«Ο FTSE Russell θα προσθέσει την Ελλάδα για πιθανή προαγωγή από την κατηγορία των προηγμένων αναδυόμενων (advanced emerging – EM) σε αναπτυγμένη αγορά (developed markets – DM). Ο βρετανικός οίκος θα δώσει νέα ενημέρωση τον Μάρτιο του 2025 σχετικά με την πορεία παρακολούθησης της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενδιάμεσης ταξινόμησης των μετοχών του FTSE Equity Country Classification», σύμφωνα με την JP Morgan.
Όπως αναφέρει η JP Morgan «H Ελλάδα πληροί και τα 22 κριτήρια του FTSE Quality of Matrix που απαιτούνται για την απόκτηση του καθεστώτος της ανεπτυγμένης αγοράς και επίσης πληροί τις απαιτήσεις για την ελάχιστη επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση της αγοράς, τον ελάχιστο αριθμό τίτλων, καθώς και τα κριτήρια του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος ανά κάτοικο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η JP Morgan προβλέπει, αν και εφόσον η Ελλάδα αναβαθμιστεί, ότι από τις 33 εταιρείες που αποτελούν τις συμμετοχές του δείκτη FTSE Emerging Market, θα δει μια μείωση σε 29 εταιρείες στον δείκτη FTSE Developed Market.
Οι 9 εταιρείες θα συμμετέχουν στον δείκτη FTSE Developed Market Standard και οι 20 εταιρείες στον δείκτη FTSE Developed Market Small Cap. Στην τρέχουσα μορφή του δείκτη, η διάρθρωση είναι αντίθετη με 29 συμμετοχές στον μεγάλο Standard δείκτη και 4 στον μικρό δείκτη Small Cap.
Οι μετοχές που θα έχουν τις υψηλότερες εισροές θα είναι: Εθνική Τράπεζα με 5,5 εκατ. δολάρια, Eurobank με εισροές της τάξεως των 4,9 εκατ. δολαρίων, Τράπεζα Πειραιώς 3,7 εκατ. δολάρια, Metlen Energy & Metals 3,6 εκατ. δολάρια, Alpha Bank 3,1 εκατ. δολάρια, ΟΤΕ 2,9 εκατ. δολάρια, ΟΠΑΠ 2,9 εκατ. δολάρια, Jumbo 2,8 εκατ. δολάρια και ΔΕΗ 2,3 εκατ. δολάρια.
Επίσης, τις υψηλότερες εκροές κεφαλαίων θα έχουν οι: Titan Cement International 10,2 εκατ. δολάρια, Motor Oil 9,3 εκατ. δολάρια, Terna Energy 8 εκατ. δολάρια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 7,6 εκατ. δολάρια και Optima Bank 6,6 εκατ. δολάρια.