Σε ένα εξαιρετικό εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών αποδεικνύεται το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ήδη έχουν τρέξει οι 6 πρώτοι κύκλοι και τον επόμενο μήνα ακολουθεί ο 7ος, που δεν αποκλείεται να είναι ο τελευταίος, ειδικά μάλιστα αν υπάρξουν απτά δείγματα αποκλιμάκωσης των συνεπειών της πανδημίας.
Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δύο είναι τα σημεία που χρίζουν περαιτέρω ανάλυσης σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 7. Το πρώτο είναι ότι ικανοποιείται το αίτημα της αγοράς, να έχουν οι επιστρεπτέες 1 έως και 3 τα ίδια χαρακτηριστικά με τις επόμενες, δηλαδή το 50% να μην είναι επιστρεπτέο από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και να θεωρείται ως επιχορήγηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό έγινε δεκτό σε σημαντικό βαθμό, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις για τους δικαιούχους, οι οποίοι ανάλογα με το προφίλ του καθενός, θα επιλέξουν την πλέον συμφέρουσα για αυτούς λύση.
Click4more ΥΠΟΙΚ: Αυτά είναι τα πάγια έξοδα επιχειρήσεων που θα επιδοτούνται – Οι προϋποθέσεις
Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, αυτή πάει λίγο πιο πίσω χρονικά και ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, τελικά θα πάει περίπου ένα μήνα πίσω και θα ξεκινήσει περίπου στις 10 Απριλίου και η πληρωμή στους δικαιούχους θα γίνει πιθανότατα μετά το Πάσχα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να επισημανθεί για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, είναι ότι οι όροι είναι λίγο πιο ελαστικοί για επιχειρήσεις που έχουν μείνει κλειστές με κρατική εντολή, αλλά και άνοιξαν στο διάστημα από Δεκέμβριο του 2019 έως και τον Ιανουάριο του 2021.
Και αυτό διότι στους δύο τελευταίους κύκλους πλήθος επιχειρήσεων και επαγγελματιών κόπηκαν διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί.
Οι αλλαγές στις πρώτες επιστρεπτέες
Τρία θα είναι τα εναλλακτικά σενάρια που θα έχουν στα χέρια τους, όσοι έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή από τους τρεις πρώτους κύκλους.
Πιο συγκεκριμένα όσοι έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% θα έχουν μη επιστρεπτέο ποσό στο 30% αυτών που έλαβαν, ενώ εάν η μείωση του τζίρου είναι άνω του 30%, τότε το κούρεμα θα φτάσει το 50%.
Παράλληλα αλλάζει ο τρόπος αποπληρωμής του εναπομείναντος ποσού, όχι μόνο για τις τρεις πρώτες επιστρεπτέες, αλλά για όλες.
Το εναπομείναν ποσό θα αποπληρωθεί σε 60 και όχι σε 40 δόσεις, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2027 εκτός και αν ο δικαιούχος επιλέξει να πληρώσει εφάπαξ το ποσό μέχρι το τέλος του 2021, οπότε και θα έχει έκπτωση 15%.
Υπάρχει και μία ακόμη εναλλακτική λύση. Να λάβουν άμεσα μέχρι τέλος Μαΐου, έξτρα ενίσχυση ίση με το 35% του συνολικού ποσού που έλαβαν ως πιστωτικό το οποίο και θα συμψηφίσουν με οφειλές σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία, έως το τέλος του έτους. Όσοι όμως επιλέξουν αυτή την λύση θα πληρώσουν το σύνολο του ποσού, δηλαδή χωρίς να υπάρχει μη επιστρεπτέο ποσό.
Ας δούμε ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό.
Επιχείρηση που έλαβε από τις επιστρεπτέες ποσό 200.000 ευρώ και έχει ως επιχορήγηση τα μισά, δηλαδή 100.000 έχει τις εξής επιλογές:
- Να επιστρέψει 100.000 ευρώ σε 60 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Ιανουάριο του 2022 και την τελευταία το 2027.
- Να επιστρέψει εφάπαξ την παραπάνω οφειλή, κερδίζοντας 15%. Δηλαδή θα επιστρέψει τελικά 85.000 ευρώ
- Να πάρει έξτρα ενίσχυση 70.000 ευρώ, μέχρι τον Μάιο, ως πιστωτικό το οποίο όμως θα συμψηφίσει με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έως το τέλος του έτους και να επιστρέψει το σύνολο της οφειλής, δηλαδή τα 200.000 ευρώ σε 60 δόσεις.
Οι όροι για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου θα ωφεληθούν πάνω από 300.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, με συνολικό ποσό 1 δις ευρώ. Το ελάχιστο ποσό ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7:
- Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα δοθεί τον μήνα Απρίλιο, με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021. Θα συνυπολογιστεί, επομένως, και πάλι ο Ιανουάριος, με βάση τον οποίον δόθηκε η Επιστρεπτέα 6, αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο. Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς θυμίζουμε ότι το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό.
- Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.
- Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
- Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).
- Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6, είναι απαραίτητος, ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
- Το μέτρο της Επιστρεπτέες διευρύνεται, ώστε να συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.
- Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.
- Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
- Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.