Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Μαύρο τώρα και όχι μόνο στις εκλογές στους ανεύθυνους και τους λαϊκιστές

Μαύρο τώρα και όχι μόνο στις εκλογές στους ανεύθυνους και τους λαϊκιστές

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη… Όχι δεν μας αξίζει να ζήσουμε καταστάσεις που περιγράφει ο εθνικός ποιητής. Κι όμως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός όσο το πολιτικό σύστημα δεν επιδεικνύει την δέουσα και πρέπουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται σε ένα ανηλεή «πόλεμο» ελαφρότητας και ανευθυνότητας.

Πότε με δηλώσεις του τύπου «θα αδειάσουν τα ΑΤΜ» ή στις επόμενες εκλογές αν είναι πρόωρες θα επανέλθει το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» ή δεν αναγνωρίζουμε καμία απόφαση που δεν θα εγκρίνουμε, θα μοιράσουμε χρήματα (προσοχή μήπως στο τέλος θα μοιράζετε κόλλυβα), θα σκίσουμε τα μνημόνια και άλλα …ελαφρολαϊκά που θυμίζουν χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά θα μπορούσες να πεις ότι συμμετέχουν σε διαγωνισμό ελαφρότητας, ευρηματικότητας και τρόπων να γαργαλίσουν τον παλιό λαϊκίστικο εαυτό των νεοελλήνων. Λες και το πολιτικό σύστημα δεν έχει άλλο τρόπο άσκησης πολιτικής παρά μόνο το λαϊκισμό, τον εκφοβισμό και τα εκβιαστικά διλήμματα.

Όμως, το μόνο που καταφέρνουν είναι να φοβίζουν τους επενδυτές και να τους διώχνουν, να καταβαραθρώνουν το χρηματιστήριο και να εκτοξεύουν τα spreads στα ύψη, να ….μαυρίζουν τη ράχη της Ελλάδας. Μόνο να ξέρουν, πως αν συνεχίσουν έτσι κανείς δεν πρόκειται να τους φορέσει στην κόμη στεφάνι.

Και να σκεφτείτε ότι δεν άρχισε ακόμα η προεκλογική περίοδος. Για αναλογιστείτε τι έχει να γίνει αν ξεκινήσει επίσημα. Τίποτα δεν θα μείνει όρθιο. Τα βουβάλια θα συγκρούονται στο βάλτο και τίποτα δεν πρόκειται να αφήσουν όρθιο μπροστά στο κομματικό τους συμφέρον και στην καρέκλα της εξουσίας.

Το κακό είναι πως ο Φεβρουάριος είναι μακριά και ο Μάρτιος ακόμα μακρύτερα. Είναι τόσο το χρονικό διάστημα και τόσο ασταθής η κατάσταση στην οικονομία και στη χώρα, που πολύ εύκολα σε αυτούς τους μήνες μπορούμε να γυρίσουμε στην κατάσταση που είμαστε στην αρχή των μνημονίων.

Αλλά τώρα θα είναι πολύ χειρότερα γιατί δεν έχουμε το …λίπος που είχαμε τότε, ούτε τις αντοχές, τις καταθέσεις.

Ομως και εμείς οι πολίτες έχουμε τις ευθύνες μας. Οι σειρήνες των παροχών αν και ψεύτικες ηχούν γλυκά στα αυτιά μας και μας κάνουν να ξεχνούμε ότι βρισκόμαστε ανάμεσα στη Σκύλλα του λαϊκισμού και τη Χάρυβδη της σκληρής λιτότητας.

Αν εμείς είχαμε τιμωρήσει τους λαϊκιστές, τους ανεύθυνους και όσους βάζουν την καρέκλα και το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας και των πολιτών, τώρα θα πρόσεχαν τα λόγια τους, ενδεχομένως και τις πράξεις τους.

Αλλά το ότι δεν τους τιμωρήσαμε στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα. Αντί να αφήσουμε να ….μαυρίσει η ράχη της χώρας ας ρίξουμε μαύρο, ακόμα και τώρα με την αποδοκιμασία μας, στους ανεύθυνους και τους λαϊκιστές σε όποια παράταξη,  όποιο κόμμα κι αν βρίσκονται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε