Επιχειρήσεις

Ελληνικές startups: Κλείνουν «χρυσά» deals το ένα μετά το άλλο – Ψήφο εμπιστοσύνης από JP Morgan και Facebook

Η εξαγορά «μαμούθ» της ελληνικής Viva Wallet από τον σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό του κόσμου J.P. Morgan, που «τάραξε» αυτές τις ημέρες τα νερά της οικονομίας, η απόκτηση της ελληνικής εταιρείας ερευνών Pollfish από την αμερικανική Prodege και η επικείμενη ανακοίνωση για την εξαγορά μίας ακόμη ελληνικής startup εταιρείας, της πατρινής Accusonus, από τη δημοφιλή πλατφόρμα Facebook – Meta, ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.  

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία μετέφερε νωρίτερα, προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός, με ελληνικές ρίζες, επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας J.P. Morgan Chase Τζέιμι Ντάιμον, που επισκέφθηκε τη χώρα με αφορμή το χρυσό deal, για την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet.  Τα χρυσά deals ελληνικών startups, με κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας, που διαδέχονται το ένα το άλλο, το επιβεβαιώνουν περίτρανα.

Viva Wallet: Το success story

Το όνειρο του Χάρη Καρώνη να δημιουργήσει την καλύτερη τεχνολογική πλατφόρμα και να αποδείξει την υπεροχή του απέναντι σε παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς, επιβεβαιώθηκε. Η αποτίμηση της Viva Wallet ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια, καθώς η J.P. Morgan Chase διέθεσε περί το 1 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει το 48,5% του μετοχικού της κεφαλαίου, καθιστώντας την έτσι, την πρώτη ελληνική Unicorn, όπως ονομάζονται οι startups εταιρείες που υπερβαίνουν σε αποτίμηση το 1 δισ. δολάρια.

Μάλιστα, λίγες μόλις ώρες, αφότου οι δύο πλευρές δημοσιοποίησαν το χρυσό deal, ο κ. Καρώνης και ο συνέταιρός του Μάκης Αντύπας ανακοίνωσαν προς στελέχη της Viva Wallet, ότι θα λάβουν stock options, με εύρος από 50.000 ευρώ έως 4 εκατ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές. Με αυτή την κίνηση η εταιρεία «γράφει» και σε αυτόν τον τομέα για πρώτη φορά ιστορία, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιβράβευσης και αναγνώρισης των προσπαθειών που έκαναν τα στελέχη για να οδηγήσουν από κοινού την εταιρεία στην κορυφή της επιτυχίας.

Η ιδέα που στήριξε η Μ. Λάτση

Το μυστικό της επιτυχίας του Χάρη Καρώνη, ιδρυτή της Viva Wallet, ήταν η πίστη στις ιδέες του, λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του. Τελείωσε το 11ο Λύκειο Περιστερίου και η πρώτη του επιχειρηματική απόπειρα έγινε με τη δημιουργία εταιρείας παραγωγής κινουμένων σχεδίων, ενώ σε μία περίοδο που εργάστηκε ως τεχνικός σε ραδιοφωνικό σταθμό γνωρίστηκε με τον μετέπειτα συνεργάτη του Μ. Αντύπα. Μαζί πειραματίστηκαν στο internet, από τότε που εισέβαλε στις ζωές των Ελλήνων. Η επιλογή να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά ταυτόχρονα, σε δύο δύσκολους τομείς των τηλεπικοινωνιών και του τραπεζικού, πέρασε από πολλά και δύσκολα στάδια, μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι ήταν σωστή. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Μαριάννας Λάτση, η οποία πίστεψε στις προοπτικές της Viva Wallet και μέσω του Latsco Family Office την στήριξε οικονομικά. Το επισφράγισμα της επιτυχίας και η απόδειξη ότι η καλύτερη τεχνολογική πλατφόρμα της Ευρώπης έχει ελληνική σφραγίδα, ήρθε με την εξαγορά από τον ισχυρό χρηματοπιστωτικό οργανισμό J.P. Morgan.  

Pollfish: Εξαγοράστηκε από την αμερικανική Prodege

Η εξαγορά της ελληνικής Pollfish, από την αμερικανική εταιρεία Prodege με τίμημα που ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ, και η οποία μόλις ανακοινώθηκε, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα των προοπτικών που έχουν οι ελληνικές εταιρείες να κατακτήσουν με τις ιδέες τους την παγκόσμια αγορά.  

Η Pollfish, ιδρύθηκε το 2013 από τους Γιάννη Παπαδάκη, Ανδρέα Βούρκο, Γιάννη Ζαούδη και Ζήση Μπέλλα και δραστηριοποιείται στον τομέα έρευνας (market research). Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα, για να μπορούν εταιρείες και οργανισμοί να δημιουργούν το δικό τους ερωτηματολόγιο και να αντλούν απαντήσεις, μέσω των κινητών.  Απασχολεί περί τα 70 άτομα, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική ενώ μετά την εξαγορά της από την Prodege, αναμένεται να ενισχύσει το δυναμικό της με νέα άτομα.

Accusonus: Η πατρινή εταιρεία που «φλερτάρει» η Μeta

Κι ενώ το μελάνι που γράφει ιστορία για τις ελληνικές startup είναι ακόμα νωπό, την ίδια στιγμή η εταιρεία λογισμικού επεξεργασίας ήχου, Accusonus, μπαίνει κι αυτή στο κάδρο των πολυεθνικών εταιρειών, καθώς έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον της Facebook, μητρικής εταιρείας της Meta.  Πληροφορίες από το γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι προχωρημένες και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα.

Η Accusonus, ιδρύθηκε το 2013 στην Πάτρα από τους Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και Μιχάλη Τζάννε και απασχολεί πάνω από 50 άτομα.  Εκτός από την Πάτρα, έδρα διατηρεί επίσης και στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης. Με την εξαγορά της, η πολυεθνική επιδιώκει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει και τις λύσεις ήχου που εφαρμόζει, στην εικονική πραγματικότητα. 

 

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα