Τι είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, για τα σχέδια ενοποίησης Eurobank Cyprus και Ελληνικής Τράπεζας
Τα σχέδια της Eurobank για την αγορά της Κύπρου, παρουσίασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Σταύρος Ιωάννου, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο «3 Επιχειρηματικές Παρουσιάσεις της Κύπρου στην Ελλάδα» που διοργάνωσε η κυπριακή εταιρεία επικοινωνίας FMW Financial Media Way.
Μετά από 17 χρόνια παρουσίας με την Eurobank Κύπρου, την 3η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, η Eurobank κατάφερε να αποκτήσει και την Ελληνική Τράπεζα, καθώς επίκειται (μετά τις 8 Φεβρουαρίου) η δημόσια πρόταση και στους εναπομείναντες μετόχους της (σ.σ. η Eurobank κατέχει ήδη ποσοστό 93,47% και στοχεύει στο 100%).
Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, επόμενος στόχος είναι η ενοποίηση Eurobank Κύπρου και Ελληνικής, προκειμένου να δημιουργηθεί ο ισχυρότερος τραπεζικός οργανισμός στην Κύπρο που θα αποτελέσει και «γέφυρα» για το άνοιγμα της Eurobank σε νέες αγορές όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία. «Μέσα στο επόμενο διάστημα θα αποκαλύψουμε αναλυτικότερα το πλάνο ενοποίησης του νέου αυτού οργανισμού που, έχοντας κατακτήσει ισχυρή θέση στο παραδοσιακό banking, θα εστιάσει σε τομείς όπως το asset/wealth management, στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, στην αγορά ακινήτων αλλά και σε νέες δραστηριότητες όπως η αγορά κοινοπρακτικών δανείων του εξωτερικού», είπε ο κ. Ιωάννου.
Όπως ανέφερε, η Eurobank υπέγραψε πρόσφατα Memorandum οf Understanding για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ινδίας – Ελλάδας – Κύπρου και είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που δημιουργεί γραφείο αντιπροσωπείας στη Βομβάη. Η Βομβάη αποτελεί την «οικονομική» πρωτεύουσα της Ινδίας που εκτιμάται ότι έως το 2030 θα αναδειχθεί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, υπερδιπλασιάζοντας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της στα 9 τρισ. δολάρια.
«Στόχος των συντονισμένων κινήσεών μας είναι να καταστήσουμε την Κύπρο μία ευρωπαϊκή πύλη εισόδου και τη βάση εργασιών για επιχειρήσεις που προέρχονται από την Ινδία και την Μέση Ανατολή και ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την παρουσία τους στην Ευρώπη», τόνισε ο αναπληρωτής CEO της Eurobank.
Αναφερόμενος στο timing της επιλογής αυτής, ο κ. Ιωάννου σημείωσε τις ισχυρές προοπτικές της Κύπρου. «Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, τον Αύγουστο του 1977, το περιοδικό Economist σε άρθρο του με τίτλο “Θαύμα σε μισό νησί” αναφερόταν στην εντυπωσιακή ανάκαμψη της Κύπρου που κατάφερε μέσα σε τρία μόλις χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και τη διχοτόμηση του νησιού να αποκαταστήσει το χαμένο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Μισό αιώνα μετά, δεν μιλάμε πια απλώς για ένα οικονομικό θαύμα, αλλά για μία οικονομία ανθεκτική, και ευέλικτη, με αντανακλαστικά ενεργά και ικανά να αντιμετωπίσουν, προς όφελός της, τους κλυδωνισμούς που μπορεί να προκαλέσουν οι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Κύπρου εντοπίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2024 εκτιμώντας την ανάπτυξη σε 3,6% συνολικά για το 2024 και προβλέποντας διατήρηση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης με 2,8% το 2025 και 2,5% το 2026, επιβράδυνση του πληθωρισμού, πλεονασματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο και περαιτέρω αύξηση των μισθών.
Τις ισχυρές αυτές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας υπογραμμίζει και η αξιολόγηση στην κατηγορία “Α” της πιστοληπτικής της ικανότητας, από τους κορυφαίους οίκους Αξιολόγησης – Moody’s, Fitch, και Standard & Poor’s. Παράλληλα, σε πρόσφατη εκτίμησή του, ο οίκος Morningstar DBRS, προβλέπει ισχυρή αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας και βελτίωση των δεικτών της ανεργίας.
Την ίδια ώρα, η πρόσφατη διακήρυξη στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σηματοδοτεί την αναγνώριση της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, δίνοντας ένα μήνυμα για περαιτέρω ενίσχυση, τόσο της σταθερότητας όσο και της εξωστρέφειας της χώρας.
Η δυναμική αυτή πορεία καθιστά την Κύπρο, σήμερα, σαν ένα πεδίο υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο σε παραδοσιακά δυνατούς τομείς όπως ο τουρισμός, αλλά και σε νέους όπως η τεχνολογία, η υγεία και η εκπαίδευση, η ναυτιλία. Επιπλέον, η φετινή χρονιά αναμένεται να αναδειχθεί σε έτος – ορόσημο για τη διεύρυνση του παγκόσμιου αποτυπώματος της Κύπρου, προσελκύοντας νέους διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτικές ευκαιρίες και ενισχύοντας περαιτέρω τη φήμη της ως ευρωπαϊκού κόμβου επενδυτικών κεφαλαίων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θέση – κλειδί που κατέχει η Κύπρος στον χάρτη, μαζί με την οικονομική και πολιτική ασφάλεια, δημιουργούν αυξημένο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις από τη Μέση Ανατολή αλλά και για την εισροή τεράστιων επενδύσεων που μπορούν να αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.
Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, ο ισολογισμός της Eurobank προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, με πλέον των 50 δισ. δάνεια και €75 δισ. καταθέσεις, με την πλήρη ενοποίηση των οικονομικών στοιχείων της Ελληνικής Τράπεζας. Έτσι, πλέον, με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Eurobank είναι ο μόνος ελληνικός τραπεζικός οργανισμός που θεωρείται συστημικής σημασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους επενδυτές και τους αναλυτές αλλά και τα rating agencies. Σημειώνεται ότι η Eurobank διατηρεί ισορροπημένη κατανομή, με την Ελλάδα να κατέχει το 60% του ενεργητικού, η Κύπρος το 27% και η Βουλγαρία το 11%.