Στη μόχλευση της αναπτυξιακής πορείας στην οποία έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια ποντάρει η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να φέρει εις πέρας τους στόχους του νέου σχεδίου για την περίοδο 2024 – 2026, το οποίο παρουσιάστηκε χθες (23.01.24) στο επενδυτικό κοινό.
Όπως επικοινώνησε χθες (23.1.2024) η επιχείρηση από το Capital Markets Day στο Λονδίνο, το φάσμα των στόχων του νέου σχεδίου είναι ιδιαίτερα ευρύ για την επόμενη τριετία, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Ραγδαία άνοδο της ισχύος των ΑΠΕ από 43% σε 66% επί του συνόλου των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, οι οποίες επίσης θα αυξηθούν κατά 18% ως το 2026 παρά την απόσυρση του λιγνίτη. Καθώς η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου στη χώρα μας, ο παραπάνω στόχος θα τη θέσει σε πορεία επίτευξης της διείσδυσης ΑΠΕ 80% που οραματίζεται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Η μέχρι τώρα πορεία στο κομμάτι των ΑΠΕ δείχνει περισσότερο προς εξαγορές ώριμων έργων, παρά ανάπτυξή τους εκ του μηδενός και απομένει να φανεί αν η επιχείρηση θα συνεχίσει στην ίδια ρότα και στο εξής. Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλεί η άνοδος 130% στις επενδύσεις σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, ώστε να φτάσουν τα 9 δισ. ευρώ με έμφαση στις ΑΠΕ, τα δίκτυα και τις νέες δραστηριότητες. Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να κατευθύνονται κυρίως προς τις ΑΠΕ, οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 44%
της περιόδου 2024 – 2026.
Ως γνωστόν, η ΔΕΗ έχει επικεντρωθεί παράλληλα στις τηλεπικοινωνίες, τις ενεργειακές υπηρεσίες, τις λύσεις εξοικονόμησης, το έξυπνο σπίτι, την ηλεκτροκίνηση, καθώς και μια διευρυμένη παρουσία στη λιανική μέσω και της εξαγοράς της Κωτσόβολος. Στο business plan του Ομίλου, η εταιρεία αναμένει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ετήσιο EBITDA 50 εκατ. ευρώ το 2030 με συνολικές επενδύσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας ύψους 110 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στα δίκτυα οπτικών ινών, η ΔΕΗ προχωρά με το πλάνο δημιουργίας δικτύου Fiber to the Home πανελλαδικά, βασιζόμενη στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γρήγορης ανάπτυξης του νέου δικτύου με χαμηλό κόστος, μέσω της χρήσης υφιστάμενων υποδομών. Η ΔΕΗ στοχεύει να έχει 1 εκατ. χρήστες και έσοδα 120 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030, μέσω χονδρικής.
Εκτός από τομεακά, η διοίκηση θέλει να επεκτείνει τη ΔΕΗ και γεωγραφικά. Αφορμή αποτέλεσε πέρυσι η εξαγορά των ΑΠΕ, του δικτύου και πελατολογίου της Enel στη Ρουμανία και πλέον η προσοχή στρέφεται σε ακόμα περισσότερες γειτονικές αγορές με πηγές της επιχείρησης να κάνουν λόγο για τη Βουλγαρία ως επόμενο σταθμό για εξαγορές έργων ΑΠΕ. Απώτερος στόχος είναι στις ξένες αγορές το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ να φτάσει το 1,1 GW ως το 2030.
Ενδεικτικό είναι, παράλληλα, ότι σε όλες τις ανακοινώσεις τονίζεται πλέον το όραμα να γίνει η ΔΕΗ ηγέτης στην καθαρή ενέργεια και τις σχετικές υποδομές στη ΝΑ Ευρώπη. Το σχέδιο της ΔΕΗ θεωρείται ότι ταιριάζει και με το ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την περιοχή μας μέσω νέων διαδρόμων στον ηλεκτρισμό.
Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ο Όμιλος θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταικών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.
Σημαντικό σκέλος για την επιχείρηση είναι επίσης το να μπορεί να αντλήσει υγιή χρηματοδότηση και για να το καταφέρει πρέπει να δείξει στις απανταχού τράπεζες ότι μειώνει τους ρύπους της. Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο σχέδιο προβλέπει μείωση των εκπομπών CO2 κατά 74% ως το 2030 σε σχέση με το 2021 (και 42% στην περίπτωση των ρύπων Scope 3).
Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα δώσουν την ευκαιρία στα EBITDA που έχουν φτάσει ήδη το 1,5 δισ., να αυξηθούν κατά 15% ετησίως στο εξής. Για το 2026 η διοίκηση αναμένει 2,3 δισ. ευρώ και για το 2030 βλέπει 3 δισ. ευρώ, ένα ποσό που ξεπερνά όλες τις προηγούμενες προσδοκίες.
Η διοίκηση έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι αυξημένες επενδύσεις των 9 δισ. δεν θα μεταφραστούν σε υψηλότερο δείκτη χρέους, αφού το Καθαρό Χρέος/EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,3x, δηλαδή σε επίπεδα κάτω από το ανώτατο όριο του 3,5x που έχει τεθεί.
Παράλληλα, κύκλοι της ΔΕΗ τονίζουν ότι τα υγιή οικονομικά της επιτρέπουν να βρίσκεται δίπλα στους καταναλωτές. Η ΔΕΗ συνέβαλε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με συνεισφορά συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ μέσω της στήριξης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, της στήριξης των πελατών της μέσω των τιμολογίων και της έκτακτης εισφοράς που κατέβαλε για την δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ κατάφερε να στηρίξει τους πελάτες της στην κρίση ακριβώς επειδή είναι πλέον οικονομικά ισχυρή και μπορεί να επιτελεί τον κρίσιμο ρόλο της, τονίζουν σχετικά.
Τέλος, «κερασάκι στην τούρτα» για τους επενδυτές αποτελεί και το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα δώσει μέρισμα κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από 35% επί των καθαρών κερδών και κλιμακώνοντας ως το 55%.
Συνολικά, η διοίκηση Στάσση θεωρεί ότι έστειλε μέσω του Λονδίνου ένα πολύ ελκυστικό μήνυμα και αναμένει να δρέψει τους καρπούς στο εξής σε ότι αφορά την εικόνα της μετοχής.