Site icon NewsIT
15:14 | 28.12.20

Real Estate: Η «αναβίωση» της ΧΡΩΠΕΙ, το «λίφτινγκ» της οδού Πειραιώς και οι επενδύσεις των 400 εκατ. ευρώ

Real Estate: Η «αναβίωση» της ΧΡΩΠΕΙ, το «λίφτινγκ» της οδού Πειραιώς και οι επενδύσεις των 400 εκατ. ευρώ
Newsit Newsroom

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αναβίωση του κτιρίου που κάποτε στεγαζόταν το εργοστάσιο της ιστορικής εταιρείας Χρωματουργεία Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ) και τη μετατροπή του στην πρώτη «Πολιτεία Καινοτομίας» της χώρας. Το εμβληματικό έργο, μαζί με το πρώτο City Resort που δρομολογείται στον Ελαιώνα και το Piraeus Retail Park θα σημάνουν την έναρξη μίας σειράς νέων επενδύσεων στην περιοχή της οδού Πειραιώς, που σύμφωνα με παράγοντες του real estate, θα κυμανθούν στα 400 εκατ. ευρώ.  

Βάσει του επενδυτικού προγράμματος, 58,5 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για την ανακατασκευή του εγκαταλελειμμένου κτιρίου της ΧΡΩΠΕΙ και τη μετατροπή του σε Κέντρο Καινοτομίας. 

Ο ανάδοχος θα καθοριστεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και σύμφωνα με το σχέδιο, που έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ θα υλοποιηθούν νέες επενδύσεις για να δημιουργηθούν: Τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, με στόχο την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από συνεργασίες με την επιχειρηματική κοινότητα. 

Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί και η έκταση 18 στρεμμάτων που περιβάλλει το εγκαταλειμμένο από το 1980 εργοστάσιο της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας.  Η πρόθεση είναι να αναδειχθούν όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία η ΧΡΩΠΕΙ «έγραφε ιστορία» στη βιομηχανική ζωή της χώρας σχεδόν για ένα αιώνα. 

To «στοίχημα» της οδού Πειραιώς

Υπενθυμίζεται, ότι η ΧΡΩΠΕΙ ήταν δημιούργημα των χημικών Σπήλιου και Λεόντιου Οικονομίδη. Εμφανίσθηκε το 1883 αρχικά ως μικρή ομόρρυθμη εταιρεία με την επωνυμία «Σπήλιος Α. Οικονομίδης και Σία» και εξελίχθηκε σε μια βιομηχανία που έφτιαξε από χρώματα και φάρμακα μέχρι όπλα, απασχολώντας στο ζενίθ της ιστορίας της 1.000 άτομα προσωπικό. 

Αρχές του 1980, η ΧΡΩΠΕΙ ακολούθησε την μοίρα πολλών ακόμη εμβληματικών βιομηχανιών της χώρας και εντάχθηκε στις προβληματικές επιχειρήσεις, βάζοντας παράλληλα οριστικό λουκέτο.   

Η αναστήλωση του κτιρίου και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και τα επόμενα έργα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην περιοχή θα δώσουν νέα «πνοή» στην οδό Πειραιώς, την οποία οι ειδικοί αποκαλούν ως το επόμενο «μεγάλο στοίχημα» του real estate.

Ξενοδοχεία και άλλες επενδύσεις στα «προσεχώς»

Εκτός από τη ΧΡΩΠΕΙ, το δρόμο της υλοποίησης έχουν πάρει κι άλλα μεγάλα έργα, που επίσης «υπόσχονται» να κάνουν ένα γενναίο λίφτινγκ στην οδό Πειραιώς, αλλά και να ενισχύσουν την ταυτότητά της, ως γειτονιά του πολιτισμού και της τέχνης. 

Μία απ’ αυτές είναι και η επένδυση 120 εκατ. ευρώ που δρομολογεί ο όμιλος Βιοχάλκο, μέσω της θυγατρικής του Noval. 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της οικογένειας Στασινοπούλου, σε έκταση 72 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, εκεί που κάποτε στεγαζόταν το πρώτο εργοστάσιο του ομίλου, θα δημιουργηθεί ένας υπερτοπικός πόλος τουρισμού και πολιτισμού, το πρώτο City Resort, όπως το αποκαλεί η εταιρεία. 

Η επένδυση προβλέπει δύο ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, μουσείο και κέντρο τεχνολογικής έρευνας, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.  Προβλέπεται δε, ότι θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα βρίσκεται πλέον το project για την αναβίωση των Παλιών Σφαγείων στον Ταύρο και τη μετατροπή τους σε πολιτιστικό κι εμπορικό πόλο έλξης. Αν και αρχικά είχαν ανακοινωθεί επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ με τη συμβολή δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, ωστόσο το πλάνο αξιοποίησης των 17 στρεμμάτων μπαίνει στον «πάγο», μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο, καταστρέφοντας ολοσχερώς τις κτιριακές εγκαταστάσεις.   

Το χθες και το σήμερα της οδού Πειραιώς

Η νέα μορφή της οδού Πειραιώς και η μετατροπή της σε εμπορική και πολιτιστική «γειτονιά» έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται. Σε βάθος χρόνου υλοποιήθηκαν μεγάλες επενδύσεις, πάνω σε ήδη υπάρχοντα κτίρια, στα οποία κάποτε στεγάζονταν μεγάλες βιομηχανίες.  

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Τεχνόπολη στο Γκάζι, που δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου φωταερίου,  το Μουσείο Μπενάκη, που στεγάζεται εκεί όπου κάποτε λειτουργούσε το συνεργείο της αυτοκινητοβιομηχανίας Lada, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που εγκαταστάθηκε στην πρώην κλωστοϋφαντουργία Σικιαρίδη ή το «Σχολείον»,  που σήμερα στεγάζει τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όταν κάποτε λειτουργούσε το εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας Sanitas.

Την εξέλιξη της ιστορίας ακολούθησαν κι άλλα κτίρια της ευρύτερης περιοχής, όπως το παλιό εργοστάσιο της βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών ΙΖΟΛΑ, που μετατράπηκε σε mega σούπερ μάρκετ από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Εδώ και πολλά χρόνια, το παρόν στην περιοχή έχει δώσει το Factory Outlet, αποτελώντας μάλιστα από τις πρώτες μεγάλες επενδύσεις της περιοχής.   Στο ίδιο δε, ύψος με τη ΧΡΩΠΕΙ υπήρχαν σχέδια από τον όμιλο Φουρλή να δημιουργηθεί αρχικά ΙΚΕΑ, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε, όμως στο ακίνητο βρήκαν «στέγη» πολλές επώνυμες εμπορικές αλυσίδες, όπως Jumbo, Leroy Merlin, Κωτσόβολος κ.λπ.

Το νέο εμπορικό κέντρο

Πλησίον της εμπορικής αυτής γειτονιάς, εργασίες για την κατασκευή του Piraeus Retail Park υλοποιεί η ελληνική θυγατρική του ολλανδικού ομίλου Ten Brinkle.   Το νέο εμπορικό πάρκο ανεγείρεται σε έκταση που μέχρι το 1997 λειτουργούσε η ΒΙΣ (Βιομηχανία Συσκευασιών Α.Ε.).  Στο νέο εμπορικό πάρκο θα λειτουργήσουν 11 καταστήματα και ένα μεγάλο super market.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version