Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναθεώρησε σήμερα πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Τουρκίας, αλλά διατήρησε σχεδόν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για τις υπόλοιπες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται παρά τις αυξανόμενες πιέσεις.
Η αναπτυξιακή τράπεζα συνεχίζει να αναμένει ότι και οι 38 οικονομίες, στις οποίες δραστηριοποιείται, θα αναπτυχθούν φέτος και την επόμενη χρονιά, ωστόσο, η πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την Τουρκία κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά, μαζί με μια πιθανή σύντομη ύφεση στη χώρα, θα μειώσουν το συνολικό ποσοστό ανάπτυξης της περιοχής κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,6% την επόμενη χρονιά.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αναταραχή στην Τουρκία, όπου η λίρα έχασε σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της και η κεντρική τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε να διπλασιάσει σχεδόν τα εγχώρια επιτόκια για να αποτρέψει μιας μεγάλης κλίμακας κρίση του νομίσματος.
«Αναθεωρήσαμε πτωτικά την πρόβλεψή μας για την Τουρκία στο 1% (για το 2019) και αυτό φυσικά έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική μας πρόβλεψη για την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Σεργκέι Γκουρίεφ, επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, στο Reuters.
Η Τουρκία έχει παρουσιάσει συγκρατημένες ενδείξεις σταθεροποίησης τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Γκουρίεφ, και η επόμενη χρονιά θα είναι «πολύ δύσκολη». Η ανάπτυξη αναμένεται να καταγράψει βουτιά και η αύξηση των επιτοκίων θα καταστήσει ακόμα ακριβότερη την αναχρηματοδότηση των δανείων από τις εταιρίες.
Σε άλλες χώρες, η εικόνα είναι πιο σταθερή. Εκτός της Τουρκίας, η ανάπτυξη για την περιοχή όπου δραστηριοποιείται η EBRD – από το Μαρόκο έως τη Μογγολία – αναμένεται να διατηρηθεί γύρω στο 3%. Οι άμεσες δευτερογενείς επιπτώσεις από τα προβλήματα της Τουρκίας αναμένεται να είναι περιορισμένες.
Οικονομίες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αρμενία, η Μογγολία και το Τουρκμενιστάν είδαν τις προβλέψεις για την ανάπτυξή τους να αναθεωρούνται ανοδικά για το 2018 και το 2019. Η Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% και τις δύο χρονιές. Για τη Ρουμανία, την Ιορδανία και το Κιργιστάν υπήρξαν μικρές ή μεσαίου μεγέθους μειώσεις και για τα δύο χρόνια.
Οι επισημάνσεις της EBRD απηχούν επίσης την πρόσφατη προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για κλιμακούμενες πιέσεις. «Η κλιμάκωση των εμπορικών συγκρούσεων αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές», ανέφερε η τράπεζα. «Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την διατάραξη των διασυνοριακών εφοδιαστικών αλυσίδων στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τα υψηλά επίπεδα χρέους των εταιριών και τη γεωπολιτική αστάθεια».
Μια κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που επιβράδυνε την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αφαιρέσει «πολλές ποσοστιαίες μονάδες» ανάπτυξης από την περιοχή της EBRD, δήλωσε ο Γκουρίεφ. Εάν στη διαμάχη αυτή παρασυρθούν μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία, αυτό θα είναι σημαντικά χειρότερο.
«Τα καλά νέα για τις χώρες μας είναι ότι αποτελούν τμήμα των ευρωπαϊκών αλυσίδων αξίας… και δεν υπάρχει άμεσα κίνδυνος για έναν εμπορικό πόλεμο εντός της Ευρώπης ή εναντίον της Ευρώπης», δήλωσε. «Εάν για κάποιο λόγο οι εμπορικοί εταίροι της Ευρώπης επιβάλουν δασμούς σε βάρος της Ευρώπης ή έστω της δυτικής Ευρώπης, οι χώρες μας θα πληγούν πολύ σοβαρά».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ