Επιχειρήσεις

ΔΕΣΦΑ: Αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και μείωση εξαγωγών

Αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου -στην Ελλάδα- κατά 25,16% καταγράφηκε για το ενιάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 95,45%.

Ειδικότερα, στο εννεάμηνο, η κατανάλωση φυσικού αερίου έφθασε τις 47,65 Τεραβατώρες (TWh) από 38,07 TWh στην αντίστοιχη περίοδο για το 2023. Το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο αποτέλεσε την κύρια πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, παρουσιάζοντας αύξηση 62,67% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2023, φτάνοντας τις 26,32 TWh από 16,18 TWh και ξεπερνώντας το σημείο εισόδου στη Ρεβυθούσα -όπου εισάγεται και αεριοποιείται Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG)- στο οποίο καταγράφηκε μείωση των εισαγόμενων ποσοτήτων κατά 52,25% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στη Ρεβυθούσα εκφορτώθηκαν περίπου 12,34 TWh LNG από 17 δεξαμενόπλοια προερχόμενα από 4 διαφορετικές χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του εκφορτωθέντος LNG προήλθε από τις ΗΠΑ, αγγίζοντας τις 8,02 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,99% επί των συνολικών εισαγωγών LNG. Αμέσως μετά έρχονται οι εισαγωγές από τη Ρωσία (6,27 TWh), εμφανίζοντας όμως μια μείωση της τάξης του 54,39% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ακολούθησαν η Νορβηγία (0,98 TWh) και η Αλγερία (0,48 TWh).

Η συνολική ποσότητα που διακινήθηκε μέσω του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) μειώθηκε κατά 8,14%, πλησιάζοντας τις 48,31 TWh, από 52,59 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 95,45% των εξαγωγών φυσικού αερίου (0,66 ΤWh έναντι 14,52 ΤWh το 2023).

Ως προς τη συμβολή των υπολοίπων σημείων εισόδου, η ποσότητα που εισήχθη από το σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, μέσω του αγωγού TAP, παρέμεινε σχεδόν σταθερή (9,61 TWh), παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά 0,52% σε σχέση με το 2023.

Παράλληλα, όσον αφορά τη λειτουργία της υπηρεσίας Φόρτωσης Φορτηγών LNG, η οποία προσφέρει μια ευέλικτη λύση για την οδική μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων LNG σε περιοχές και χρήστες εκτός του δικτύου, έχουν εκφορτωθεί 174 Φορτηγά LNG, διακινώντας 7.787,00 m3 LNG ή 51.278,15 MWh ισοδύναμης ενέργειας την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2024.

Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 69,52% της εγχώριας ζήτησης με 33,13 TWh σε σύνολο 47,65 TWh. Ενισχυμένη κατά 87,93% σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2023 καταγράφηκε η κατανάλωση ΦΑ από βιομηχανίες και σταθμούς CNG απευθείας συνδεδεμένους στο ΕΣΜΦΑ, αγγίζοντας τις 6,54 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 13,73% της εγχώριας ζήτησης. Αντίθετα, μειωμένη κατά 2,33% ήταν η κατανάλωση (7,98 TWh) που καταγράφηκε από τα δίκτυα διανομής κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2023, καλύπτοντας το 16,75% της συνολικής ζήτησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Κραυγή αγωνίας των Ελλήνων εξαγωγέων μπροστά στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
«Υπάρχουν αντιδράσεις από τους Έλληνες εξαγωγείς», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, στο Συνέδριο Ελληνικών Εξαγωγών
Εμπορευματοκιβώτια στον Πειραιά