Site icon NewsIT
12:50 | 07.01.22

Miss Raxevsky: Σε πλειστηριασμό η βίλα του συνιδρυτή της

Miss Raxevsky: Σε πλειστηριασμό η βίλα του συνιδρυτή της
Μαίρη Ι. Παπακωνσταντίνου

Ποδαρικό με πλειστηριασμούς ακινήτων που αποκτήθηκαν σε εύρωστες οικονομικά περιόδους, όταν η βιομηχανία «μεσουρανούσε» και στους χώρους τους φιλοξενήθηκαν κοσμικά πάρτι, κάνει το Πρωτοδικείο Αθηνών, ανάμεσά τους και η βίλα στο Καστρί του Γιώργου Μουρτζούχου, συνιδρυτή της άλλοτε δημοφιλούς εταιρείας γυναικείων ενδυμάτων Miss Raxevsky.

Πρόκειται για πολυτελή μονοκατοικία 680 τ.μ. «πλήρως αποπερατωμένη, κατοικήσιμη και σε πολύ καλή κατάσταση, σε οικόπεδο που φέρει περίφραξη από μαντρότοιχο και σιδερένια κεντρική εξώπορτα» όπως αναφέρει η έκθεση. Η βίλα βγαίνει σε πλειστηριασμό με προγραμματισμένη ημερομηνία την 13η Ιανουαρίου 2022 και τιμή πρώτης προσφοράς τα 985.000 ευρώ.

Η βίλα αποκτήθηκε από τον επιχειρηματία Γ. Μουρτζούχο, την περίοδο που η φίρμα Miss Raxevsky αποτελούσε το ελληνικό success story στο βιομηχανοποιημένο υψηλής ποιότητας ρούχο, κάνοντας τις Ελληνίδες για χάρη της να «ασπαστούν» το ελληνικό πρετ α πορτέ.

Αυτόνομο ντεμπούτο με… μπλούζες

Με ρίζες από την τσαρική Ρωσία, η οικογένεια Ραξέφσκι, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1912, οπότε και δραστηριοποιήθηκε με μία μικρή βιοτεχνία εσωρούχων, που περνώντας στην επόμενη γενιά και στην ευθύνη του Αχιλλέα Ραξέφσκι, κατάφερε να μεγαλώσει τη δεκαετία του ’50. Η επόμενη δεκαετία ήταν καθοριστική για την διάδοση του ονόματος μέσα από πετυχημένα concepts στον τομέα της ένδυσης, καθώς οι κόρες του Αχ. Ραξέφσκι, Ελένη, Άννα και Δήμητρα, επέλεξαν η κάθε μία απ’ αυτές να αναπτύξει αυτόνομη επιχειρηματική δραστηριότητα, εστιάζοντας στα γυναικεία ρούχα, την παιδική ένδυση και τα είδη αξεσουάρ.

Η Ελένη Ραξέφσκι επικεντρώθηκε στον τομέα της γυναικείας ένδυσης. Με την εμπειρία που απέκτησε από την οικογενειακή βιοτεχνία και με το επιχειρηματικό DNA της οικογένειας της, έκανε τα πρώτα αυτόνομα βήματα στον κόσμο της μόδας, λανσάροντας μία συλλογή από γυναικείες μπλούζες. Στα καταστήματα που διατέθηκαν,  οι μπλούζες έγιναν ανάρπαστες, δίνοντας ώθηση στα επιχειρηματικά σχέδια της Ελ. Ραξέφσκι, να επενδύσει στην απόκτηση νέων σύγχρονων για την εποχή τους μηχανών, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. 

Μέσα σε μία πενταετία, η υπογραφή Raxevsky απέκτησε μεγάλη «αξία», στο χώρο της μόδας.  Με συνέταιρο τον σύζυγό της Γ. Μουρτζούχο, η αναπτυξιακή πορεία επιταχύνθηκε τη δεκαετία του ’70, αρχικά χρησιμοποιώντας το μικρό όνομα της Ελένης Ραξέφσκι σε εταιρεία με την επωνυμία Helen’s Club και στη συνέχεια με το σήμα Miss Raxevsky. 

Το σήμα «απογειώθηκε» τη δεκαετία του ’80, περίοδο που οι ιδιοκτήτες στράφηκαν και στο χώρο της λιανικής, ανοίγοντας δύο επώνυμα καταστήματα σε Κολωνάκι και Πατησίων. Η ανάπτυξη πέραν της σχεδίασης και παραγωγής γυναικείων ενδυμάτων και πλεκτών, συνεχίστηκε και τη δεκαετία του ’90, με ομώνυμα καταστήματα σε εμπορικές γειτονιές και τη δημιουργία μιας διευρυμένης αλυσίδας λιανικής.  

Η αντίστροφη μέτρηση

Το μεγαλύτερο πλήγμα για την εταιρεία ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η δημιουργός κι εμπνεύστρια της εταιρείας Ελένη Ραξέφσκι, έφυγε από τη ζωή, λόγω βαριάς ασθένειας. Έτσι, τα «ηνία» της επιχείρησης παρέμειναν στα χέρια του συζύγου της, ο οποίος συνέχισε να υλοποιεί τα σχέδια που είχαν χαράξει οι δυο τους, επιλέγοντας την ανάπτυξη, με ιδιόκτητα καταστήματα, με franchise και με επέκταση στο εξωτερικό.

Το πρώτο κατάστημα εκτός συνόρων άνοιξε στη Βουλγαρία, για να ακολουθήσουν νέα καταστήματα σε Ρουμανία, Κύπρο και Γερμανία. Οι αγορές του εξωτερικού αποτέλεσαν ένα δύσκολο στοίχημα για τον Γ. Μουρτζούχο και τη νέα του σύζυγο Ιρέν, που απέκτησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, με την οποία συνέχισαν να αναπτύσσουν το σήμα.  Οι συλλογές RAXEVSKY φωτογραφήθηκαν σε Κούβα Αργεντινή, Κίνα, Μαλαισία κι άλλες μακρινές χώρες, από ακριβοπληρωμένα μοντέλα της εποχής, ανάμεσά τους η Εύη Αδάμ, η Ζέτα Μακρυπούλια κι άλλες.

Για τους ανθρώπους της αγοράς, ο χρόνος για το σήμα Miss Raxevsky άρχισε να μετρά αντίστροφα, λίγα χρόνια, αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση. Μέσα σε μία δεκαετία και μέχρι το 2019, η εταιρεία είχε απολέσει περί το 80% των πωλήσεών της, οδηγώντας την σε αδιέξοδο.

Επισήμως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αποδεχόμενο σχετική αίτηση από ιδιώτη πιστωτή, κήρυξε επισήμως την επιχείρηση σε κατάσταση πτώχευσης στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Να σημειωθεί, ότι το brand Mini Raxevsky, αποτελεί αυτόνομη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Δήμητρα Ραξέφσκι μαζί με τον Αβεντίς Μπαλιάν, αποτελώντας μία από τις πιο πετυχημένες φίρμες παιδικής ένδυσης, ενώ αυτόνομη είναι η πορεία και της Άννας Ραξέφσκι που διατηρεί πρατήριο στο Περιστέρι και ηλεκτρονικό κατάστημα με δημιουργίες γυναικείων ρούχων που υπογράφει η ίδια, διανέμοντας παράλληλα τα ρούχα της και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη τη χώρα. 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version