Μαύρα κι άραχνα τα μαντάτα για την οικονομία και όλοι προσεύχονται να αποφύγουμε το νέο lockdown! Ύφεση κοντά στο 8,5% αναμένεται να προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μικρότερη η ανάπτυξη για το 2021.
Όλοι απεύχονται ένα νέο lockdown και όλοι συμφωνούν ότι τελικά η ύφεση για το 2020 θα είναι μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, κυρίως διότι ο τουρισμός κατέγραψε πολύ χαμηλές πτήσεις που δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις από την πανδημία. Έτσι μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω της Κομισιόν και της Τράπεζας της Ελλάδος, την εβδομάδα που πέρασε, θα ακολουθήσει σύμφωνα με πληροφορίες και το υπουργείο Οικονομικών.
Την προσεχή Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή, η εκτιμώμενη ύφεση θα αναθεωρείται επί τα χείρω σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που ήταν 7,9%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα διαμορφώνεται λίγο κάτω από την περιοχή του 8,5%. Παράλληλα η πρόβλεψη για το 2021, θα προσγειώνει την ανάπτυξη στο 5% και αυτό διότι οι συνέπειες της πανδημίας θα συνεχίσουν να είναι ορατές και το επόμενο έτος, ακόμη και υπό τις καλύτερες υγειονομικές προβλέψεις.
Click4more Σταϊκούρας: Έτοιμο να στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης για την πανδημία το υπουργείο Οικονομικών
Να υπενθυμίσουμε ότι αλλαγή προς το χειρότερο παρατηρήθηκε και στις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, λόγω της πανδημίας, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στην αναθεώρηση αυτή ρόλο έπαιξαν και μάλιστα σημαντικό, οι χαμηλές πτήσεις του τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ο Ιούλιος είχε πτώση, τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, όσο και τα έσοδα, της τάξεως του 85%. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος τοποθετεί τα συνολικά έσοδα στα 3 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 20 δισ. το 2019, πτώση της τάξεως του 85%.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι ακόμη και στην απευκταία περίπτωση που εφαρμοστεί ένα νέο γενικευμένο lockdown η οικονομία αντέχει δημοσιονομικά. Και ο υπουργός εξηγεί πως αυτό σημαίνει ότι με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και την ρήτρα διαφυγής που θα ισχύσει και το 2021, μπορεί η οικονομία να ανταπεξέλθει.
Από την άλλη βέβαια ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης θεωρεί και δικαίως ότι θα είναι καταστροφή για την αγορά ένα νέο lockdown αφού πολλές επιχειρήσεις που σήμερα, είναι στο όριό τους, τελικά δεν θα αντέξουν.
Οι εκτιμήσεις Κομισιόν και ΤτΕ
Σύμφωνα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα η ύφεση για εφέτος στο βασικό σενάριο θα ανέλθει στο 7,5% από 5,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση, ενώ το δυσμενές σενάριο παρέμεινε το ίδιο σε ύφεση 9,4%. Επίσης ο επικεφαλής της ΤτΕ, χτύπησε καμπανάκι και για τις τράπεζες, τονίζοντας ότι τα κόκκινα δάνεια στην περίοδο της πανδημίας ανέρχονται σε 8 έως 10 δισ..
Από την πλευρά της η Κομισιόν, σύμφωνα με έκθεσή της βλέπει την ύφεση να σκαρφαλώσει στο 9%, το πρωτογενές έλλειμμα στο 5,8%, η ανεργία στο 20%, ενώ η ολική επιστροφή στα προ κορονοϊού επίπεδα δεν αναμένεται πριν από το 2022. Και βέβαια όλα τα παραπάνω υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown.
Όλες οι παραπάνω προβλέψεις, όπως σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της, μαζί με εκείνες για το 2021 εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, αφού η ελληνική οικονομία εκτός από την πανδημία, δέχεται πιέσεις σε δημοσιονομικό επίπεδα τόσο από το μεταναστευτικό, όσο και από τις γεωπολιτικές εντάσεις, στοιχεία τα οποία υπογραμμίζονται στην έκθεση. Για του χρόνου εκτιμάται ανάπτυξη 6%.