Κόλαφος είναι η νέα έκθεση του ΔΝΤ για το Μνημόνιο το οποίο επιγραμματικά προβλέπει άμεσα μέτρα πριν το τέλος του 2011 και σε αυτά περιλαμβάνονται εθνική συμφωνία για τους μισθούς, δύο νόμους για τα κλειστά επαγγέλματα, άμεση απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, μείωση εργοδοτικών εισφορών, αλλά και περαιτέρω μείωση δαπανών κατά 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο επικεφαλής της τρόικας ξεκαθάρισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης πως το σημαντικότερο είναι η επιτυχία του PSI, κάτι που όπως αποσαφήνισε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε και η έκθεση αναφέρει ότι μία καθολική συμμετοχή στην ανταλλαγή του χρέους κατά 50% και με δανειακή στήριξη με επιτόκιο 4% θα μπορούσε να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Ωστόσο, σημειώνεται με νόημα στην έκθεση ότι μία χαμηλή συμμετοχή στο κούρεμα θα μπορούσε να φέρει το χρέος στο 145% του ΑΕΠ το 2020, γεγονός που μπορεί να φέρει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τα μέτρα όμως που σκιαγραφεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του για το 2011 και το 2012 αφορούν αρχικά:
– Περικοπές φοροαπαλλαγών που θα επιφέρουν έσοδα 2 δισ. ευρώ για το 2011 και 8 δισεκατομμύρια για το 2012.
– Έσοδα 4 δισ ευρώ έως το 2012 από το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ
– Έσοδα 2 δισ ευρώ από περικοπές συντάξεων με το κυριότερο βάρος να πέφτει στις κύριες συντάξεις
Το τραγελαφικό αυτής της έκθεσης όμως είναι πως όλα αυτά τα μέτρα και οι παρεμβάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε ένα περιβάλλον οικονομικό με την ύφεση να φτάνει στο 6% σύμφωνα με την έκθεση για το 2011 και στο 3% για το 2012. Σύμφωνα με την έκθεση η ανεργία θα φτάσει στο 17% για το 2011 και στο 19% για το 2012.
Ακόμη, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα νησιά. Σήμερα, στα προϊόντα που πωλούνται στα νησιά του Αιγαίου εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 30% σε σχέση με τους ισχύοντες συντελεστές.
Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητά να μειωθούν οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων και την ίδια στιγμή να υπάρξει αύξηση της φορολογίας στην περίπτωση είσπραξης εσόδων από ενοίκια, στην υπεραξία από πώληση ακινήτων κτλ.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία αναφέρει πως πριν από την είσοδο του 2012 θα ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς για την εθνική συλλογική συμφωνία, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας, κ. Κουτρουμάνης μιλώντας στο MEGA.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ
Στην έκθεση αναφέρεται ρητά πως η διατήρηση του ελάχιστου μισθού για όλους τους εργαζόμενους είναι πολύ σημαντικό, αλλά θα πρέπει να επανεξεταστεί του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας με περίσσιο θράσος πως έχει αυξηθεί ραγδαία τγα τελευταία χρόνια.
Έως τον Ιούνιο του 2012 θα πρέπει να καθιερωθεί νόμος για τη μείωση του φόρου στην εργασία με την μείωση του μεριδίου των εργοδοτικών εισφορών και μέτρα για την διεύρυνση της είσπραξης εισφορών στις μικρομεσαίες εταιρείες «εξασφαλίζοντας συγχρόνως ότι η μεταρρύθμιση δεν επηρεάζει τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις». Στόχος η ολοκλήρωση μιας εθνικής τριμερούς συμφωνίας για την ευελιξία της αγοράς, την ανάπτυξη και την απασχόληση».
ΆΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ
Στην έκθεση σημειώνεται πως η διαπραγμάτευση νέου πακέτου μέτρων για το 2013-2014 έχει ήδη ξεκινήσει και θα είναι ίσο με το 3% του ΑΕΠ δηλαδή 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ως μέτρα επιπλέον προσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, επιπλέον μέιωση των φαρμακευτικών και νοσοκομειακών δαπανών και περικοπές κι άλλες στις κοινωνικές δαπάνες.
Το ΔΝΤ απαιτεί επίσης νέο νόμο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με τελεσίγραφο αυτό να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, μέχρι το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την εξέταση της υφιστάμενης νομοθεσία ώστε να καταστεί απολύτως συνεπής με το νέο νόμο.
Ζητά επίσης απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με πράξη νομοθετικού πλαισίου και την ταύτιση τοιυ κόστους αδειοδότησης με το διοικητικό κόστος. Επίσης, στην έκθεση αναφέρονται μέτρα και σχέδια δράσης για τον τουρισμό, την ενέργεια, τη γεωργία, το λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση τροφίμων.
Τέλος, απλοποίηση του νόμου την τόνωση των επενδύσεων Fast-track είναι μεταξύ των παρεμβάσων, όπως και νέα νομοθεσία για απλούστευση του εκτελωνισμού και των διαδικασικών εξαγωγών. Τέλος, η εκκαθάριση των υφιστάμενων συσσωρευμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων είναι από τις βασικές απαιτήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: