Εγγυητής με 20 εκατ. ευρώ μπαίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Ταμείο Μικροπιστώσεων δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αγρότες να μπορούν να παίρνουν δάνεια, χωρίς ουσιαστικές εμπράγματες εγγυήσεις για να εξυπηρετήσουν έκτακτες ανάγκες τους.
Τα 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αποτελούν το «κλειδί» που ανοίγει την «κάνουλα» χρηματοδότησης του Ταμείου Μικροπιστώσεων που θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η λειτουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων κρίνεται αναγκαία ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο που οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και η μια κρίση διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα να χρειάζονται στήριξη για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δράση».
Οι αγρότες θα μπορούν να δανείζονται για τις έκτακτες ανάγκες τους έως 25.000 ευρώ, ενώ παράλληλα με το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ και φυσικά τις δυνατότητες που δίνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ύψους 480 εκατ. ευρώ.
«Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) είναι ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014 – 2020 σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της εγγύησης δανείων σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις» δήλωσαν τα ίδια στελέχη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ΥΠΑΑΤ, μέσω του ΠΑΑ 2014 – 2020, συμμετέχει στο ΤΕΑΑ, με πόρους ύψους 80 εκατ. ευρώ, με σκοπό την παροχή εγγυήσεων στις Τράπεζες.
Το ΠΑΑ εγγυάται το 80% κάθε δανείου, που χορηγείται μέσω του ΤΕΑΑ και μέχρι ενός ποσοστού του συνολικού χαρτοφυλακίου κάθε Τράπεζας, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35%. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μόχλευση των πόρων του ΠΑΑ, που οδηγεί στη δυνατότητα χορήγησης δανείων έως και 480 εκ. ευρώ.
Το Ταμείο εφαρμόζεται μέσω δύο ειδικών δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020:
– Δράση 4.1.4 επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης)
– Δράση 4.2.4 επενδύσεις σε μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό, μέσω των Μέτρων της Μεταποίησης και του LEADER.
Από 10.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ τα δάνεια από το ΤΕΑΑ
Οι αγρότες μπορούν να δανείζονται από το ΤΕΑΑ από 10.000 ευρώ μέχρι και 5.000.000 ευρώ για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση.
Όσοι αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού το μέγιστο ύψος δανείων που μπορούν να λάβουν, χωρίς υποχρεώσεις για επενδύσεις, φτάνουν τις 200.000 ευρώ.
Η διάρκεια αποπληρωμής ανέρχεται από ένα έως δεκαπέντε χρόνια, όμως δε μπορεί να γίνει αργότερα από τις 31/12/2035.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά τράπεζες, με το μέγιστο ύψος των δανείων σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις να έχει οριστεί στις 25.000 ευρώ.
Τρόποι χρήσης των δανείων
Τα δάνεια μέσω του ΤΕΑΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδυτικές δαπάνες για την κάλυψη οποιωνδήποτε αναγκών του επιχειρηματικού σχεδίου, όπως του ΦΠΑ των επιλέξιμων δαπανών ή της απόκτησης μεταχειρισμένου εξοπλισμού, της απόκτησης ζωικού ή/και φυτικού κεφαλαίου καθώς και για την αγορά γης, έως το 10% της συνολικής επένδυσης.
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαια κίνησης ύψους έως 200.000 ευρώ ή έως το 30% του ύψους του δανείου που αφορά σε επενδύσεις (το κεφάλαιο κίνησης χορηγείται μόνο σε συνδυασμό με δάνειο που αφορά επενδυτικές δαπάνες), όποιο είναι μεγαλύτερο αλλά και για κεφάλαιο κίνησης λόγω Covid-19, το οποίο θα χορηγείται σε όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.
Ενδεικτικό είδος δανείου
Τα δάνεια του ΤΕΑΑ δύναται να χορηγηθούν σε ωφελούμενους οι οποίοι είτε έχουν ενταχθεί σε κάποιο Μέτρο του ΠΑΑ είτε όχι.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ, τα δάνεια αυτά μπορούν να λάβουν τις παρακάτω μορφές:
– Δάνειο μόνο για επενδύσεις, οι οποίες δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση
– Δάνειο μόνο για κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση
– Δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση
– Δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση
– Δάνειο για κεφάλαιο κίνησης, επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση και κάλυψη
– ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση
– Δάνειο για επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση και κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής
– σε επιχορηγούμενη επένδυση
-Δάνειο λόγω Covid-19, το οποίο δύναται να χορηγηθεί είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με τις
– ανωτέρω έξι περιπτώσεις.
Ωφελούμενοι από το ΤΕΑΑ Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μεταποιητικές επιχειρήσεις
Για τα Σχέδια Βελτίωσης ωφελούμενοι μπορούν να είναι:
– Φυσικά πρόσωπα, χαρακτηρισμένα ως επαγγελματίες αγρότες με βάση το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΥΠΑΑΤ, με οικονομικό μέγεθος εκμετάλλευσης (σε όρους τυπικής απόδοσης) μεγαλύτερο ή ίσο των 8.000 ευρώ
– Νομικά πρόσωπα, που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία, με οικονομικό μέγεθος εκμετάλλευσης (σε όρους τυπικής απόδοσης) μεγαλύτερο ή ίσο των 8.000 ευρώ
– Νέοι γεωργοί, ενταγμένοι στο Υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020
– ΚΟΙΝΣΕΠ με κύρια δραστηριότητα τη γεωργία
– Συλλογικά σχήματα αγροτών
Σε ότι αφορά τη μεταποίηση, ωφελούμενοι μπορούν να είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, ανάπτυξη ή/και εμπορία γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό στους ακόλουθους τομείς:
– Κρέας – πουλερικά – κουνέλια
– Γάλα – Αυγά
– Μέλι – Σηροτροφία – σαλιγκάρια
– Ζωοτροφές
– Δημητριακά
– Ελαιούχα Προϊόντα
– Οίνος
– Οπωροκηπευτικά
– Άνθη
– Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
– Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό
– Ξύδι
Και για τις δύο δράσεις, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγκατεστημένοι και να λειτουργούν στην Ελλάδα, να χαρακτηρίζονται ως πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, να είναι οικονομικά βιώσιμοι, με βάση τα κριτήρια της Τράπεζας από την οποία δανείζονται και να μην έχουν ενταχθεί σε διαδικασία διάσωσης ή αναδιάρθρωσης.
Παράλληλα θα πρέπει να μην έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας (ή άλλη ισοδύναμη διαδικασία), ούτε να πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας κατόπιν αιτήσεων των πιστωτών τους αλλά και να μη δραστηριοποιούνται σε απαγορευμένους τομείς.
Τα τρία βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες είναι τα εξής:
i). Θα πρέπει να καταρτίσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Αυτό είναι απαραίτητο για τις περιπτώσεις που το δάνειο αφορά σε επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση ή περιλαμβάνει χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης.
ii) Να κάνουν έρευνα αγοράς, ώστε να εντοπίσουν την Τράπεζα που προσφέρει τους δανειακούς όρους που ταιριάζουν καλύτερα στο προφίλ τους
iii) Να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο ΤΕΑΑ προς την Τράπεζα της επιλογής τους, ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (https://www.ependyseis.gr/).
iv) Τέλος, θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην τράπεζα της επιλογής τους.
Οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:
* Εθνική Τράπεζα
* EUROBANK
* Παγκρήτια Τράπεζα
* Τράπεζα Πειραιώς
* ProCredit
* Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
* Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.