Οικονομία

Με τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

Πάνω από 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα βρίσκονται την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός, σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χειμερινών αθλημάτων της Ελβετίας, για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης», ανακοίνωσε σήμερα από τη Γενεύη το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum, WEF).

Πέραν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο χιονοδρομικό κέντρο αυτό αναμένονται περίπου 2.500 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και διαμορφωτές γνώμης για το 46ο ετήσιο φόρουμ, το οποίο προβλέπεται ότι θα διεξαχθεί από την 20ή ως την 23η Ιανουαρίου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα λάβουν μέρος αναμένεται ότι θα βρίσκονται ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι (Αργεντινή), ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό (Καναδάς), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Ελλάδα), ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν (ΗΠΑ), ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (Βρετανία), ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς (Γαλλία), ο πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ (Γερμανία) και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (Ισραήλ).

Σύμφωνα με τον Κλάους Σβαμπ, πρόεδρο και ιδρυτή του WEF, ο όρος «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αναφέρεται στην συγχώνευση των τεχνολογιών», ειδικά στον ψηφιακό κόσμο, η οποία «έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα».
«Ο στόχος της συνάντησής μας φέτος είναι να αποκτήσουμε ένα κοινό σύστημα αντίληψης» για αυτή την «βιομηχανική επανάσταση», είπε ο Σβαμπ.
Ο 77χρονος ιδρυτής του WEF έχει δηλώσει ότι τον ανησυχούν ιδιαίτερα οι συνέπειες που θα έχει σε ό,τι αφορά την ανεργία αυτή η «βιομηχανική επανάσταση», όπως επίσης και στη λεγόμενη μεσαία τάξη.
Το WEF ανέφερε επίσης σήμερα ότι απέσυρε την πρόσκληση την οποία είχε στείλει στη Βόρεια Κορέα μετά τις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.
Ένας εκπρόσωπος του WEF σημείωσε σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν μπορούσαμε να διατηρήσουμε σε ισχύ την πρόσκληση που είχαμε υποβάλει την περασμένη χρονιά» για το Φόρουμ του 2016, στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Βόρεια Κορέα είχε αποδεχθεί την πρόσκληση και είχε γνωστοποιήσει στις αρχές του Ιανουαρίου ότι στο WEF επρόκειτο να λάβει μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κάτι που είχε να συμβεί 18 χρόνια.
Αλλά, λιγότερες από 24 ώρες αργότερα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε με «επιτυχία» την πρώτη της δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, πυροδοτώντας ένα κύμα σφοδρών επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο.
«Έπειτα από αυτή τη δοκιμή… πληροφορήσαμε τη Βόρεια Κορέα ότι η συμμετοχή της στο Νταβός θα εξαρτηθεί από την επιβολή ή την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Η απόφαση να προσκληθεί η Βόρεια Κορέα είχε ληφθεί λόγω των «θετικών ενδείξεων που έστελνε η χώρα», καθώς το Φόρουμ του Νταβός διαβεβαιώνει ότι θέλει να είναι «ένας αμερόληπτος και ουδέτερος οργανισμός αφοσιωμένος στον διάλογο και τις προσπάθειες συμφιλίωσης».

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική παρουσία, το WEF ανέφερε πως η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα είναι η μεγαλύτερη που έχει μεταβεί ποτέ στο Νταβός.
Πέραν του Τζο Μπάιντεν, θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο Άστον Κάρτερ (Άμυνας), η Σίλβια Μάθιους Μπέργουελ (Υγείας), ο Μάικλ Φρόμαν (Εμπορίου), ο Τζέικομπ Λου (Οικονομικών), η Πένι Πρίτσκερ (Εμπορίου), η Λορέτα Λιντς (Δικαιοσύνης), πολλοί κυβερνήτες, γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα