Οικονομία

Μαύρη τρύπα 5,1 δισ. στα Ταμεία

Το ταμειακό άνοιγμα των Ασφαλιστικών Ταμείων στην Ελλάδα, ενώ μόνο για τις χρωστούμενες συντάξεις των νέων συνταξιούχων το ποσό φτάνει τα 3,1 δισ.

Οι προϋπολογισμοί των Ταμείων για το 2014 προβλέπουν ελλείμματα άνω των 2 δισ. ευρώ (807,9 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, 462,7 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 720 εκατ. ευρώ, 181,3 εκατ. ευρώ στον ΟΓΑ, 91,3 εκατ. ευρώ στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, 66,2 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, 39,5 εκατ. ευρώ στο ΤΣΑΥ και 274 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑ).

Το ετήσιο κόστος από την καθυστέρηση, από ένα χρόνο έως πέντε έτη, της καταβολής συντάξεων και εφάπαξ φτάνει τα 3,1 δισ. ευρώ (1,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτες κύριες συντάξεις, 450 εκατ. ευρώ οι επικουρικές και 1 δισ. ευρώ τα εφάπαξ). Για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ η Ομοσπονδία θεωρεί δεδομένες τις νέες μειώσεις σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (το ΤΠΔΥ πρέπει να καταβάλει εφάπαξ ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει μόνο 400 εκατ. ευρώ) ενώ για τις κύριες συντάξεις προεξοφλεί νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Οι συνολικές απώλειες εσόδων των Ταμείων, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αγγίζουν τα 32,8 δισ. ευρώ: 7 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες εισφορών από την ανεργία στο 27,2%, 3 δισ. ευρώ από τις μειώσεις των μισθών, 8,5 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή και τις ευέλικτες μορφές εργασίας, 1,3 δισ. ευρώ από τις μειώσεις των εισφορών, 1 δισ. ευρώ από την κατάργηση κοινωνικών πόρων και 12 δισ. ευρώ από το PSI.

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Charlotte Foucteau: Καινοτομία με σκοπό – Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποκτά αξία όταν ενισχύει την ανθρώπινη εμπειρία
Η CEO της TP Greece, κατά τη συμμετοχή της στο Delphi Economic Forum 2025, ανέδειξε τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης ως κινητήρια δύναμη στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό, όταν αξιοποιείται με στόχο την πρόοδο, ενσυναίσθηση και ουσιαστική σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και ψηφιακών εμπειριών
Η Σαρλότ Φουκτώ