από 3,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος εκτιμά ότι πολύ δύσκολα τα συνολικά έσοδα για το 2020 θα υπερβούν τα 3 δις .
Στο 1,9% του ΑΕΠ η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης
Ετήσια επίδραση που αντιστοιχεί στο 1,9% στο ΑΕΠ της χώρας μας θα έχουν τα κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης. Από την άλλη πλευρά, τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της εγχώριας παραγωγής και της απασχόλησης που έχει λάβει η κυβέρνηση, αναμένεται να οδηγήσουν φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10% (το πρωτογενές έλλειμμα στο 6%) του ΑΕΠ και το χρέος στο 200%.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος η υπέρμετρη αύξηση τόσο του ελλείμματος όσο και του χρέους είναι διαχειρίσιμες εξελίξεις.
Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ο καθοριστικός παράγοντας για την εξυπηρέτηση αυτού του υψηλού χρέους, είναι η συνετή δημοσιονομική πολιτική σε μεσομακροπρόθεσμη βάση και κυρίως η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού της χώρας. «Θέλουμε να έχουμε μια θετική διαφορά στη λεγόμενη «χιονοστιβάδα», δηλαδή στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, μείον το κόστος δανεισμού του δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.
Τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης
Σχετικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι ανέρχονται σε 30,2 δις. ευρώ και ότι το ποσό μεταβάλλεται ανάλογα με τις προβλέψεις πορείας της οικονομίας μας. Τα κονδύλια αυτά είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα αναλογούν στη χώρα. «Η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, «λαμβάνει αναλογικά πολύ περισσότερα κονδύλια από αυτά που αναλογούν στην κλείδα της, αυτή π.χ. που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ στα προγράμματα αγορών κρατικών ομολόγων».
Επίσης χαρακτήρισε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ως μοναδική ευκαιρία της χώρας, να καταφέρει την αλλαγή οικονομικού προτύπου. «Με τα κονδύλια αυτά», είπε ο διοικητής της ΤτΕ, «εφόσον απορροφηθούν έγκαιρα, εφόσον ενισχύσουν δραστηριότητες με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, δραστηριότητες που προωθούν εξαγωγές και υποκαθιστούν εισαγωγές και εφόσον συνδυαστούν με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα έχει κάνει τη μετάβαση στο πολυπόθητο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, παρά το γεγονός ότι θα είναι μια χώρα πολύ υψηλού δημόσιου χρέους».
Η επίδραση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στην ΤτΕ, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά 1,9%. Η επίδραση αυτή, όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, δεν έχει ακόμη προσμετρηθεί στις προβλέψεις του ΑΕΠ.