Την πεποίθηση ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία οφείλουν να λειτουργούν υποδειγματικά στον κλάδο, σε θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα εκφράζει η Ελένη Ανδρεάδη, διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Sani/Ikos, μιλώντας στο newsit.gr, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Η αειφορία στον τουρισμό είναι υπόθεση όλων».
Ο όμιλος ξενοδοχείων Sani/Ikos από νωρίς ξεκίνησε να εφαρμόζει βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, καθιστώντας το υπερπολυτελές τουριστικό συγκρότημα στη Χαλκιδική, πρωτοπόρο στον αειφόρο τουρισμό της Μεσογείου.
Η «πράσινη» μετάβαση στο Sani/Ikos επιτυγχάνεται μέσα από μία στοχευμένη στρατηγική που περιλαμβάνει από μικρές αλλαγές, όπως την αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης με χάρτινα καλαμάκια πριν οκτώ ήδη χρόνια, μέχρι μεγάλες, όπως την ηλεκτροδότηση από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και τον εξηλεκτρισμό των εγκαταστάσεων και την αντικατάσταση του στόλου αυτοκινήτων με ηλεκτρικά.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ανδρεάδη: «Η αλλαγή στρατηγικής στον τουριστικό τομέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι καθήκον όλων μας» και διευκρινίζει ότι «Ανεξαρτήτως μεγέθους, όλες οι τουριστικές μονάδες μπορούν να εντάξουν στη στρατηγική τους βιώσιμες πρακτικές που έχουν να κάνουν από την καθημερινότητα στην λειτουργία μέχρι μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές, καθώς μόνο έτσι ο τουριστικός κλάδος θα καταφέρει να συμβάλει στον αγώνα μετριασμού της κλιματικής κρίσης».
Η ίδια εκφράζει την άποψη ότι: «Η στρατηγική μεγαλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων στη βιωσιμότητα και κυκλική οικονομία μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για τους μικρότερους ξενοδόχους που δεν έχουν αντίστοιχες εξειδικευμένες ή μεγάλες ομάδες να ασχολούνται με την βιωσιμότητα». Προς αυτή την κατεύθυνση το ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιωσιμότητας του Sani Resort, εκτός από τη συμβολή του στη διάσωση του πλανήτη, προσφέρει ακόμη πολλά εργαλεία στο μέσο ξενοδόχο, μέσα από συμμετοχή σε μελέτες και προγράμματα που στόχο έχουν να μοιραστούν γνώση και καλές πρακτικές.
«Πράσινες» αλλαγές
Βασική επιλογή στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Sani/Ikos στη Χαλκιδική, αποτέλεσε η συμμετοχή σε ενεργειακή κοινότητα, με στόχο να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με «πράσινο» και φθηνότερο ρεύμα. Με μία μεγάλη επένδυση, στόχος αποτελεί, να αποκατασταθεί σταδιακά εξ’ ολοκλήρου η ηλεκτροδότηση της ξενοδοχειακής μονάδας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που τώρα προμηθεύεται μέσω GOs (ρεύμα εγγυημένης προέλευσης ΑΠΕ).
Παράλληλα, εφαρμόστηκε πρόγραμμα εξηλεκτρισμού του στόλου οχημάτων, στο πλαίσιο του οποίου, το ξενοδοχείο αγοράζει μόνο νέα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, δημιουργώντας παράλληλα σταθμούς φόρτισης τόσο για ίδια χρήση, όσο και για εξυπηρέτηση των πελατών. Αντίστοιχο πρόγραμμα εξηλεκτρισμού εφαρμόστηκε και στις κουζίνες που λειτουργούν στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, καταργώντας ουσιαστικά το πετρέλαιο και καθιερώνοντας τις ηλεκτρικές κουζίνες.
Ένα ακόμη μέτρο, προς την κατεύθυνση της πράσινης στρατηγικής αποτελεί η ανακύκλωση νερού σε ποσοστό της τάξης του 100%, με την επαναχρησιμοποίησή να προορίζεται για χρήση σε καζανάκια και για πότισμα των κήπων.
Βιολογικά τρόφιμα
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι επίσης ο τομέας της σίτισης, στον οποίο οι Βιώσιμες Αρχές που εφαρμόζονται έχουν στόχο το Zero Waste. Ειδικότερα, με την μέθοδο της κομποστοποίησης, η ξενοδοχειακή μονάδα επιτυγχάνει την ανακύκλωση οργανικών υλικών, όπου με φυσική διαδικασία τα οργανικά υπολείμματα κήπων, αλλά και κουζινών, όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, γίνονται πάλι χώμα. Επιπρόσθετα, μέσω χρήσης συστήματος τεχνητής νοημοσύνης σε κάδους απορριμμάτων των κουζινών, περιορίζεται η σπατάλη τροφίμων και οι παραγγελίες για πρώτες ύλες με χαμηλότερη προτίμηση, έτσι ώστε κατ’ επέκταση το ξενοδοχείο να αποφεύγει τη δημιουργία μεγάλου όγκου απορριμμάτων.
«Στις προμήθειες έχουμε προσθέσει κριτήρια βιωσιμότητας, έτσι ώστε να επιλέγουμε προμηθευτή και να συνεργαζόμαστε με εταιρείες που μοιράζονται τις αξίες μας ή να δίνουμε κίνητρα ανάπτυξης τέτοιων προγραμμάτων» διευκρινίζει η κ. Ανδρεάδη, τονίζοντας ότι μεγάλη προτεραιότητα δίνουν σε τοπικά προϊόντα, από παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε ακτίνα 100 χλμ. από την ξενοδοχειακή μονάδα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, πολλά από τα τρόφιμα, όπως μέλι, ελιές, λάδι, κρασί κι άλλα εκτός από εσωτερική χρήση διατίθενται ακόμη προς πώληση, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την τοπικότητα και την μοναδικότητά τους σε όλο τον κόσμο.
Το πράσινο περιβάλλον
Εφαρμόζοντας τα ESG κριτήρια, πολλές ακόμη επιλογές υλοποιούνται με στόχο τη Βιωσιμότητα. Επιλέγοντας, να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας των υγροτόπων, η Sani Resort έχει συνάψει συνεργασία με την Ορνιθολογική Ελληνική Εταιρεία για τους υδροβιότοπους της περιοχής, δίνοντας μεγάλη σημασία στον υγρότοπο της Σάνης, ο οποίος, καθώς φιλοξενεί πάνω από 200 είδη πουλιών στα 1100 στρέμματά του, αποτελεί κατοικία πολλών απειλούμενων ειδών.
Την περσινή σεζόν επίσης, εγκαινίασε το Sani Bee Spot, το πρώτο και μεγαλύτερο διαδραστικό Bee Spot στην Ελλάδα, στοχεύοντας στην προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστικών εντόμων, φέρνοντας παράλληλα στο επίκεντρο τη σημασία τους για τους ανθρώπους. Ακόμη μέσω του προγράμματος «Thermaikos Dolphin Project» υποστηρίζει την οργάνωση iSea στην πρώτη καταγραφή των δελφινιών του Θερμαϊκού.
Κοινωνικό έργο
Όπως εξηγεί η κ. Ανδρεάδη: «Ο όρος Βιωσιμότητα σχετίζεται με πολλές ενέργειες» εξηγώντας ότι ευρύτερα, ο όμιλος Sani/Ikos στηρίζει σχολεία, νοσοκομεία, οργανώσεις όπως τους Γιατρούς του Κόσμου και την Τράπεζα Τροφίμων, με στόχο την υποστήριξη σε ευπαθείς ομάδες, όπως κακοποιημένες γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες κ.λπ., μέσα από ένα διευρυμένο κοινωνικό πρόγραμμα.
Να σημειωθεί, ότι το Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής έχει αναδειχθεί σε «κορυφαίο περιβαλλοντικό συγκρότημα παγκοσμίως» στον θεσμό των World Travel Awards για τα τρία τελευταία συνεχόμενα χρόνια.