- Τα στελέχη της κυβέρνησης ξαφνικά "ξέχασαν" το πάγωμα στις συντάξεις - Το πακέτο παροχών μίκρυνε πολύ μετά την ομοβροντία των αγορών - Τελικά... το Μαξίμου "χορεύει" στους ρυθμούς των αγορών
Αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση και μήνυμα προς τις αγορές ότι οι παροχές θα είναι στοχευμένες, κοστολογημένες και θα εκτείνονται σε βάθος 4ετίας, χωρίς να επηρεάζουν τον στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022. Παράλληλα ουδείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο μιλά πλέον για το θέμα των συντάξεων.
Όλο αυτό το σκηνικό, δημιουργήθηκε μέσω διαρροών από την κυβέρνηση για φιλικά προς αυτή ΜΜΕ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υποχωρήσουν σημαντικά οι αποδόσεις στα ομόλογα, ενώ θετική είναι η εικόνα στο Χρηματιστήριο μετά από ημέρες.
Το κλίμα που είχε δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε δημιουργήσει ένα πολεμικό σκηνικό ανάμεσα σε κυβέρνηση και αγορές. Από την μία το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα έλεγε ότι από την ΔΕΘ θα υπάρξουν εξαγγελίες για σημαντικές παροχές, μία εκ των οποίων θα ήταν η μονομερής κατάργηση της ψηφισμένης υποχρέωσης για περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όπως και η μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Παράλληλα γινόταν λόγος για σειρά παροχών, πέραν από τα όρια της οικονομίας.
Η εικόνα αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να εκτοξευτούν πάνω από το 4,6%, ενώ ο γενικός δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 700 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από τον Απρίλιο του 2017.
Όπως ήταν αναμενόμενο η κατάσταση αυτή προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να βρεθούν στην ΔΕΘ με τις αγορές να «πυροβολούν» κατά βούληση. Έτσι με μίας συντονισμένης διαρροής στα φιλικά ΜΜΕ ουσιαστικά παίρνουν πίσω τα περισσότερα από το «πακέτο» που είχαν αφήσει να φανεί ότι θα δοθεί ως παροχή, ενώ για το θέμα των συντάξεων αναφέρουν ότι αυτό θα συζητηθεί με την τρόικα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ναι μεν θα γίνει δεκτή η μη περικοπή, αλλά αυτό δεν πρόκειται να ανακοινωθεί μονομερώς το σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ.
Οι αγορές όλο αυτό το νέο περιβάλλον το υποδέχθηκαν θετικά με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο να ξεπεράσει και πάλι τις 700 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σημαντικά και πλησιάσει το 4,4%.
Του Θανάση Παπαδή