Ένα βήμα πίσω έκανε τελικά το ΥΠΕΝ σχετικά με τη διαδικασία αποδοχής μιας πολυκατοικίας στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστο χώρο.
Η αρχική πρόθεση ήταν να μπορεί να προχωρήσει η εγκατάσταση με το 51% της συναίνεσης των συνιδιοκτητών, όμως κρίθηκε ότι μια τέτοια ρύθμιση θα προσέκρουε σε σοβαρά νομικά ζητήματα και δεν θα έβρισκε ευήκοα ώτα στα δικαστήρια. Ως εκ τούτου, όποιος θέλει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό θα πρέπει να εξασφαλίσει ομοφωνία, εκτός αν διευκρινίζεται κάτι άλλο στο καταστατικό της πολυκατοικίας.
Η παραπάνω διάταξη περιλαμβάνεται στη νέα υπουργική απόφαση για το net billing που αναμένεται να δημοσιευτεί εντός των ημερών. Ως γνωστόν, εδώ και μερικούς μήνες περάσαμε από το καθεστώς του net metering σε αυτό του net billing, το οποίο στην πράξη μειώνει ελαφρώς τα έσοδα του φωτοβολταϊκού στέγης.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι και πάλι διατηρείται μια υψηλή βιωσιμότητα για την επένδυση, οπότε εξακολουθεί να υπάρχει κίνητρο.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), στο πρώτο εξάμηνο του 2024 εγκαταστάθηκαν 58,55 μεγαβάτ οικιακών φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, με ισχύ έως 10,8 κιλοβάτ ανά έργο.
Πρόκειται για σημαντική άνοδο σε σχέση με 14,4 μεγαβάτ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα περισσότερα νέα έργα (58,4%) περιλάμβαναν και μπαταρία.
Βασικό κίνητρο για όσους επενδύουν στα οικιακά φωτοβολταϊκά είναι η άνοδος της τιμής ηλεκτρισμού τα τελευταία χρόνια, καθώς επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.