Επιχειρήσεις

Ελληνικός Χρυσός: Η παραγωγή στις Σκουριές ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2025

Το επενδυτικό της πλάνο συνεχίζει η Ελληνικός Χρυσός υλοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας (μεταλλευτικά έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας), και δημιουργώντας ένα μεταλλευτικό κέντρο – πρότυπο ως προς τη λειτουργία, την ασφάλεια, την παραγωγικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνεισφορά στην τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, η επένδυση στις Σκουριές αφορά την κατασκευή του πιο σύγχρονου μεταλλείου χαλκού και χρυσού στη χώρα μας και ενός από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη αξίας 1 δισ. δολαρίων και δίνεται μεγάλη σημασία, γιατί η πλήρης ανάπτυξη των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός έχει τη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα 3η παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα μεταλλείο που προβλέπεται να συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, με ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού και συνολική διάρκεια ζωής περίπου 20 έτη, με βάση τη Μελέτη Σκοπιμότητας. Στα 20 έτη συγκαταλέγονται δύο φάσεις εξόρυξης, με την πρώτη να είναι η επιφανειακή εκμετάλλευση διάρκειας περίπου 9 χρόνων και την δεύτερη να είναι η υπόγεια εξόρυξη διάρκειας 11 χρόνων

Γι’ αυτό και οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν εντατικά, με τη συνολική πρόοδο του έργου να ξεπερνά το 76%. Σχεδόν το σύνολο των προμηθειών έχουν ολοκληρωθεί, από την επανέναρξη του έργου, ενώ ο λεπτομερής μηχανολογικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί κατά 72%.

Στόχος της εταιρείας για το μεταλλείο στις Σκουριές αποτελεί η έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας στα τέλη του 2025, ενώ η έναρξη παραγωγής θα έχει ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2025, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικός Χρυσός Χρήστος Μπαλάσκας.

Η παραγωγή καθαρού μεταλλεύματος «τρέχει» με 470 χιλιάδες τόνους ανά έτος και αναμένεται να φθάσει τους 650 χιλιάδες τόνους μέχρι το τέλος του 2026.

Σημειώνεται ότι το 2024 η παραγωγή μεταλλεύματος ανήλθε σε 793.692 χιλιάδες τόνους, συμπεριλαμβάνοντας το καθαρό μετάλλευμα και τα στείρα υλικά, σημειώνοντας αύξηση κατά 21%.

Σήμερα, απασχολούνται 1.010 εργαζόμενοι στο έργο στις Σκουριές, αλλά η διοίκηση της εταιρείας θέλει να τους αυξήσει στους 1.300 μέχρι το τέλος του 2024. Η αναζήτηση εργαζομένων θα αρχίσει τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς και θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που μένουν στην Χαλκιδική.

Ζήτηση για χαλκό και χρυσό

Η παγκόσμια ζήτηση του χαλκού παρουσιάζεται αυξημένη το 2024 σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, η τιμή του χαλκού υπολογιζόταν σε 7,587.00 δολάρια ανά τόνο στις 11.10.2022, ενώ δύο χρόνια μετά η ίδια τιμή έφθανε τα 9,563.00 δολάρια ανά τόνο. Το 2025 αναμένεται να έχουν διπλασιαστεί αυτά τα νούμερα.

Όσον αφορά την τιμή του χρυσού, καταγράφεται και αυτή αυξημένη το 2024 συγκριτικά με το 2022, καθώς η τιμή του στις 11.10.2022 ανερχόταν σε 1,664,70 δολάρια η ουγκιά, ενώ στις 11.10.2024 διαμορφωνόταν σε 2,617.25 δολάρια ανά ουγκιά.

Επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος – Μείωση έως και 40% του αποτυπώματος 

Σημειώνεται ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει ήδη 120 εκατ. για αποκατάσταση πρακτικών του παρελθόντος, ενώ συνεχίζει μέσω της παράλληλης αποκατάστασης σχεδόν ταυτόχρονα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα για να επαναφέρει το τοπίο στην κατά το δυνατό πρότερη φυσική του κατάσταση, ώστε να επιστρέψει την περιοχή αποκατεστημένη μετά το τέλος της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Για να έχει πλήρη εικόνα των περιβαλλοντικών επιδόσεών της, η εταιρεία παρακολουθεί 24/7 περισσότερα από 500 σημεία ελέγχου, μέσω του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, μία επένδυση με αρχικό κόστος εγκατάστασης άνω των 4 εκατ. ευρώ και ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης που “αγγίζει” τα 2 εκατ. ευρώ.

Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας και τη βέλτιστη διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων της μακρόχρονης προγενέστερης δραστηριότητας, η εταιρεία λειτουργεί στον Κοκκινόλακκα έναν σύγχρονο και ασφαλή χώρο ξηρής απόθεσης, αξίας 100 εκατ. δολαρίων και χωρητικότητας 10,65 εκατ. κυβικά μέτρα.

Τέλος, με τη χρήση της μεθόδου Ξηρής Απόθεσης στο μεταλλείο των Σκουριών, η οποία αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο διαχείρισης των μεταλλευτικών καταλοίπων, θα μειώσει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, απελευθερώνοντας μια ολόκληρη κοιλάδα, αυτή του Λοτσάνικου ρέματος, που στον αρχικό σχεδιασμό και την αποθήκευση των καταλοίπων σε υγρή μορφή, προοριζόταν να μετατραπεί σε χώρο απόθεσης.

Η προηγμένη τεχνολογία αφύγρανσης των μεταλλευτικών καταλοίπων επιτρέπει την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στην παραγωγική διαδικασία, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης φυσικών υδατικών πόρων. Ταυτόχρονα, αυξάνει σημαντικά τη γεωτεχνική ασφάλεια του χώρου απόθεσης, καθώς η στερεή μορφή των καταλοίπων βελτιώνει τη γεωστατική τους συμπεριφορά, έναντι της αρχικά υγρής μορφής τους.

Άνω των 28 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις για την τοπική κοινωνία

Την τελευταία δεκαετία η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές δράσεις και έργα στην περιοχή. Μόνο το 2023 υλοποίησε 146 έργα και δράσεις Κοινωνικής Υπευθυνότητας, συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, με το 83% της δαπάνης αυτής, που αντιστοιχεί σε 1,4 εκατ. ευρώ, να κατευθύνεται σε δράσεις και έργα αποκλειστικά εντός των ορίων του Δήμου Αριστοτέλη.

Συνολικά, από το 2021 ως το 2024, η Ελληνικός Χρυσός έχει δαπανήσει 5,5 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις άνω των 500 έργων, εκ των οποίων 4,4 εκατ. ευρώ αφορούν τον Δήμο Αριστοτέλη. Για το ίδιο διάστημα, ο Δήμος έχει εισπράξει 12,75 εκατ. ευρώ σε μεταλλευτικά τέλη.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με σημαντικό αντίκτυπο, ύψους 80 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή.

Επιπλέον, μέσω της δραστηριότητάς της η Ελληνικός Χρυσός ενισχύει σημαντικά την τοπική απασχόληση, απαριθμώντας σήμερα περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους. μεταξύ των οποίων 9 στους 10 προέρχονται από την τοπική κοινωνία.

Μετασχηματισμός της εξόρυξης – Επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες

Στο πλαίσιο του ψηφιακού της μετασχηματισμού, η Ελληνικός Χρυσός έχει υιοθετήσει τεχνολογίες και μεθόδους όπως η απομακρυσμένη πυροδότηση και το απομακρυσμένο ξεμπάζωμα με τηλεχειρισμό των φορτωτών – μηχανημάτων απομακρυσμένα από το Κέντρο Ελέγχου στην επιφάνεια, ο αερισμός κατ’ απαίτηση, το ηλεκτρονικό σύστημα ασφάλειας υπόγειου μεταλλείου κ.α., αναβαθμίζοντας τα ήδη υψηλά επίπεδα ασφάλειας, και ενισχύοντας σημαντικά την παραγωγικότητα του μεταλλείου της Ολυμπιάδας.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2023, η παραγωγή της Ολυμπιάδας σημείωσε αύξηση 15% σε σχέση με το 2022, ενώ παράλληλα διατηρήθηκαν τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Η εφαρμογή σχεδόν όλων των καινοτόμων τεχνολογιών και εφαρμογών που η εταιρεία αναπτύσσει χρησιμοποιούν ως υποδομή το υπόγειο ιδιωτικό δίκτυο με τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (LTE), που πρώτη η Ελληνικός Χρυσός εγκατέστησε στην Ελλάδα σε υπόγειο μεταλλευτικό έργο και σε βάθος 300 μέτρα κάτω από το έδαφος. Το μεταλλείο των Σκουριών θα περιλαμβάνει τις πλέον καινοτόμες και διαθέσιμες βέλτιστες τεχνολογίες του μεταλλευτικού κλάδου διεθνώς.

Για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, η εταιρεία επενδύει στην επανεκπαίδευση μέρους του υφιστάμενου δυναμικού της στο σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης που λειτουργεί, αξιοποιώντας νέες μεθόδους εκπαίδευσης, όπως η βιωματική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχει επενδύσει περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ σε προσομοιωτές τεχνολογίας εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα