Οικονομία

Μεγάλες δαπάνες για τους διαχειριστές πολυκατοικιών – Τι παγίδες κρύβονται

Άσκηση για δυνατούς λύτες είναι ο διαχωρισμός δαπανών για όσους είναι διαχειριστές σε πολυκατοικίες και εμφανίζουν στις δηλώσεις τους ιδιαίτερα φουσκωμένες δαπάνες, λόγω του ότι πληρώνουν πετρέλαιο και πάσης φύσεων έξοδα της πολυκατοικίας. Ο τρόπος διαχωρισμού είναι μάλλον αδύνατος...

Όσοι διαχειριστές πληρώνουν κοινόχρηστες δαπάνες (π.χ. προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή ΕΥΔΑΠ) με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών θα διαπιστώσουν ότι τα ποσά των δαπανών που αφορούν τους κωδικούς 049-050 της δήλωσης είναι μεγάλες. Τα ποσά αυτά, μπορούν να τα δουν στο βοηθητικό πίνακα των κωδικών 049-050 ο οποίος έχει αναρτηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018, προκειμένου να διατηρηθεί η μείωση φόρου, στην περίπτωση δαπανών των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι εν λόγω δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Όμως πως ακριβώς θα γίνει αυτό, δεν έχει διευκρινιστεί.

Οι κωδικοί 049-050 της φορολογικής δήλωσης του 2018 δεν είναι προσυμπληρωμένοι από τη Φορολογική Διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γράψουν το συνολικό ποσό των δαπανών που πραγματοποίησαν στην ημεδαπή ή σε κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ. οι οποίες έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως ενδεικτικά κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid card)), μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e- banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), κ.λπ.

Για την κάλυψη του αφορολογήτου το ελάχιστο ποσό δαπανών προσδιορίζεται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός του και είναι ίσο με 10% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, 15% για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000,01 έως και 30.000 ευρώ και 20% (αλλά έως 30.000 ευρώ) για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 30.000,01 ευρώ.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα