Στην επιτυχημένη πορεία των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της Ελλάδας, στις νέες προκλήσεις για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό, καθώς και στα επόμενα σχέδια της εταιρείας αναφέρθηκε ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Fraport Greece, στο πλαίσιο ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου.
Μεταξύ άλλων ο κ. Βήλος αναφέρθηκε στην αυξημένη επιβατική κίνηση μέχρι τέλος Οκτωβρίου, στα σχέδια για επέκταση του αεροδρομίου της Σαντορίνης, καθώς και στα προγράμματα ύψους 50 εκατ. ευρώ που επενδύει σε ετήσια βάση η Fraport Greece στα αεροδρόμια, αλλά και στις συμπράξεις Τουρισμού για προβολή των προορισμών όπου λειτουργούν τα αεροδρόμια ευθύνης της.
Αρχικά εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιβατική κίνηση, καθώς μέχρι τέλος Οκτωβρίου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ευθύνης της, ταξίδεψαν 32,3 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και +12% σε σχέση με το 2019.
Αισιόδοξες εκτιμήσεις
Ο κ. Βήλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι φέτος οι συνολικοί επιβάτες θα φθάσουν τα 33,8 εκατ., όταν πέρυσι ταξίδεψαν 31,2 εκατ. επιβάτες και το 2019 30,2 εκατ. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι το 80% των επιβατών είναι τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν να ταξιδέψουν και στα 14 αεροδρόμια που εξυπηρετεί η εταιρεία,
Όσον αφορά στα επιμέρους αεροδρόμια, στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στην επιβατική κίνηση που έφθασε στο 19,5%. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της Fraport στην Ελλάδα, πρόκειται για πλήρη ανάκαμψη της κίνησης, καθώς το 2022 το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κατέγραψε μείωση 15% στην επιβατική κίνηση λόγω των περιορισμών που επέφερε ο κορονοϊός το πρώτο τρίμηνο του εν λόγω έτους, αλλά και λόγω της επίδρασης του πολέμου στην Ουκρανία.
Ιδιαιτερότητα της Μυκόνου
Από τα αεροδρόμια ευθύνης της Fraport, μοναδική εξαίρεση στην αύξηση των επιβατών αποτέλεσε η Μύκονος, η οποία κατέγραψε μείωση της τάξης του 1,9%. Ωστόσο, το 2022 η Μύκονος είχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της τάξης του 11%, γι’ αυτό φέτος η διοίκηση είναι ικανοποιημένη για τη συνέχεια μιας πολύ καλής χρονιάς.
Όσον αφορά τα νέα σχέδια, φέτος, τα αεροδρόμια ενισχύονται με 64 νέα δρομολόγια, εκ των οποίων τα 10 στη Ρόδο, τα 8 στα Χανιά, 7 στη Θεσσαλονίκη και 7 στην Κέρκυρα, ενώ και στο Άκτιο προστέθηκαν 6 νέα διεθνή δρομολόγια.
Επενδυτικό πρόγραμμα
Κάθε χρόνο η εταιρεία επενδύει 50 εκατ. ευρώ περίπου για τον εκσυγχρονισμό ενώ σχεδιάζει και νέες επεκτάσεις των αεροδρομίων της για το μέλλον, με προτεραιότητα τη Σαντορίνη, όπου σχεδιάζεται η επέκταση των εγκαταστάσεών της, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αυξημένη κίνηση.
Παράλληλα, η εταιρεία αναζητά νέους τρόπους για να ξεκινήσει και νέα δρομολόγια. Ήδη, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για χειμερινά κίνητρα, δίνοντας 7% περίπου έκπτωση ανά επιβάτη. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχει δοθεί ώθηση σε 14 νέα χειμερινά δρομολόγια κατά βάση από τη Θεσσαλονίκη, ενώ παρέχει επιπλέον εκπτώσεις από 20% έως 25% για κάθε επιπλέον επιβάτη εξωτερικού που θα φεύγει σε οποιοδήποτε από τα αεροδρόμια τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Μάρτιο και Απρίλιο, με τις πρώτες 62 αεροπορικές εταιρείες να έχουν πάρει ήδη την έκπτωση, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.
Τουριστική προβολή
Η Fraport επίσης, επιδιώκει την προβολή των προορισμών της και με σκοπό την προσέλκυση τουριστών όλο το χρόνο ακολουθεί τη στρατηγική «Σύμπραξης Τουρισμού», στο πλαίσιο της οποίας συνεργάζεται με ιδιώτες και φορείς. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τα Χανιά και στην παρούσα φάση έχει επεκταθεί σε 5 προορισμούς, στους οποίους δραστηριοποιείται, με προοπτική στο μέλλον να κάνει συμπράξεις και για τους 14 προορισμούς της ευθύνης της.
Θετικό μήνυμα αποτελεί το γεγονός ότι το προφίλ των επιβατών αλλάζει, έτσι από το «ήλιος και θάλασσα» κινείται πλέον στις «εμπειρίες». Αυτό σημαίνει ότι η επιβατική κίνηση γίνεται όλο το χρόνο και όχι μόνον τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Για την επιμήκυνση της περιόδου χρειάζεται ωστόσο και η συμβολή των πόλεων, καθώς θα πρέπει να λειτουργούν όλο το χρόνο ξενοδοχεία, καταστήματα και εστίαση.
Τουριστικές προοπτικές
Σχολιάζοντας την επιβατική κίνηση της Fraport Greece Fraport Greece, φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας 14 περιφερειακών αεροδρομίων o κ. Βήλος, Γενικός Διευθυντής, ανέφερε: «Η ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων κατά το πρώτο 10μηνο του έτους αντανακλά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που εμπεριέχει και την αναβάθμιση των σχετικών με τον τουρισμό υποδομών όπως αυτών των αεροδρομίων. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση δεδομένων των ποικίλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος τουριστικός κλάδος, γεγονός που επιτάσσει την συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος βάσει των παγκόσμιων τάσεων, αλλά και των συνεργειών μεταξύ όλων εμάς που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της τουριστικής αλυσίδας της χώρας μας».