Οικονομία

Με διαδικασίες εξπρές κλείνει η πρώτη αξιολόγηση μετά την έξοδο από την αυξημένη εποπτεία

Η πρώτη αξιολόγηση της χώρας, μετά την έξοδό της από την αυστηρή εποπτεία, ολοκληρώνεται σήμερα (10.10.2022), με… μπόνους 750 εκατ. που αποτελούν «ουρά» από την προηγούμενη αξιολόγηση.

Ήδη βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών και αναμένεται σε μία ημέρα να ολοκληρώσουν τον έλεγχο για την πρόοδο στα 22 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης μετά την έξοδο από την εποπτεία, τα οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο.

Οι «ουρές» που υπάρχουν, οι υποχρεώσεις δηλαδή της Ελλάδος, έχουν να κάνουν με το χρηματοπιστωτικό τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη Δικαιοσύνη, την πρωτοβάθμια υγεία, το Κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εκκρεμών συντάξεων.

Στην κυβέρνηση πάντως και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών, θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα και η αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά.

Έτσι λοιπόν αφού επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Νοέμβριο θα αναγνωρίζει τη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, στην σχετική έκθεση που θα συντάξει και εν συνεχεία στο Eurogroup του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τη δόση των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και από την κατάργηση του πέναλτι 2% στο επιτόκιο για δάνειο του 2012 που λάβει η χώρα από τον EFSF, ποσό που θα ενισχύσει το ταμειακό μαξιλάρι των 40 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να περιλαμβάνει και συστάσεις για επιτάχυνση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων σε ορισμένους τομείς που λόγω της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης καταγράφονται καθυστερήσεις με επίκεντρο την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες οι οποίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης ανοιχτό είναι το θέμα με τις εγγυήσεις για τα δάνεια του «Ηρακλή» καθώς στην Eurostat συζητείται η εγγραφή τους στο χρέος παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καταπέσει. Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος σε απόλυτα μεγέθη προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στα 355 δισ. ευρώ και στα 357 δισ. ευρώ το 2023 και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 169,1% και 161,6% αντίστοιχα.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς βρίσκονται τα δημοσιονομικά. Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για τις επιβαρύνσεις στο έλλειμμα από το πακέτο των μέτρων στήριξης που περιλαμβάνει επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και την αύξηση του κονδυλίου για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.  

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου το έλλειμμα φέτος θα είναι χαμηλότερο από το αρχικό στόχο και θα διαμορφωθεί στο 1,7% του ΑΕΠ έναντι 2% κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από το τουρισμό και των φορολογικών υπερεισπράξεων ύψους 4,5 δισ. ευρώ με σημαντική τη συμβολή του πληθωρισμού καθώς οι ανατιμήσεις ενίσχυσαν τα έσοδα από τους αναλογικούς φόρους κατανάλωσης όπως ο ΦΠΑ.

Για το 2023 προβλέπεται η επαναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά με βάση το προσχέδιο ο πήχης έχει κατέβει στο 0,7% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 1,1% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας κυρίως λόγω της εγγραφής στο προϋπολογισμό έκτακτου αποθεματικού 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ανοικτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ οι αλυσίδες καταστημάτων και τα πολυκαταστήματα θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 8 το βράδυ
Ανοικτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα