Tο νησί της Αίγινας έχει εξελιχθεί σε δωδεκάμηνο προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες αποτελώντας ένα βέλτιστο παράδειγμα για το πώς ένα μικρό νησί κατάφερε μέσα σε 20 χρόνια να προσελκύει 2 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο αμβλύνοντας την τουριστική περίοδο, πέραν του θέρους. Το «τουριστικό θαύμα της Αίγινας», όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Σταύρος Καλαμάκης, δεν ήταν κάτι που συνέβη από μόνο του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαμάκης τόνισε για την τουριστική κίνηση της Αίγινας ότι: «Είναι το απόσταγμα της δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από τους φορείς του κλάδου. Το πείσμα και η επιμονή της τοπικής ένωσης των ξενοδόχων σε συνεργασία με τους επικεφαλείς της ΠΟΞ, του ΣΕΤΕ και της ΕΞΑΑΑ έφερε δράσεις που άλλαξαν την τουριστική ιστορία του νησιού».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ηλεκτρική διασύνδεση και τουριστικές υποδομές αλλάζουν το τουριστικό τοπίο στην Αίγινα
Στον άξονα των υποδομών, η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Αθήνα από τον ΔΕΔΗΕ, αλλά και η υλοποίηση της μαρίνας στην Αγία Μαρίνα για 100 σκάφη έδωσαν αξία στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο του νησιού, εξηγεί ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της Αίγινας.
Με την διασύνδεση, πλέον εξασφαλίστηκε η ηλεκτρική επάρκεια των υποδομών του νησιού και την ίδια στιγμή δρομολογήθηκε η φωταγώγηση του ναού της Αφαίας, εξηγεί ο κ. Καλαμάκης.
Στο μεταξύ με τη νέα Μαρίνα, η Αίγινα μπαίνει στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού με αξιώσεις. Πρόκειται για έργα που έδωσαν πνοή στον τόπο και παράλληλα συνέδεσαν τον τουρισμό με τον πολιτισμό, αναφέρει ο κ. Καλαμάκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε 35 λεπτά πας Αίγινα με τα νέα καταμαράν
Ειδική μνεία, εξάλλου, πρέπει να γίνει και για την θαλάσσια σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά και την Αθήνα γενικότερα, αφού με τα νέα καταμαράν που μπήκαν σε τακτικά δρομολόγια, η διάρκεια του ταξιδιού είναι μόλις 35 λεπτά, ενώ από το αεροδρόμιο της Αθήνας η Αίγινα απέχει πλέον 70 λεπτά, όπως εξηγεί ο κ. Καλαμάκης.
Πλέον τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης για να επισκεφτεί κανείς την Αθήνα, δεδομένης και της διαθεσιμότητας σε δωμάτια στα εν λόγω νησιά.
Η Αίγινα διαθέτει 3,500 ξενοδοχειακά κρεβάτια και επιπλέον 1.500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μάλιστα ο κ. Καλαμάκης εκτιμά ότι αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης προσεγγίζουν τα ξενοδοχειακά. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει ότι Γάλλοι και Άγγλοι συνταξιούχοι είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι στο νησί.
Το 2023 ο Αργοσαρωνικός προσέλκυσε 2.5 εκατομμύρια επισκέπτες, με τα 2.3 εκατομμύρια να πιάνουν λιμάνι στην Αίγινα. Αντίστοιχη εικόνα αναμένεται και για το 2024, αφού από τώρα οι κρατήσεις για το καλοκαίρι αγγίζουν το 70% στα καταλύματα του νησιού.
Επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών καταλυμάτων μέσω επιδότησης
Τροχοπέδη για την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος αποτελεί ο αποκλεισμός των καταλυμάτων του νησιού από προγράμματα επιδότησης, που θα αναβαθμίσουν την εικόνα τους, αναφέρει ο κ. Καλαμάκης.
Παράλληλα καυτηριάζει την απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πεδίο του τουρισμού τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι 4 χρόνια δεν έχει υπάρξει συνάντηση του δημάρχου με τους φορείς των ξενοδόχων, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους.
Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο θρησκευτικός τουρισμός έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο νησί, χάριν της παρουσίας του μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου.
Χιλιάδες είναι οι τουρίστες που κάθε μέρα επισκέπτονται το μοναστήρι, προερχόμενοι κυρίως από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία κλπ και οι οποίοι διανυκτερεύουν στο νησί καθ’ολη τη διάρκεια του έτους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ