Επιχειρήσεις

Ακίνητα: Ποιες χώρες της Ευρώπης είναι ιδανικότερες για επενδύσεις – Η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της βρετανικής εταιρείας 1st Move International, η Ελλάδα δεν προσφέρει πλέον τις καλύτερες αποδόσεις στους επενδυτές ακινήτων

Η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων εξελίσσεται με έντονες διαφοροποιήσεις, «τρέχοντας» σήμερα με διαφορετικές ταχύτητες. Νέες χώρες αναδεικνύονται δυναμικά στο προσκήνιο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επενδυτών και αποτελώντας σημαντικούς πόλους έλξης για κεφάλαια.

Αντίθετα, η Ελλάδα φαίνεται να υποχωρεί ως επενδυτικός προορισμός σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της βρετανικής εταιρείας 1st Move International, κυρίως λόγω της υψηλής φορολογίας που αποτρέπει την εισροή κεφαλαίων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της βρετανικής έρευνας, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στη λίστα με τις λιγότερο ελκυστικές χώρες για τους επενδυτές στον τομέα των ακινήτων, μια θέση που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εγχώρια αγορά. Το υψηλό κόστος αγοράς ακινήτων σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα φορολογίας αποτελούν δύο από τους βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες.

Η έκθεση σημειώνει πως οι μέσοι συντελεστές φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια υπερβαίνουν το 33%, δημιουργώντας ένα δυσμενές περιβάλλον για τους επενδυτές. Η επιβάρυνση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στις αποδόσεις, αλλά επηρεάζει και τη γενικότερη ελκυστικότητα της αγοράς, καθώς οι επενδυτές αναζητούν αγορές με πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Επιπλέον, το αυξημένο κόστος απόκτησης ενός ακινήτου στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει φόρους μεταβίβασης, γραφειοκρατικές χρεώσεις και έξοδα νομικής διεκπεραίωσης, συγκρινόμενο με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κατατάσσει τη χώρα σε μειονεκτική θέση. Η συνδυαστική αυτή εικόνα λειτουργεί αποτρεπτικά, καθώς η απόδοση της επένδυσης μειώνεται σημαντικά, ιδίως σε μια εποχή που οι επενδυτές αναζητούν άμεση και σταθερή κερδοφορία.

Επίσης, στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα, η έρευνα κατατάσσει και τη Γαλλία με το Βέλγιο. Συγκεκριμένα, και οι δύο χώρες φαίνεται ότι υπόσχονται ιδιαίτερα μικρές αποδόσεις για τους επενδυτές.

Η έκθεση ωστόσο αποκαλύπτει ότι χώρες της Βαλτικής αλλά και των Βαλκανίων έχουν είναι πιο ελκυστικές για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Τα πρωτεία φαίνεται ότι κατέχει η Λιθουανία, και ειδικότερα η πρωτεύουσά της, το Βίλνιους, που αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων, με τη μέση απόδοση ενοικίασης να φτάνει το 5,65%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Global Property Guide. Αυτή η απόδοση είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, καθιστώντας την αγορά ακινήτων στη χώρα μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για επενδυτές που αναζητούν υψηλές αποδόσεις.

Οι τιμές των ενοικίων στη Λιθουανία έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας άνοδο άνω του 170% σε σύγκριση με το 2015, όπως καταγράφεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αυτή η θεαματική αύξηση αντανακλά τη ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, την αύξηση της ζήτησης για ακίνητα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της λιθουανικής αγοράς είναι ο μέτριος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος στα ενοίκια, ο οποίος ανέρχεται στο 15%. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτός ο συντελεστής θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, διασφαλίζοντας υψηλότερα καθαρά κέρδη για τους επενδυτές.

Επιπλέον, η έλλειψη περιορισμών για την αγορά ακινήτων από ξένους ενισχύει την ελκυστικότητα της χώρας. Οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν ακίνητα στη Λιθουανία χωρίς περιορισμούς, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των επενδυτικών ροών και στη σταθερότητα της αγοράς.

Η Εσθονία κατατάσσεται στη δεύτερη καλύτερη επιλογή για επενδυτές. Οι μη κάτοικοι του κράτους της Βαλτικής επιτρέπεται επίσης να αγοράζουν ακίνητα στη χώρα. Οι φόροι είναι σχετικά χαμηλοί, αλλά οι τιμές ενοικίασης είναι υψηλές, με αποτέλεσμα μια ετήσια ακαθάριστη απόδοση ενοικίου περίπου 4,5% (ο φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων βρίσκεται στο 20%).

Η Ρουμανία κατατάσσεται στην τρίτη θέση της παρούσας έκθεσης, αποτελώντας μια από τις πιο ελκυστικές αγορές ακινήτων στην Ευρώπη. Τα πλεονεκτήματά της βασίζονται σε τρεις βασικούς παράγοντες: το χαμηλό πρόσθετο κόστος αγοράς, τον εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό συντελεστή στα ενοίκια και την υψηλή ακαθάριστη απόδοση ενοικίου.

Συγκεκριμένα, το πρόσθετο κόστος για την αγορά ακινήτων στη Ρουμανία είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό μειώνει το αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο, κάνοντας την είσοδο στην αγορά πιο προσιτή για εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Ο μέσος συντελεστής φόρου εισοδήματος από ενοίκια ανέρχεται μόλις στο 10%, ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Αυτή η ευνοϊκή φορολογική πολιτική αυξάνει την καθαρή απόδοση των επενδύσεων, καθιστώντας τη χώρα ιδιαίτερα ελκυστική για όσους επιδιώκουν να επωφεληθούν από σταθερά έσοδα μέσω ενοικίων. Η ακαθάριστη απόδοση ενοικίου στη Ρουμανία φτάνει το 6,46% ετησίως, γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στις αγορές με τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να επιτύχουν σημαντικά κέρδη, ιδιαίτερα σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, υπάρχουν επίσης καλές ευκαιρίες για επενδύσεις σε ακίνητα σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Πολωνία, όπου τα ενοίκια είναι υψηλά (στην Ουγγαρία 180% του επιπέδου του 2015), αλλά οι φόροι είναι μέτριοι.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Η Renault προειδοποιεί ότι η συγκέντρωση των εκπομπών CO2 θα αποδυναμώσει την αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κανόνες εκπομπών ρύπων της ΕΕ το 2025 σχεδιάζουν να αγοράσουν πιστώσεις άνθρακα από εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων
Η Renault προειδοποιεί ότι η συγκέντρωση των εκπομπών CO2 θα αποδυναμώσει την αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ