Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Με 400 εκατ.ευρώ η SOCAR απέκτησε την ΔΕΣΦΑ

Με 400 εκατ.ευρώ η SOCAR απέκτησε την ΔΕΣΦΑ

Υπεγράφη πριν λίγο συμφωνία πώλησης του 66% των μετοχών της εταιρείας «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΣΦΑ) έναντι 400 εκατ. ευρώ, μεταξύ, αφενός, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ και αφετέρου, της εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο υπεγράφη συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στην αζέρικη «State Oil Company of the Republic of Azerbaijan” (SOCAR), παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού Ασ. Παπαγεωργίου και του προέδρου της SOCAR Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβιβάζεται στη SOCAR έναντι 400 εκατ. Ευρώ το 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και 35% που κατείχαν τα ΕΛΠΕ.

Παράλληλα, υπεγράφη και συμφωνία μετόχων, μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της SOCAR, η οποία αφορά τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη SOCAR.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, η συμφωνία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με τον πρόεδρο της SOCAR συναντήθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Με το πρόεδρο της Socar Rovnan Abdullayev και τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν Rahman Mustafayev συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενόψει της υπογραφής των συμβατικών κειμένων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Abdullayev έκανε λόγο για πρόοδο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ και τώρα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα με το αεροπλάνο που ήταν η αιτία να μην ταξιδέψει πριν μερικές ημέρες στο Μπακού για τις υπογραφές της συμφωνίας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα υπογράψουμε σε λίγο. Στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες διανύουμε την ψήφιση μίας σειράς νόμων και σήμερα και αύριο, παρόλο που είναι Σαββατοκύριακο, θα είμαστε στο κοινοβούλιο», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Επίσης τόνισε ότι «θα είμαστε πάντα φίλοι με τη χώρα που μας έχει σταθεί κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που βρισκόταν η Ελλάδα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε και πρόσκλησή του, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν να επισκεφτεί την Ελλάδα τον ερχόμενο Μαίο.

«Θα είναι μία περίοδος κατά τη οποία η Ελλάδα θα είναι στην προεδρία της Ε.Ε και έτσι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε γενικότερα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Socar κ. Abdullayev έκανε λόγο για ιδιαίτερη χημεία μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που επιτρέπει να επεκταθούν οι διμερείς σχέσεις.

«Δεν είναι μόνο ο TAP, η ΔΕΣΦΑ αλλά και μελλοντικά επερχόμενα έργα», τόνισε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ελλάδας.

«Ως επικεφαλής της Socar υπόσχομαι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανάπτυξη της συνεργασίας», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε