Η ΔΕΗ ήταν η μόνη εταιρεία που υπέβαλε πλήρη φάκελο στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας για το μεγάλο υδροηλεκτρικό Cebren, που αφορά την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός). Η επενδυτική αξία του έργου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατομμύρια ευρώ.
Στον προκηρυχθέντα δημόσιο διαγωνισμό υπεβλήθη, επίσης, προσφορά, από τη γαλλική εταιρεία EDF, η οποία είναι μη δεσμευτική και χωρίς την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή στη διαδικασία, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας Νάσερ Νουρεντίνι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας πρόκειται να αξιολογήσει την προσφορά εντός 60 ημερών και να ενημερώσει σχετικώς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχεδιασμό η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, εφ’ όσον η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Chebren, το οποίο θα παράγει τουλάχιστον 333 μεγαβάτ ισορροπημένης ενέργειας.
Σύμφωνα με τη δυναμική εκτέλεσης των εργασιών παρόμοιων έργων, τα πρώτα παραγωγικά αποτελέσματα αναμένεται να φανούν μετά το 2028/2029.
Σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής του έργου, η υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό.
Η υδροηλεκτρική αυτή μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί, ότι η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως.